MARKO JAKŠIĆ (DSS): Odbacujemo sporazum i tražimo referendum

MARKO JAKŠIĆ (DSS): Odbacujemo sporazum i tražimo referendum

19 aprila 2013

Marko JaksicČim se saznalo za vest da je premijer Dačić u Briselu parafirao sporazum, Fond strateške kulture se obratio jednom od političkih prvaka Srba sa Kosova i Metohije i narodnom poslaniku DSS, dr Marku Jakšiću, kako bi iz prve ruke saznao kako Srbi sa severa KiM reaguju na ovaj čin.

Gospodine Jakšiću kakve su prve reakcije na vest iz Brisela?

Za Srbe sa Kosova i Metohije današnje potpisivanje tzv. Sporazuma u Briselu predstavlja najgori i najsramniji vid nacionalne izdaje. Zato će u modernoj istoriji Srba ostati večno zabeležena dva imena ključnih vinovnika ove tragične svenacionalne izdaje – Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Oni su ovim činom zabili nož u leđa Srbima sa sa severa KiM i to posle četrnaestogodišnje teške, uporne i uspešne borbe za slobodu i očuvanje države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

Ovim je Tači od vlasti u Beogradu dobio što je želeo, da uspostavi kontrolu nad severom Kosova i Metohije i time zaokruži svoju vlast nad celom teritorijom Pokrajine. Kontrola nad celom teritorijom KiM biće snažan signal koji će albanski separatisti poslati celom svetu, zbog čega možemo da očekujemo novu lavinu priznanja tzv. Republike Kosovo. I sve to uz pomoć zvanične vlasti Srbije. Zato moramo da budemo svesni pune istorijske težine ovog današnjeg čina: nikada u svojoj istoriji srpski narod nije od onih koji se predstavljaju da vladaju u njegovo ime doživeo takvu bruku, sramotu i izdaju!

Po informacijama koje imate, kakav je sadržaj briselskog sporazuma, odnosno, kako ga vi ocenjujete?

Što se sadržaja tzv. Sporazuma tiče, za državu Srbiju i Srbe sa KiM on nije mogao biti gori. Sloboda koju su Srbi na severu KiM od uvek imali, ovim sporazumom im se oduzima. Najveću opasnost za Srbe na severu KiM predstavlja ovlašćenje dato snagama KFOR – a, ustvari NATO – a, da odredbe sporazuma primeni na terenu. Ujedno, ovo je njegova najsramnija tačka, jer je svojim potpisom vlast iz Beograda direktno ovlastila NATO da izbacuje predsednike opština na severu KiM i umesto njih dovodi Tačijeve Srbe. Jednom rečju, predstavnici države Srbije su ovlastili NATO da na Kosovu i Metohiji ukine državu Srbiju i uguši svaki oblik samostalnog srpskog političkog života.

Šta će Srbi sa Kosova i Metohije preduzeti u narednim danima kako bi se čuo i uvažio njihov politički stav:

Odmah čim su saznali šta se desilo u Briselu odbornici četiri opštine sa severa KiM doneli su odluku da se krene u prikupljanje 100 000 potpisa, da bi se raspisao referendum na kome će se građani države Srbije izjasniti da li su za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije ili za EU. Ako narod Srbije na referendumu bude glasao za svoje Kosovo, aktuelna vlast će biti dužna da poništi tzv. Sporazum, da Vlada podnese ostavku i raspiše izbore za Skupštinu Srbije. Ukoliko se pokaže da narod više voli EU od svog duhovnog i istorijskog stožera – Kosova i Metohije, suočićemo se sa istinom, doduše gorkom, ali otrežnjujućom, koja će nas naterati da dobro razmislimo šta nam valja činiti.

Uz pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma, tražićemo odmah od Ustavnog suda države Srbije da se izjasni o ovom današnjem, kao i ranijim Stefanovićevim sporazumima, jer oni su, i laik to vidi, očigledno protivustavni. Pozvaćemo narod na svakodnevne proteste isped Ustavnog suda, kako bi naterali zaćutale čuvare ustavnosti da se izjasne. Jer, ako je sadašnja vlast odlučila da preda Kosovo, što prvo ne promeni Ustav, a ne da ga pred našim očima nekakvim sporazumima najgrublje gazi.

Očekujemo da posle današnjeg čina izdaje sadašnjem Srbijinom rukovodstvu bude uskraćena finansijska pomoć iz bratske Rusije, u vidu kredita za popunjavanje budžeta i opstanak na vlasti. Takođe, Srbi sa severa Kosova i Metohije očekuju da Rusija neće sa izdajničkom vlašću Beogradu potpisati sporazum o strateškom partnerstvu.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *