Маслине на трпези

Masline na trpezi

10 jula 2018

Sastavni deo mediteranske kuhinje, masline, spadaju u jednu od najstarijih namirnica. Sadrže zdrave masti pa su odlične za kardiovaskularni sistem, imaju snažna antiupalna svojstva i bogate su gvožđem, naročito crne. Zelene koje se beru pre sazrevanja, sadrže dva puta više natrijuma nego crne koje se beru kad su zrele.

Osim za proizvodnju maslinovog ulja, u kulinarstvu se koriste u raznim jelima, picama, salatama, sosovima za testeninu, namazima. Pošto su slane, smanjite količinu soli u receptu i vodite računa o začinima. Odlično se slažu uz origano i bosiljak. Ako želite marinirane masline, stavite ih u maslinovo ulje, dodajte limunov sok i semenke korijandera i kima.

* * * * * * * * * * * * * *

MIRISNI HLEB

Potrebno je: 2 kocke svežeg kvasca, 1 dl mleka (za dizanje kvasca), 1 kašičica šećera (dodati sa razmrvljenim kvascem u mleko i promešati), 2,5 dl mlake vode, 1 kg glatkog brašna, 15 maslina, kašika maslinovog ulja, so. Za premaz:, 1 žumance, kašika mleka, 2 kašike maslinovog ulja.

U pripremljeno i posoljeno brašno u sredini napravite udubljenje u koje ulijte dignuti kvasac. Mesite uz dodavanje mlake vode, seckanih maslina i kašike maslinovog ulja. Kad se testo više ne lepi za posudu, ostavite ga na toplom, pokriveno krpom, da naraste. Pripremite hlepčiće u obliku koji vam se sviđa. Premažite mešavinom maslinovog ulja, jednog žumanceta i kašike mleka. Pleh premažite maslinovim uljem i pospite brašnom, pa složite hlepčiće vodeći računa da imaju prostora da „dišu“. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

* * * * * * * * * * * * * *

PITA OD KROMPIRA

Potrebno je: 1 kg krompira, veća glavica crnog luka, 15 maslinki, 200 g gaude, 30 g putera, so, biber, bosiljak.

Krompir kuvajte u ljusci oko 15 minuta, ocedite i ostavite da se ohladi. Oljuštite i izrendajte. Luk iseckajte na kockice. Masline ocedite i iseckajte na tanje krugove. Pomešajte u činiji krompir, luk i masline i dodajte 2/3 izrendanog sira, so, biber, bosiljak. Sve zajedno sipajte u vatrostalnu činiju koju ste premazali puterom. Pospite ostatkom sira i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

* * * * * * * * * * * * * *

SALATA SA TUNJEVINOM

Potrebno je: 300 g tunjevine iz konzerve, 4 jajeta, 3 paradajza, 1 paprika, kašika soka od limuna, 120 g kisele pavlake, 100 g majoneza, 10 maslina, so, biber.

Skuvajte jaja, oljuštite i očistite. Paradajz i papriku iseckajte na sitne štapiće, masline na krugove. Umutite kiselu pavlaku sa majonezom, limunovim sokom i dodajte po ukusu soli i bibera. Ocedite tunjevinu od suvišnog ulja i isitnite je viljuškom. Pomešajte je sa paprikom, maslinama, paradajzom i smesom od pavlake. Jaja isecite na četvrtine i rasporedite preko salate.

* * * * * * * * * * * * * *

RIŽOTO SA ĆURETINOM

Potrebno je: 200 g ćuretine, 200 g pirinča, šargarepa, glavica crnog luka, kocka kokošje supe, 10 maslina, maslinovo ulje, so, biber, pola veze peršuna, 1 dl belog vina, 50 g putera, 30 g parmezana.

Na maslinovom ulju propržite crni luk, dok ne postane staklast. Dodajte izrendanu šargarepu i ćuretinu iseckanu na kockice, koju ste prethodno začinili sa malo soli i bibera. Nakon nekoliko minuta, dodajte pirinač i pržite minut-dva. Zalijte belim vinom i dinstajte dok alkohol ne ispari. Dodajte kocku kokošje supe i vodu koja treba da prekrije sve sastojke. Kuvajte oko 15-20 minuta uz stalno mešanje i dodavanje vode po potrebi. Kada je pirinač kuvan, sipajte u njega iseckane masline, promešajte i vratite na vatru još dva minuta uz stalno mešanje, da bi masline omekšale. Ugasite vatru i dodajte kocku maslaca. Pospite seckanim peršunom i parmezanom.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *