Маск: Добио сам дозволу да градим тунел за супербрзе возове који ће спојити Њујорк и Вашингтон

Mask: Dobio sam dozvolu da gradim tunel za superbrze vozove koji će spojiti Njujork i Vašington

22 jula 2017

SVETSKI poznati američki biznismen Ilon Mask objavio je da je njegova The Boring Company dobila dozvolu vlasti SAD da gradi tunel sa razređenim vazduhom između Njujorka i Vašingtona.

Mask je taj svoj tunel nazvao Hyperloop, a tvrdi da će se vozovi njime kretati tako brzo da će rastojanje između Njujorka i Vašingtona od 250 kilometara prelaziti za samo 29 minuta.

Na svom Twitter-nalog, Mask je noćas sa neskrivanim zadovoljstvom objavio:

„Upravo sam dobio usmenu dozvolu vlade da The Boring Company gradi podzemnu liniju hiperpetlje Njujork-Filadelfija-Baltimor-Vašington. Linija će spojiti centar jednog sa centrom  drugog grada. U svakom od njih biće napravljeno do desetak liftova za dolazak do podzemne linije i njeno napuštanje”

Projekat superbrzog putničkog voza koji, zahvaljujući tunelima sa razređenim vazduhom razvija ogromne brzine, Mask je predočio američkoj javnosti još 2013-te.

U međuvremenu je istupao sa tvrdnjama da će njegovi podzemni vozovi razvijati brzine od 1.000 kilometara na sat, čak i veće.

Objašnjavao je da će takvi vozovi od Amsterdama do Pariza, na primer, stizati za pola sata, a da će putovanje od Beča do Bratislave – koje deli 70 kilometara – trajati najviše pet minuta…

Mask je osnivač i vlasnik kompanija SpaceX i Tesla Motors.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *