MАРКОВИЋ: Косово у УНЕСКО – као кад вуку дате да чува јариће

MARKOVIĆ: Kosovo u UNESKO – kao kad vuku date da čuva jariće

13 oktobra 2015

329755_predrag-markovic-istoricar060413ras-foto-dimitrije-goll-8_fPotpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i istoričar Predrag Marković ocenio je večeras da će biti „teško izbeći članstvo Kosova u Unesko“ i dodao da „politička logika nije u isto vreme istorijska i ljudska pravda“.

Ta politička logika, prema kojoj Albanci treba da čuvaju naše svetinje na Kosovu i Metohiji, jer će ih navodno oni bolje čuvati, jeste jedna izvitoperena politička logika, jedna nepravda koja se sprema i koja može biti izbegnuta samo čudom, rekao je Marković novinarima u Nišu.

On je rekao „da mi opravdano strepimo, jer naše spomenike hoće da čuvaju oni koji su ih uništavali u pogromu pre 10 godina, „a to je isto kao kada vuku date da čuva jariće“.

„Uništavanje srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji pokazuje da to nije država, niti je civilizovano društvo, niti da postoji elementarna civilizovana svest“, kazao je Marković.

Sa stanovišta zapadnih sila, prema Markovićevim rečima, prijem Kosova u Unesko je jedan logičan korak posle priznavanja Kosova kao države.

„Postoji jedan logičan problem. Ako su oni priznali Kosovo kao državu, kako da ne priznaju njegov kapacitet i da ne čuvaju spomenike. Kada ne bi primili Kosovo u Unesko onda bi to značilo da time poništavaju svoju ulogu u priznavanju Kosova kao države“, dodao je on.

Marković je rekao „da bi naša zemlja mogla možda da prijem Kosova u Unesko vezuje za pregovore u Briselu i da, ako imamo srca i srčanosti, tu nešto zatežemo ili da se traži neka alternativna strategija“.

Govoreći o realnom roku za prijem Srbije u EU, Marković je rekao da postoje dva roka i da se oni vezuju za budžetske cukluse EU.

Jedan rok je 2020. godina za koji Marković misli da smo „malo zakasnili“, a drugi je 2027. godina i da je period između 2025. i 2027. realan rok kada Srbija može da uđe u EU.

Marković je u Nišu prisustvovao obeležavanju 25. godišnjice od osnivanja Gradskog odbora SPS.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *