МАРИН ЛЕ ПЕН ПРОГЛАСИЛА ПОБЕДУ: „Ово је први корак! Време је да ослободимо француски народ!“

MARIN LE PEN PROGLASILA POBEDU: „Ovo je prvi korak! Vreme je da oslobodimo francuski narod!“

24 aprila 2017

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši „istorijski rezultat“ uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu „veliku alternativu“.

– Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite- rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

Le Pen, koja se u današnjem prvom krugu predsedničkih izbora kvalifikovala, zajedno s nezavisnim centrističkim kandidatom Emanuelom Makronom, za drugi krug zakazan za 7. maj, pozvala je večeras sve glasače „bez obzira na to za koga su danas glasali“ da joj se pridruže kako bi formirali „nacionalno jedinstvo“,

Ocenivši da je napravljen „prvi korak“ u prvom krugu, kandidatkinja krajnje desnice je istakla da je postigla „istorijski rezultat“ što, kako je ocenila, podrazumeva „ogromnu odgovornost“.

Predstavivši se kao „kandidatkinja naroda“, ona je svog protivkandidata Makrona opisala kao naslednika sadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, zagovornika „divlje globalizacije“.

Ko je Marin Le Pen

Le Pen se, inače, zalaže za izlazak Francuske iz EU, zaštitu francuskih granica, oštre mere protiv imigracije i isterivanje islamskih ekstremista.

Marin Le Pen, liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži radikalno desničarsku politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima.
Reuters

Zalaže se za automatsko izbacivanje nelegalnih imigranata uz smanjivanje broja legalnih migranata na 10.000 godišsnje, zatvaranje „ekstremističkih džamija“ i davanje prioriteta Francuzima u dodeli socijalnih stanova.

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute.

Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Pobornik je penzionisanja sa 60 godina i garantovanu 35-časovnu radnu nedelju, prenosi BBC.
Reuters

Nalazi se na čelu Nacionalnog fronta od 2011. godine, kada je mesto predsednice preuzela od svog oca Žan Mari Le Pena i u proteklih šest godina uspela je da poboljša rejting stranke što je bilo posebno uočljivo na regionalnim izborima 2015. godine.

Pre nego što je došla na čelo stranke radila je kao advokat.

Marin Le Pen je i član Evropskog parlamenta a zalaže se za pregovore o novoj EU posle čega bi usledio referendum.

Njenu predizbornu kampanju pratio je skandal oko finansiranja njenih savetnika u Evropskom parlamentu.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Kako da se oslobodite kad namjestaju izbore i rezultate??

  2. Nemanja Vlahović says:

    Kad ćete vi najzad naučiti da ona NIJE liderka krajnje desnice nego liderka KONZERVATIVNE, PATRIOTSKE STRANKE. Zaista je sramota kada u vezi s njom pričate o krajnjoj desnici.

  3. opet ja says:

    Na žalost u drugom krugu Le Pen nema šanse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *