Масовна гробница Каменица – подаци Хашког трибунала о ексхумацијама (2013)

Masovna grobnica Kamenica – podaci Haškog tribunala o ekshumacijama (2013)

13 septembra 2018

Piše: Stefan Karganović

Dokumenat Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji se nalazi u prilogu, ICTY Exhumation update, 2013 (Ažurirani podaci o ekshumacijama, 2013) od izuzetnog je značaja ne samo za proučavanje stratišta Kamenica, nego i za sagledavanje ljudskog bilansa Srebrenice u širem smislu.

U odnosu na izjavu koju je Tomislav Savkić 2007. godine dao timu odbrane Ljubiše Beare, tek sada, desetak godine kasnije, podaci koje je Savkić tada izneo dobijaju objektivnu potvrdu. Savkić je bio u timu koji je izvodio asanaciju terena na području Kamenice u drugoj polovini jula 1995. i u svojoj izjavi on pominje da je u toj zoni video “negde oko 2,500 i 3,000 Muslimanskih leševa.” U svojoj izjavi, Savkić ne tvrdi da je brojao leševe i podrazumeva se da cifra na koju se poziva, koja deluje preuveličano, predstavlja njegov vizuelni utisak a ne apsolutno tačan i pouzdan podatak.

Bitno je uzeti u obzir činjenicu da je područje Kamenice bilo jedna od tačaka gde se odigrao naročito krvav borbeni sudar između kolone 28. divizije ABiH u proboju iz Srebrenice i Vojske Republike Srpske. Ni Tužilaštvo MKTBJ, niti jedno od veća u svojoj presudi, nikada nije tvrdilo da je Kamenica bila mesto masovnog pogubljenja ratnih zarobljenika. Samim tim, za uzrok prisustva ljudskih ostataka u toj zoni moramo potražiti neko drugo objašnjenje.

Pored Savkićeve izjave očevica sa ratišta posle završenih borbenih dejstava, sada raspolažemo i sa nizom drugih objektivnih dokaza ne samo o tome da ljudski ostaci nađeni kod Kamenice najverovatnije vode poreklo od legitimnih borbenih dejstava, nego i o mogućem stvarnom broju poginulih, koji je sve bliži Savkićevoj približnoj proceni.

Jedan od preživelih iz kolone, Nurif Memišević, u svojoj izjavi istražiteljima Haškog tribunala (u prilogu) takođe broj mrtvih na području Kamenice procenjuje na “2,000 do 3,000,” slično Savkiću. To ne znači da ih je zaista toliko bilo, ali sugeriše izuzetno veliki broj leševa koji je morao snažno delovati na posmatrača. Takođe u prilogu donosimo i video iskaz jednog borca ABiH iz kolone (videti između 6. 00 i 6. 17 minuta) koji pominje Kamenicu i potvrđuje da su tamo, pored drugih mesta, tokom proboja vođene borbe sa VRS.

Ali ovome se mora dodati i jedan unikatan objektivan dokaz od izuzetnog značaja. To je ICTY Exhumation update, 2013, što predstavlja ažurirani zbir identifikovanih pojedinaca u masovnim grobnicama vezanim za Srebrenicu. U odnosu na Kamenicu, na str. 3/6 ovog sumarnog dokumenta pominju se cifre za masovne grobnice Kamenica, i to grobnica 4 (186), grobnica 6 (185), grobnica 8 (51), grobnica 9 (210) i grobnica 10 (382). Zbir tih do sada (2013. godina) identifikovanih pojedinaca u masovnim grobnicama Kamenica iznosi 1,014. Objektivan zaključak koji sledi je to da je Kamenica, koja nije bila mesto pogubljenja, po svoj prilici bila mesto masovnih gubitaka ABiH kao posledica legitimnih borbenih dejstava protiv VRS. Barem, situacija je bila takva u aprilu 2013, kada je ovaj izveštaj MKTBJ objavljen.

Nije poznato da li je MKTBJ objavljivao ažurirane podatke ovakve vrste i posle toga. Pored toga što bacaju specifično svetlo na količinu i poreklo ljudskih ostataka na području Kamenice, ovi podaci takođe u značajnoj meri modifikuju i percepciju o verovatnom broju streljanih ratnih zarobljenika posle pada Srebrenice, zvanično oko 8,000. Sada bi se za bar jednu osminu od te cifre moglo reći da je malo verovatno da su bili žrtve pogubljenja, pa samim tim ni imputiranog “genocida.” Do kakvih bi se još uvida došlo kada bi sva mesta masovnih ukopa posle pada Srebrenice bila sistematski podrgnuta iscrpnoj analizi? Ali to je već posao za novu Komisiju za Srebrenicu koju formira Vlada Republike Srpske.  

 

Video prilog – Nezuk (Sapna) 16 juli 1995 dolazak kolone 28 divizije:

https://www.youtube.com/watch?v=1jP4hh_MImk&t=7s

(Analitički forum)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *