Марк Копе на фестивалу БУНТ

Mark Kope na festivalu BUNT

2 novembra 2016

mark-kope-fotka

Završni koncert Francuske muzičke jeseni biće održan 14. novembra u Centru „Sava” u 20 sati na kome će nastupiti francuski violončelista Mark Kope u pratnji simfonijskog orkestra „Makris” (dirigent: Predrag Gosta), najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Francuskom institutu. Koncert će biti održan u okviru festivala BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija) koji je nastao 2013. kao spontani izraz podrške visokim umetničkim vrednostima, profesionalnim kriterijumima i civilizacijskim dostignućima 21. veka i koji se suprotstavlja sadašnjoj kulturnoj klimi u kojoj je kultura izložena estradizaciji i tabloidizaciji.

Mark Kope je rođen u Strazburu, gde je i studirao, a zatim se školovao na Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu i na Univerzitetu u Indijani (SAD). Svira na violončelu Mateo Gofriler (Venecija 1711). Posle dve najveće nagrade Bahovog takmičenja u Lajpcigu koje je dobio kad je imao 18 godina i kada ga je zapazio i Jehudi Menjuhin, ovaj umetnik je počeo solističku karijeru u Moskvi, zatim u Parizu. Svira sa Nacionalnim orkestrom Francuske, Filharmonijskim orkestrom Radio Frans, Pariskim orkestrom i većinom francuskih, ali i sa evropskim i svetskim orkestrima.

Strastveni je ljubitelj kamerne muzike i veliki prijatelj beogradske muzičke scene. Snimio je dela Betovena, Debisija, Emanuela, Forea, Griga, Štrausa, Baha, Šuberta, Bramsa. Uporedo sa solističkom karijerom, profesor je na pariskom Visokom nacionalnom konzervatorijumu i vodi master kurseve u celom svetu. Umetnički je direktor festivala Les Musicales u Kolmaru a od 2011. godine muzički je direktor orkestra Zagrebačkih solista.

Novi simfonijski orkestar „Makris”, koji okuplja prvenstveno mlade talente, svoj prvi koncert priredio je u januaru 2015. godine, a ujedno je i zvanični orkestar Nove beogradske opere, osnovane marta 2014. Njegov osnivač i umetnički direktor je Predrag Gosta, a deluje pod pokroviteljstvom Fondacije Makris iz SAD, te stoga nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930–2005). Na programu koncerta biće dela Baha, Ramoa, Makrisa, Mocarta i Hajdna.

Nastupom Marka Kopea i orkestra „Makris” 14. novembra završava se festival BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija) koji počinje 2. novembra koncertom „Gudači Lola klasik” u Skupštini grada u 20 sati. U četvrtak, 3. novembra u dvorani „Lola” u 20 sati na programu je muzika italijanskog baroka, a kamerna triler opera „(A)mantis religiosa” imaće dva izvođenja u Mikseru: u petak 4. novembra u 20 sati i u subotu 5. novembra u 13 sati. Takođe u subotu, ali u 19 sati u dvorani „Lola”, biće predstavljen kompakt disk „Momenti” Kvarteta TAJJ, a u 20 sati počinje njihov koncert, dok je u nedelju, 6. novembra, u istoj dvorani u podne koncert „Zajedno”. Promocija knjige i kompakt diska Bore Dugića „Bal-kan” je 7. novembra u Galeriji Kolarca u 18 sati, program „Poezija noći” sa pevanjem i govorima iz Šekspirovih komada je sutradan 8. novembra takođe u Galeriji Kolarca u 18 sati, dobrotvorni koncert „Bitlsi – velika inspiracija beogradske muzičke scene” je na programu Zvezdara teatra 9. novembra u 19.30 sati, a u Galeriji SANU 10. novembra u 18 sati na programu je Tribina novi zvučni prostori na kojoj će biti reči o delu Isidore Žebeljan „Klin čorba”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *