Марић нам се смеје у лице!

Marić nam se smeje u lice!

2 oktobra 2015

43240_maric_iffPiše: Radoš Bajić

Pre neki dan gospodin Kristijan Golubović se pojavio na tri naslovne strane srpskih novina – odjednom.

To nije pošlo za rukom čak ni našem agilnom premijeru uprkos činjenici da je nekoliko dana pre sa vernim arapskim prijateljima otvorio radove na investiciji veka – „Beogradu na vodi“. Što je trebalo da bude najveći privredni, investicioni, graditeljski, pa i medijski događaj u našoj državi.

Sliku medijske zapostavljenosti tog velikog civilizacijskog koraka važnog za građane – delimično je kompenzovala vest da će se stanovi čija je gradnja i prodaja počela na beogradskim kulama na vodi – izgleda prodavati na grabac, i da su se već javili Zorica Brunclik, Željko Joksimović, Lepa Brena i Željko Mitrović… Neka im je alal. Da ima kuče za šta da me ujede – i sam bih im se pridružio.

Takođe, umesto da fotografija sa predsednicima SAD i Srbije, gospodom Obamom i Nikolićem, u društvu sa nasmejanim suprugama, gospođama Dragicom i Mišel – bude raspilavljena preko svih naslovnih strana srpskih novina, stidljivo je objavljeno da je prilikom fotografisanja predsednik nojmoćnije države na svetu rekao našem Tomislavu da je Srbija stub stabilnosti na Balkanu… i da, ako sam dobro zapamtio:…“ako ti nešto zatreba – da mi se obavezno javiš“…

Dakle, i ovaj događaj, koji je po značaju morao da zaseni sva dešavanja na našoj medijskoj sceni – ostao je u senci i gotovo nezapažen. Tek mala fotografija – kao da je u nekoj nedođiji puštena u pogon trafostanica.

U pravu je gospođa Pak, lepa savetnica našeg predsednika, što se ljuti – ali džaba joj je. Junak sa one strane zakona sa debelom kriminogenom biografijom kojom se diči, danas aktuelni osuđenik koji čeka amnestiju i ponosni nacionalni heroj, suvereni Kristijan – opet je nadmoćno pobedio. Malo uz pomoć Šešelja, malo uz pomoć Stanije.

A pre neki dan, dok sam izlazio iz samoposluge – naletim na zanimljiv prizor. Dva dečaka sa đačkim torbama na leđima, oko deset godina, odvijaju sladoled i svađaju se na sav glas: Ko će da nosi nadimak Kristijan? Hteli bi i jedan i drugi. Vidim – i jedan i drugi imaju flomasterima išarane ruke, kao da su tetovirane. Nadmeni, nakostrešeni, vređaju jedan drugoga i skoro da se pobiju.

Na makar tri kanala sa nacionalnom frekvencijom na našim televizijama odabrani zgubidani, istrošene estradne zvezde, travestiti i ostali nesrećnici se tuku, gađaju stolicama, pljuju, vređaju… Medijsko trovanje, krajnja društvena nebriga, zatvaranje očiju, frapantna ravnodušnost nadležnih regulatornih tela i institucija, nikakva programska kontrola onoga šta emituju TV stanice sa nacionalnom frekvencijom – uspešno daju zastrašujuće mutant rezultate. Koji će nam se tek obiti o glavu. Uz već verifikovani osvedočeni i ustaljeni odgovor – kome se ne sviđa neka promeni kanal?

Da budem iskren – počinjem da shvatam i razumem mog druga Milomira Marića. Uistinu sam bio zbunjen i zgrožen njegovim učinkom, medijacijom i promocijom programskog sadržaja zvanog rijaliti – u kojem je sve dozvoljeno. Koji je on tako zdušno i za sve pare promovisao, bezrezervno zastupao, popularisao, afirmisao i branio. Pomislio sam – da nije možda poludeo? Nije mi išlo u glavu – kako je moguće da čovek koji je napisao tako kapitalnu knjigu kakva je „Deca komunizma“ učestuje u nečemu takvom? Da li je shvatljivo da novinar, publicista, i angažovani istraživač naše prošlosti i stvarnosti, sa takvom referencom – podetinji.

Pitao sam se – šta se događa čoveku koji mi je skoro 40 godina prijatelj? Je l’ to onaj isti Marić? Da li je jeo bunike? Kakve veze ima onaj Milomir čijoj erudiciji, znanju, inteligenciji i pameti su se svi divili – i ovaj koji se keseri sa silikonskim starletama, egzibicionistima, mentalnim i faktičkim svingerima, anonimnim čudacima i perveznjacima?

Ovih dana, dolazi mi u glavu – šta zapravo Milomir radi? Čini mi se da uspevam da dokučim – kakvu poruku želi da nam pošalje. Počinjem da razumevam njegovu alegoriju, da dokučim njegovu ironiju i sarkazam. Milomir nam se zapravo smeje u lice.

Slutim da iz svega stoji njegov bunt, njegovo duboko neslaganje sa životima koje živimo, njegovo snažno nezadovoljstvo sa društvenim trenutkom, sa moralnim i zadatim ambijentom u kojem traćimo naše živote. Mislim da sam shvatio: Milomir igra ulogu cirkusanta i dvorske lude – iz očaja. Zbog toga što je duboko frustriran i nezadovoljan? Zbog toga što je ceh platio infarktom? Zbog toga što je celo srpsko društvo danas jedan jadni i tragikomični rijaliti. U kojem je sve dozvoljeno, u kojem su zgažene i srozane ljudske vrednosti, u kojem je svejedno da li si odgovoran, dobar, radan, vredan – ili si neradnik, muljator, sitni kriminalac ili švercer narkotika. U kojem se nerad afirmiše kao favorizovani oblik društvenog ponašanja. U kojem su tradicionalne moralne i porodične vredosti omalovažene i gurnute u drugi plan. U kojem je podvrgnuto podsmehu poštenje, čast, pravdoljubivost, solidaranost i svaki oblik tradicionalizma na kojem je nastalo, razvijalo se i opstalo srpsko društvo kroz vekove.

Ne znam zbog čega – ali na pamet mi pada čuveni film Sidnija Polaka „Konje ubijaju, zar ne“.

Kakva je veza nesrećnika koji preko 1.000 sati moraju da igraju u plesnom maratonu da bi dobili nagradu, preživeli i opstali – i nas samih? U brlogu u kojem živimo u kojem smo svi učesnici realnog, i stvarnog rijalitija – a da toga nismo ni svesni.

Možda je Milomir Marić to shvatio pre svih nas.

(Večernje novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. otac Satarije says:

  Marić zvani Čmarić?

 2. Dosta says:

  Dosta je bilo! Pozivam RRA da sto pre uvede porez na sund i kic za sve tzv zabavne i rijaliti emisije koje: promovisu glupost, blud i neoliberalni nacin zivota (po kome svaki pojedinac moze da radi sta god hoce bez obzira sta o tome misli velika vecina) jer one unistavaju nasu decu i buducnost ove zemlje. Jos nesto sto pre oduzeti nacionalne frekvencije svim televizijama koje snimaju i prikazuju takve emisije kao i dodatno oporezovati sve stampane i internet medije koji pisu o tome. Ako oni nece onda je vreme da Narod preuzme stvari u svoje ruke i rasturi ovu bandu! Dosta je vise bilo. DOSTA!

 3. teletabis says:

  Neko mudar je rekao: svako je izdajnik, samo je pitanja trenutka i cena. E pa i Mariću došao trenutak a verovatno je i cena bila ona za koju misli da može da pljuna na sebe. I pljunuo je. Žao mi je Radoše što pokušavaš da nam predstaviš ili po srpski da spereš govna sa Marića koji je sam u njih skočio. Marić je uradio to što je uradio nekada, sada radi ovo, i tu nema šta da se kaže, vidi svako ko hoće da vidi.

 4. vuk SAMOTNJAK says:

  DOCI CE VREME KRAJA SRPSKIH DINASTIJA KOJE SRBIJU SMATRAJU SVOJOM PRCIJOM, AS,SRPSKI NAROD SVOJIM ZAMORCICIMA I ROBOVIMA. DINASTIJA PETOSLOVACA DUGO VLADA SRBIJOM I SVIM SFERAMA. DINASTIJE: BAJIC (ZADUZENA ZA TV PROJEKTE), MARIC (CIRILICAR I PODGUZNA MUVA REZIMA) DACIC (DOZIVOTNI PRVI MINISTAR, MINISTAR, KRIMINALAC......), VUCIC (USTOLICENIH JAHAC SRPSKOG NARODA OD STRANE JEVREJSKE NJUJORSKE DINASTIJE BLUMBERG) LJAJIC (VECITI MINISTAR U SVAKOJ VLADI ZADNJIH DVADESETAK GODINA). IMA I VISESLOVACA KOJI ZDUSNO POMAZU U URUSAVANJU SRIJE.

 5. N. says:

  Pa, ne znam... Ali devojke su extra. Sretnik.

 6. Radikal says:

  I takooo...

 7. Svetislav says:

  @N".....Postoji velika razlika izmedju pojma devojka i prostitutke, ne samo u moralnom domenu. Ove na nasoj televiziji su prostitutke i kurvari (hrvatski "prostitutak"). Seksualna sloboda nije pitanje, ali postaje roba siroke potrosnje kad svako ko ima para, moze da plati da "klati" tu "devojku", ili "momka". Nazalost kako Bajic rece, ovo je pokazalo lice i tzv. "moralnih" ljudi, ali vecina nas nije Marica ni smatrala takvim na prvom mestu. Tragedija je da je medijski prostor Srbije podeljen na "rijalitije", koji Srbiju promovisu kao seks i porno destinaciju, i drugi deo kao neprestanu reklamu o el doradu zvanom eu i nato!

 8. deda mraz says:

  Tacno tako smeje nam se u lice ali moze mu se posto je on predstavnik ove crvene burzoazije sa dedinja koja nas 70 godina unistava i sve je u njihovim rukama i ovaj projekat Bg. na vodi grade sa najnazadnijom zemljom na svetu u kojoj jos uvek vaze zakoni iz srednjeg veka i nasla krpa zakrpu samo sto smo mi nesretnici posto su nas izabrali da nas usrece.Ej bre najnazadnija zemlja na svetu S.Arabija koja pravi ove zivotinje koje sve unistavaju pred sobom da bi se srednji vek vratio nasi najveci prijatelji pa mi smo totalno lud narod.

 9. Sudija Gradimir says:

  To nije pošlo za rukom čak ni našem agilnom premijeru uprkos činjenici da je nekoliko dana pre sa vernim arapskim prijateljima otvorio radove na investiciji veka – „Beogradu na vodi“. Što je trebalo da bude najveći privredni, investicioni, graditeljski, pa i medijski događaj u našoj državi. E moj Radasine, bio seljak, post'o govno.....

 10. zlatiborski ovan says:

  Maric je verovatno CIA agent. Oni su ga spasavali od Slobe, ili jos ranije, kad je izdao knjigu - radi podizanja tenzija retko odvratan lik

 11. Lady Gaga says:

  A ja kad istaknem svoju skroman doprinos borbi protivu rujaliti sranja, mene sirotu i nezaštićenu oma ukinu. Dakle, o jednoj nakazi, poturčeno, koja posaje uzor srpskim polupismenim omladinkama: MACA DISKRECIJA Maca nije qrwa. Ona je qrweštija na kvadrat, retardirana BOSANČURA koja ne zna ni sva slova latinice, a u ćirilicu verovatno gleda ko krava u mrtvo tele, ko što je u nju gledala njena majka, takođe radodajka, kad ju je okotila, ne znavši pri tome ko je otac, jer bilo ih je, pjanih šljakera, prljavih nadničara, stranih boraca u prošlom ratatatiru, privatnih izvršitelja koji svraćahu zbog neplaćene struje, čak i kad struju isključiše odavno, i zato u Štakorkinoj krštenici ( ili kako li se na njihovom to zove) u rubrici OTAC piše "mnogi". Primitivni rezervoar polnih bolesti koju treba nogom u pedu pa preko entitetske linije koja je zapravo granična. Kad vidim Pacovku, jasno mi je zašto Putin bomarduje Isis. Ima cajlzle veličine vrapca ( Maca Štakorka). Marić je otvoreno podržava, a ova je skrndeljka u zadnjem glasanju imala 51 % glasova publike, što samo dokazuje poguban uticaj rijaliti gowana na svest opaučenog naroda. I zato kličem: NAPALM JE REŠENJE!

 12. role zarolaj says:

  zlatiborski ovan Says: apsolutno se slazem sa tobom...

 13. Lady Gaga says:

  Kao što postoje starlete, za koje niko sa sigurnošću ne može da kaže čime se bave, tako postoji i nekakav Milomir Marić,za koga neki tvrde da je novinar, dok drugi kažu da je davnih dana trebao da poseti logopeda. Krajnje antipatičan, duhovit ko irska sahrana, upečatljiv kao mačija crevca i intrigantan poput penzionerskih razgovora. Smešan u sopstvenom ubeđenju da je neko m@do u novinarstvu, u kome neće ostaviti ni traga ni glasa, što je ipak nešto, s obzirom da je pomenuti ništa. Redovan i dosadan gost kod Sanje Vriske Marinković, u tolikoj učestalosti da postaje inventarom. Mecena Maci i Jeci. Za pametne - dovoljno.

 14. Lady Gaga says:

  Ko je NAJODURNIJONAJODVRATNIJA osoba u svim tim govnjvim rijalitijima? Možda Jelena Golubović? Tako je. I treba tužiti zbog lažnog predstavljanja i širenja nemorala tu jalovu baba đevojku, lečenu narkomanku i samozvanu rediteljku,koja će ostati poznata jedino po tome da se trlila sa nekim turčinom Čupakabrom u senu, u štali, na jednoj od prošlh Farmi. Izrazito ljigavo stvorenje, sa glasom promukle testere , kosom u vidu atomskog udara i sisama u obliku dve pljeskavice, najodvratnija je spodoba koju je vrljavi Marić mogao da dovuče u ovaj go@@wnarnik od rijalitija. Drugo najveće smeće je ona bula Diskretni Štakor. Sve u svemu, glasajmo za Gastonju,pomoravskog viteza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *