МАСКЕ СУ ПАЛЕ! ЕУ ОТКРИЛА ШТА ПЛАНИРА СА СРБИЈОМ

MASKE SU PALE! EU OTKRILA ŠTA PLANIRA SA SRBIJOM

2 septembra 2020

Reči Miroslava Lajčaka da u pregovorima Beograda i Prištine nema rokova, ali da postoje crvene linije, znače da nije moguće da Srbija izađe iz dijaloga, a da u nekom modalitetu ne prizna Kosovo.Ovako Časlav Koprivica, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu razume reči specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka

– Ako posrednik u dijalogu kaže da ima „crvene linije“, onda je reč o krajnjem bezobrazluku, gde taj neko gleda svoje geopolitičke ciljeve i hoće da nas natera na priznanje Kosova – kaže Koprivica.

Uloga EU jasna od početka – naterati Srbiju da prizna Kosovo

– Navijačka uloga EU od samoga početka je jasna. Ali, valjda samo strane koje su učesnici tog procesa mogu da govore ili da imaju takozvane „crvene linije“, a ne oni koji posreduju u tom dijalogu. Za Srbiju crvene linije su Rezolucija 1244 i Ustav Srbije – poručuje profesor Koprivica.

Dr Dušan Čelić, profesor prištinskog univerziteta iz Kosovske Mitrovice, kaže da mu ove Lajčakove reči deluju kao izjave nekoga ko je portparol Nemačke, koja zagovara samo stav međusobnog priznanja.

– Lajčak je najverovatnije mislio na to da neće biti promena granica, pretpostavljam da je to za njih neka „crvena linija“, jer je to i zvanična politika Nemačke. Iz tog razloga verujem da se njegova izjava najverovatnije odnosi na nepromenjenu odluku Nemačke. On, doduše, jeste pregovarač EU, ali ne treba imati iluzija da je Nemačka tu glavna – navodi Čelić.

Čelić podseća da je u nekom trenutku Amerikaimala promene granica kao koncept na pameti ali da je on vrlo brzo ugušen, a da se nije tačno ni saznalo o čemu se radi. U tom svetlu, to što je Lajčak rekao da im nije potreban „treći igrač“ u pregovorima vidi i kao razlog zašto specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel nije i zvanično obavestio Lajčaka o sastanku Beograda i Prištine u Vašintonu.

– To pokazuje da Amerika želi da ima ključnu ulogu u ovom procesu iako je formalno to uloga EU. S druge strane, mi znamo od samog početka da je Amerika deo tog procesa i kao neko ko je bio i sada je zainteresovan za ovaj dijalog koji je, očito, iz tehničkog prerastao u statusni. Amerika se ponaša kao globalna sila, Srbiji kako vidim ne smeta da oni budu deo ovih pregovora i u tom smislu me takav odnos ne čudi. S druge strane, kao i sve izjave u diplomatiji treba uzeti sa rezervom i ja nisam baš siguran da nema koordinacije između Lajčaka i Grenela – napominje profesor Čelić.

Koprivica podseća i da EU, od kako je Kipar postao deo Unije, stalno govori da ne želi više da u svoje redove prima države koje nemaju rešena pitanja teritorijalnog integriteta i da ne žele da taj presedan ponove. Tako vide i Srbiju.

Nemačka koristi aparat EU za svoje ciljeve

– Ovde nije samo reč o tome da EU navodno ne želi da uvozi probleme. već da taj neko, u ovom slučaju Srbija, mora da reši taj svoj problem pre nego što uđe u EU. Dakle, najuticajnije države EU su priznale Kosovo i preko autoriteta i aparata EU žele da nas nateraju da priznamo nelegalno otcepljenu i u divljačkoj agresiji otetu teritoriju republike Srbije – zaključuje on.Ovde se, ističe on, ne radi o realnosti snaga unutar EU nego o nemačkom uticaju koji sada koristi EU da sprovodi svoje planove i ideje.

– Tako da, ako neko govori o „crvenoj liniji“ EU, to u stvari znači da se od nas očekuje da ono što je za Srbiju od životnog interesa mora biti upodobljeno nemačkim geopolitičkim ciljevima, koji imaju kontinuitet od militarizma Vilhelma Drugog, preko Hitlera, pa do danas. To je neprihvatljivo i čak je nepristojno da se ulazi u razgovore sa ljudima koji na ovakav način pristupaju ovom problemu – kaže Koprivica.

Miroslav Lajčak je izjavio i da će proces dijaloga između Beograda i Prištine biti dinamizovan, navodeći da će se partneri EU u Briselu sastajati nekoliko puta mesečno kako bi se što je pre moguće postiglo sveobuhvatno rešenje. O tome je kako kaže obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. petrovgrad says:

  Taj plan nije od juče i neće se završiti koliko sutra. Cilj EU sa Srbijom je da ona nestane i da Mi Srbi doživimo sudbinu Kurda. Jednostavno da ostanemo bez države. Danas Kosovo, sutra Vojvodina, Sandžak, Jug Srbije, Vlaški kraj ,... To im neće proći. Pre će oni da se raspadnu, nego da Srbija nestane. Živela Srbija

  • RASPUCHIN says:

   Naravno da taj plan nije od juče samo mi nije jasno zašto se "naši" prave ludi? Sve nas koji smo pisali i pričali o krajnjim ciljevima E"U" , tačnije Njemačke , su proglašavali teoretičarima zavjere. Znam za činjenicu a nisam vidio da je iko pominje. Radi se o pozivnim brojevima za zemlje bivše Brozoslavije. Ustaše su teškom mukom pristale da im broj bude +385 ali su im švabe zato dale poštanski broj za Zagreb 10000 tako da je Beograd sa svojih 11000 tek "drugi". Neki idioti su nas ubjeđivali a i dalje uporno ubjeđuju , čak i nakon što je tzv. Kosova dobilo pozivni broj , da nema i nije bilo zavjer prije nekoliko desetljeća. Ponovo ću se pozvati na datum 02.01.1989.g. i izazvati "službenike" "naših" službi da objasne narodu šta se tada dogodilo i kako je počela realizacija plana o uništenju našeg naroda i povratka švapskih nacista i njihovih saveznika na naše teritorije.

 2. test01 says:

  Sta je tu novo, pa zato je zapad i doveo vucica na vlast i Nemacka ga podrzava - da im preda Srpski KiM. On je to i uradio, zgazio je Ustav RS i rezoluciju UN 1244 i ostao je samo da im da de-facto potpis na papiru. E tu mu problem pravi RUSIJA !!!

 3. Beli Orao says:

  Već sam jednom predložio , pošaljite laje i čeka ( lajčeka ) a i EU u tri p.m. , vratite stvar na savjet bezbjednosti ( UNO ) i samo tamo vodite bitku !!! Imate dosta država pa Rusiju i Kinu plus koje će biti za srbsku stvar , šta se bre lama tate sa šiptarima i popisanom EU sa njenim gestapovcima kao lajček!!!

 4. radmila says:

  Otkrivena rupa na saksiji, jos jednom.

  • Rade says:

   Lajcak govori sto Merkelova zagovara I iza cega stoji.Zato je nas predsednik nakon razgovora sa Merkelovom pre polaska u Vasington ohrabren.Da nije tuzno bilo bi smesno.!

 5. doktrina soka says:

  Nemacka nastavlja da pljacka sve drzave u EU,pa naravno i Srbiju jos od Vilhelma Drugog,hitlera i do danasnjih dana.Ne sme im se dozvoliti to zadovoljstvo,Srbija ne mora nista,ako nece,neka sami donose odluke bez nas,pa da vidimo dokle ce dogurati,a ocito ce dogurati do nigde kao i uvek,vrc ide na vodu dok se ne razbije. Samo se mora umreti.

 6. garo says:

  Lajcak dzukelo, mars i dalje od Srbije.

  • Za Srbiju says:

   Prvo da natera svoju Slovačku da prizna.

 7. persida says:

  EU ne ume da resi nijedan svoj problem, a resavaju probleme Balkana. Bolesnici.

 8. milos says:

  ne znam sta se ko cudi. EU je razbijala i SFRJ. Da li je moguce da zaboravljena crna trojka de Mikelis, Karla Bilta i onog iz Luksemburga?

 9. Rista says:

  Ja iskreno pomislio i to sa strahom, da je iza maske stvarno nešto sakriveno. Kad ono "mi imamo nešto u rerni"! Nije ta rerna nikad bila zamaskirana. To je od početka znala i nestašna devojčica i mama i baba, a za odrasle analitičare bila maskirana tajna. Kad nema ništa bolje, dobri su i mačići iz rerne. Ma nije važno što je devojčica nama to odavno objasnila i čak nam ponosno i usplamtelo pokazala korpus delikti. Ali ajd neka malo i naši analitičari dobiju koju crkavicu za svoje već otrcane i pobuđavele izjave. A šta jadni drugo i mogu pričati?

 10. Gagi says:

  Da je srece da vlast moze da bude Srpska, pa da proglase okupaciju Srbije od 45 god. do danas. Pa da onda suspenduju sve odluke okupacione vlasti kao i Avnoj odluke i sve ostale stetne odluke koje su na silu donete protiv Srbije i njenog naroda. Vidimo da se principijelno sprovode odluke okupatora i njihovih naslednika za razbijanje Srbije, donete i usvojene posle II sv. rata. Iluzorno je da mi Srbi i dan danas nemusto priznajemo odluke okupatora za razbijanje nase krvavo stecene drzave, jos nesto i pregovaramo i pravimo ustupke. Nije problem sto smo okupirani, bili smo to i ranije u istoriji,problem je u tome sto nam je okupator postavio svoje namesnike da nas sludjuju i ponizavaju svih ovih decenija unazad a smatramo ih "srbima". Znamo iz istorije da su u vremenima okupacije neki slabi "srbi" spasavali svoj zivot tako sto su se unijatili i odlazili u muhamedansku veru, najgori od svih su komunisti koji su najsavesnije razorili Srpsko bice. Nazalost, ova sekta nam danas nesmetano kroji nacionalnu sudbinu, dobro nam biti nece.

 11. šiško says:

  Sad je sve već rešeno, samo mi to ne znamo. Ostaje nam samo da sačekamo da nas obaveste o rezultatima pregovora, mada većina nas već gotovo sigurno zna da će psihopata potpisati sve što mu ponude, jer nema karaktera, jer mu je kičma od pihtije, jer su ga pritisli krivičnim delima koje je počinio, jer ga je "muti merkel ohrabrila" i konačno, jer želi da nam napakosti, da nas uništi i unesreći. Kad nismo to shvatili ranije i onesposobili ga da nam to učini, sad ćemo morati da idemo težim putem ka oslobodjenju od belosvetskih krvopija, a sve smo slabiji. On se verovatno neće ni vraćati iz vašingtona, verovatno će ga evakuisati ko zna gde, a objaviće npr. da je uhapšen ili umro ili smešten u bolnicu. Posmatrajte i ovaj cirkus i učite za budućnost!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *