MASLENICA – Hrvatska slavi zločine nad Srbima

MASLENICA – Hrvatska slavi zločine nad Srbima

22 januara 2014

Paljenje-svecaU crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za postradale Srbe u Ravnim Kotarima u Hrvatskoj koji su ubijeni u akciji hrvatskih snaga „Maslenica“ u januaru 1993. godine. U toj operaciji poginulo je 348 srpskih vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje dece uzrasta do 12 godina.

Parastos su služili sveštenici crkve Svetog Marka, a prisustvovali su predstavnici izbegličkih udruženja, Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ iz Beograda i rođaci stradalih.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac rekao je da je krajem 1996. godine Tužilaštvo u Srbiji sprovelo istragu o zločinu u Maslenici i sve prikupljene dokaze poslalo u Hrvatsku, ali da još niko nije odgovarao za zločine.

„To je čista opstrukcija Hrvatske. Prije sedam godina je dobila dokaze, a još se ništa nije uradilo“, istakao je Štrbac, koji je prisustvovao parastosu.

Predsednik Udruženja žrtava stradalih u „Oluji“ Čedomir Marić rekao je da se na današnji dan već 18 godina odaje pomen u Beogradu postradalim u Maslenici, te da je to dan sećanja i dan pamćenja na žrtve.

„Nažalost, Hrvatska slavi svih pet datuma stradanja Srba – `Miljevački plato` 1992. godine, `Maslenicu` i `Medački džep` 1993. i `Oluju` i `Bljesak` 1995. godine, što dokazuje da se nisu birali ciljevi zločina“, rekao je Marić, napominjući da 21 godinu posle nije bilo precesuiranja odgovornih za zločine.

On je rekao da su u Hrvatskoj pod parolom „Bili smo dužni da oslobodimo okupirano područje“ činjeni zločini, ističući da je to „besmisleno, jer bi onda značilo da su Srbi okupirali svoje kuće“.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta istakao je da u Hrvatskoj ne postoji volja da se kazne nalagodavci i izvršioci zločina nad Srbima.

On je naveo da Koalicija traži da Ministarstvo pravosuđa Srbije i Komisija za ratne zločine pokrenu odlučnije ta pitanja u razgovoru sa Zagrebom, naglašavajući da bez kažnjavanja odgovornih za ratne zločine ne može biti potpune normalizacije odnosa između dve države.

Parastos je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Beograda. Posle parastosa položen je venac na spomen-ploču srpskim žrtava stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine u Tašmajdanskom parku.

Operacija hrvatske vojske „Maslenica 93“ izvedena je 22. januara 1993. godine na području Ravnih Kotara i Velebita, koje je bilo pod zaštitom UN. Akcijom hrvatske vojske sa područja Ravnih Kotara proterano je više od 10.000 Srba, tako da je to područje etnički očišćeno od Srba.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *