MASLINOVO ULJE: Četiri najčešće greške pri upotrebi!

MASLINOVO ULJE: Četiri najčešće greške pri upotrebi!

29 novembra 2014

olive oilSvi već odavno znamo koliko je maslinovo ulje, zbog svog specifičnog sastava, korisno za naš organizam, ali mnogi ne znaju pravilno da ga izaberu i koriste.

Otkrivamo vam četiri najčešće greške pri upotrebi maslinovog ulja:

1) Pogrešno se misli da „lajt“ (light) verzije maslinovog ulja imaju manje kalorija. Naime, u jednoj kašiki bilo kog maslinovog ulja ima oko 120 kalorija i oko 14 grama masti. Prefiks „lajt“ ne odnosi se na kalorijsku vrednost već na boju i ukus ulja.

2) Naučnici iz Kalifornije došli su do zaključka da gorak ukus maslinovog ulja ne znači nužno da se ono pokvarilo. Ponekad je u pitanju samo veći sadržaj antioksidanata.

3) Kako bi vam maslinovo ulje duže trajalo, nemojte ga držati na toplom i svetlom mestu. Najbolja mesta za čuvanje su police u kuhinji koje su udaljene od električnih uređaja koji greju. Takođe, vodite računa o tome da ulje čuvate u tamnoj staklenoj boci na suvom mestu.

Ukoliko ga, pak, držite na toplom mestu, polifenoli će se promeniti i kvalitet ulja će biti lošiji. Ipak, nemojte ga držati u frižideru jer može da se zgruša.

4) Oko roka trajanja ima najviše nedoumica. Nije tačno da maslinovo ulje može da traje godinama ukoliko se pravilno čuva. Od trenutka kada ga otvorite, možete ga iskoristiti u narednih godinu dana, jer nakon tog perioda ulje neće imati isti sastav hranljivih vrednosti.

(Yumama.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *