Мармелада од шипка

Marmelada od šipka

15 septembra 2017

SASTOJCI: tri kilogrma šipka i jedan kilogram šećera.

Priprema: Sa plodova šipka odstraniti crne kapice, oprati uh, staviti u posudu, naliti vode da prekrije plodove i kuvati ih dok ne omekšaju. Zatim se skuvani i mekšali šipak presuje. Izmuljanu masu (mora da bude topla, jer bolje prolazi kroz sito) dva puta procediti kroz sito, zbog bodljica koje ima šipak.

Svaki put kad deo mase procedimo kroz sito moramo ga oprati od bodljica, da bi smo sledeću masu procedili. Na jedan litar proceđene mase doda se pola kilograma šećera i kuva uz stalno mešanje. Smesu ne treba prekuvati, a u tegle se sipa kad je topla.

Od ove količine šipka dobiju se – tri tegle od po 700 grama skuvane mermelade.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Evo da i ja dam neki doprinos iz iskustva: Za 30 tegli pekmeza od šipka (gustog), utrošio sam sa suprugom 30 sati efektivnog rada (4 puta 2 dnevnice), sve poštujući pravila navedena u članku. Branje je trajalo 5 sati efektivno zato što sam naišao na izdašno mesto. Kuvanje, mešanje….. Ne žalim, prste da poližeš, a mislim i da je zdravo….. Miris originalan, super….. Sada mi nije jasno zašto kada ti neko pokaže „šipak“, to znači nešto loše.

  2. zoran says:

    Odstraniti kapice, kuvati don ne omekša. Onda ispasirati sa alatkom za pire krompir. Gustu smesu pustiti kroz metalnu cedku, uz dodavanje vruće vode da bi se sa semenki skinuo voćni deo (na kraju u cedki ostanu samo koštice i malo ljuske). Dobijeni sirup procedite kroz žensku najlon čarapu (dokolenica, najbolje dve jedna u drugoj) da bi se odstrunile dlačice. U proceđeni sirup dodati šećer i malo konservansa. Smesa je prilično retka, tako da treba dosta kuvati. Najbolje u manjoj šerpi sa ravnom varjačom (da bi se bolje odvajalo od dna prilikom mešanja). Srećno... ... i prijatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *