БОРИС ДЕЖУЛОВИЋ: Марков Трг био је попут Лепоглаве

БОРИС ДЕЖУЛОВИЋ: Марков Трг био је попут Лепоглаве

21 фебруара 2015

boris dezulovic 56Пише: Борис Дежуловић

Тједнима смо пратили јефтину мексичку сапуницу, класични комад телевизијске конфекције о лијепој, једноставној али племенитој дјевојци са села која одлази потражити срећу у бијелом свијету, да би се отамо – све по канонима жанра – тријумфално вратила као предсједница државе, и злочестој свеучилишној професорици, лукавој и препреденој министрици вањских послова која дворским сплеткама спријечава свјетске вође да увеличају њену предсједничку инаугурацију.Нестрпљиво је тако, тједнима прије свечаног догађаја, хрватско министарство вањских послова звао амерички предсједник, те хоће ли инаугурација, те кад је точно инаугурација, те што да одјене за инаугурацију, јебала га инаугурација, Путин је и потписивање примирја у Украјини намјестио да фрау Меркел, монсиеур Холланде и он стигну до недјеље у Загреб, а кинески предсједник Xи Јинпинг у петак је панично звао да му оставе двије-три хиљаде карата за први ред.

Толика је била јагма за мјесто на Маркову тргу да је белгијска полиција прошлог четвртка ухапсила хрватског држављанина З. М. (48), по занимању предсједника владе, тренутно незапосленог, који је судионицима састанка шефова држава и влада Еуропске уније на углу пред комплексом Алберт Халл у Бруxеллесу на црно продавао акредитације за инаугурацију Колинде Грабар-Китаровић.

Гужва у ВИП ложи
Такав интерес за неки јавни догађај на овим просторима није забиљежен још од сахране Јосипа Броза, па ипак су на концу заклетви нове хрватске предсједнице присуствовали тек предсједници бивших југославенских република – осим, дакако, Србије, која је на инаугурацију послала само предсједницу Косова – појачани за предсједнике Словачке, Мађарске и Албаније.Сва је срећа тако испала да се Југославија још два пута распала, па да се Хрватска не црвени пред свијетом празним столицама на Маркову тргу, с папирима формата А4 и испринтаним именима Барацка Обаме, Владимира Путина, Xи Јинпинга, краља Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда, Његове Светости Далај-ламе и Светог Оца Фране.

Више шефова држава окупи се, јебига, на сједници Предсједништва БиХ, него што их је било на свечаној промоцији нове хрватске предсједнице, и зла министрица вањских послова задовољно је трљала руке: план је у потпуности успио. А био је то генијалан план. Само демонски ум могао је смислити тако нешто.

Само демонском уму могло је, признат ћете, пасти на памет да на инаугурацију предсједнице Републике Хрватске – у ВИП-ложу преко пута високих гостију из бијелога свијета – позове такво, хм, шарено друштво, да због скученог простора набројим само неке: рецимо, Томислава Мерчепа, којему се управо суди за ратне злочине у Пакрацу и околици, или Ђуру Глогошког и Јосипа Клемма, вође ветеранске побуне који су само пар дана пред инаугурацију свечано дочекивали ратног злочинца осуђеног због ликвидација Срба; рецимо, Велимира Бујанца, опскурног десничарског псеудоновинара, оцвалог југендашу правомоћно осуђеног због плаћања проститутке кокаином, или Томислава Хорватинчића, бескрупулозног тајкунског фићфирића против којега се води судски процес због убојства двоје талијанских наутичара; рецимо, Милана Бандића, бившег загребачког диктатора којему се управо суди због корупције, или његова другара Здравка Мамића, сеоског кабадахију који ни Оченаш не зна измолити а да седам пута некога не пошаље у курац; рецимо, Марка Перковића Тхомпсона, икону усташке младежи која по Еуропи пјева веселе десетерце о нацистичким логорима, или његова ментора Ивана Аралицу, Туђмановог приватног архитекта хуманих пресељења; рецимо, Анту Ђапића, славонског лолу што се своједобно прославио подигнутом десницом мјерећи висину кукуруза, или Љубу Ћесића Ројса, још једног хероја примордијалне Хрватске осуђеног због проневјере државног новца.

Даље је било лако: требало је само шефовима осигурања Барацка Обаме, Ангеле Меркел или папе Фране послати попис гостију који би требали сједити у ложи до њихове, па сјести и чекати дипломатску пошту с љубазним отказима, уз исприке због грипе, зубара или рата у Украјини.

Високи гост из сусједне државе

Смјешнијег призора свјетска политика није видјела још откако тамо нема Силвија Берлусцонија: данима пред инаугурацију Колинде Грабар Китаровић тисуће су специјалаца чешљале и претраживале Горњи град, врхунски дресирани полицијски пси завлачили су њушке у сваки паркирани аутомобил и канту за смеће, снајперисти с кровова држали су на нишану сва сумњива лица у кругу од километра, мајстори у пратњи интервентне полиције заварили су све шахте у ширем средишту Загреба, мргуди у црним одијелима са сићушним слушалицама у уху пазили на бакице у шпалиру, а пред носом им – у самом срцу Маркова трга, свега који метар од високих гостију – ВИП-ложа пуна ратних злочинаца, убојица, криминалаца, лопова, квартовских силеџија, десничарских фанатика и шверцера кокаином!Поубијали се од посла несретници у Министарству унутарњих послова и обавјештајним службама, седам пута провјеравајући сваки захтјев за акредитацију, а заповједник пакрачких ескадрона смрти своју ВИП-позивницу добио на кућну адресу!

Неупућеном неком високом госту, да се случајно и затекао тамо, морао би стога Марков трг ове недјеље изгледати попут дворишта казнионице у Лепоглави за вријеме подневне шетње. Као одговорни родитељ, ја тамо властито дијете не бих пустио, а ХДЗ је очекивао да му свјетске силе пошаљу своје предсједнике!

Тко год да је смислио такав генијалан план за поправак пољуљаног угледа Републике Хрватске, ваља му скинути капу. Рекао би један несуђени високи гост из сусједне државе, знат ћете га можда, Лаки Топаловић се зове човек: „Ал га је оправио, свака му част!“.

(Слободна Далмација)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ivan says:

    Bravo. Tako je Dežuloviću! Nažalost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u