Martić i Milošević bez osnovnih prava u estonskom zatvoru

Martić i Milošević bez osnovnih prava u estonskom zatvoru

1 фебруара 2014

MilanMartic2R_468x343Haške osuđenike Milana Martića (60) i Dragomira Miloševića (72) trebalo bi prebaciti na izdržavanje kazne zatvora u Srbiju, jer im je u Estoniji, gde sada izdržavaju kaznu, povređeno pravo na jezik, iz čega proizilaze brojne druge povrede njihovih prava, rekao je zamenik republičkog ombudsmana Miloš Janković.

Janković je postupajući po pritužbi, zajedno sa zamenikom direktora Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Zdravkom Grujićem, posetio zatvor Vangla u Tartuu, u Estoniji, gde su smešteni Martić i Milošević, koji su osuđeni na kazne zatvora od 35, odnosno 29 godina.

On objašnjava da je Martiću i Miloševiću zbog neostvarivanja prava na jezik povređeno pravo na socijalni kontakt i informisanje, te da su onemogućeni da komuniciraju sa ostalim osuđenicima, piše list „Danas“.

Osuđenici nemaju mogućnosti da se informišu o svojim pravima i obavezama tokom izvršenja kazne.

Zato se i postavlja pitanje validnosti dokumenata na estonskom jeziku koje kao osuđenici potpisuju, zatim postupaka na istom jeziku u kojima se odlučuje o njihovim pravima, a u kojima oni učestvuju.

Istovremeno se postavlja i pitanje kako da sačine podneske ili da ostvare pravo na žalbu.

Janković navodi da zbog jezika postoje posledice i u ostvarivanju zdravstvene zaštite – bitno im je otežana dostupnost štampe, literature, radio i TV kanala, kulturnih sadržaja na srpskom jeziku, a nemaju mogućnost ni komunikacije sa sveštenikom SPC.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u