MARA SALVATRUČA – Ulična banda koje se plaši cela Amerika

MARA SALVATRUČA – Ulična banda koje se plaši cela Amerika

25 juna 2013

Mara-SalvatruchaUbistva, ucene, trgovina  drogom, ljudima i oružjem, alkohol, prostitucija, nasilje, podzemlje…i banda nad bandama –  Mara Salvatrucha (poznata i kao MS-13, Mara ili MS). Nastala je u Los Anđelesu sedamdesetih godina iz potrebe imigranata iz Salvadora da se odbrane od lokalnih uličnih bandi. Na početku su članovi bili isključivo latinoamerikanci, ali u današnje vreme mogu joj pristupiti i pripadnici drugih nacija.

Poznati su kao jako raštrkana ekipa jer drže kvartove na području čak 33 države u SAD-u, zatim u Središnjoj Americi, a postoje i dokazi o delovanju na evropskom kontinentu. Sumnja se na povezanost bande i Al Kaide na poslovima ilegalnog ulaska terorista u SAD. Gradovi SAD-a gde su najviše koncentrisani su Los Anđeles, Majami i Vašington.

Mara ima oko 100.000 članova, što je čini najbrojnijom među svim bandama a ujedno slovi i za najbolje organizovanu kriminalnu bandu. Samo obeležje im je Đavolja glava koja naopako okrenuta izgleda kao slovo M.

Ovu hladnokrvnu i izuzetno opasnu bandu karakterišu obeležja kao što su bele košulje, tetovaže po čitavom telu i naizgled besmisleno mahanje rukama, pomoću čega se zapravo sporazumevaju tajnim znakovima kao Devil’s head ili Devil Horns u kojem su prsti složeni tako da formiraju slovo M. Stalno menjanje signala i boja omogućava im da se skrivaju od vlasti.

Ritual prilikom ulaska u bandu je veoma surov. Novajlija se na 13 sekundi izlaže besomučnom batinanju desetorice članova, pa bi nakon tog uvodnog dela u pristupanje bandi sledio i onaj drugi, još suroviji – dobijali bi zadatak da nekoga ubiju.  Osoba koja bi uspješno prošla obe faze smatrana je konačno i članom, a kao potvrda tome je tetoviranje njihovih specifičnih obeležja.

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo “nogama napred”.

Verodostojnost  bandi i poslušnost su najvažnija pravila, u protivnom će se ostatak članstva svojski potruditi zagorčati život izdajniku, a veoma često kršenje pravila se kažnjava i smrću. Jedan od najokrutnijih primera je izbadanje na smrt trudne 17-godišnjakinje koja je odlučila da ispriča policiji sve tajne MS-a. Njeno ubistvo morali su počiniti njeni prijatelji kako bi videli šta ih čeka ako ne budu poslušni. Ko donosi glavnu reč i tako bolesne i okrutne odluke u MS-u niko ne želi reći. Radi li se o jednoj ili više osoba, policija može samo nagađati.

Odanost podstaknuta strahom od smrti članove Mara Salvatruče čini ih jakim borcima i nikakvi napori policije nisu onemogućili njihovo delovanje. Članovi Salvatruče jednako su aktivni i iza rešetaka. U Hondurasu dovoljno je da nekim “znakom” odajete svoju pripadnost ovoj bandi da u zatvoru završite i do devet godina, a oni kojima se dokaže ozbiljnija pozicija u hijerarhiji preti dvadesetak godina iza rešetaka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *