Масовне демонстрације у САД!

Masovne demonstracije u SAD!

10 jula 2016

45h635j376kŠirom SAD nastavljaju se protesti zbog nedavnih policijskih ubistava dvojice Afroamerikanaca u Minesoti i Luizijani.

Demonstracije su održane u Kaliforniji, Koloradu, Floridi, Njujorku, Pensilvaniji.

Policija je prošle noći ispalila suzavac kako bi rasterala demonstranke koji su blokirali autoput broj 94 u Sent Polu u Minesoti.

Više od 200 demonstranata blokiralo je kolovoz odmah posle ponoći, posle čega je morala da interveniše policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Policija u Sent Polu objavila je na Tviter nalogu da je nekoliko demonstranata uhapšeno u neredima, ali nije objavljeno koliko. Više policajaca povredjeno je kada su ih demonstranti gadjali kamenicama i petardama.

Majk Martin, učesnik protesta, tvrdi da je na skup došao noseći gitaru na ledjima i da je pokušavao da promoviše mir, ali da ga je jedan policajac bez upozorenja poprskao suzavcem na pešačkom mostu iznad autoputa.

Organizatori navode da su masovne demonstracije protekle uglavnom mirno i da je samo jedan muškarac gadjao policajca pirotehničkim sredstvima.

Policija je, kako navode, uhapsila 30 demonstranata, koji su protestovali u miru. Oni su najpre upozoreni da će biti uhapšeni ako se ne pomere.

Crni vojni veteran, uznemiren zbog policijskih ubistava Afroamerikanaca u SAD, snajperom je ubio pet i ranio sedam policajaca u Dalasu.

Američki predsednik Barak Obama apelovao je na Amerikance da se posle napada u Dalasu ne boje od povratka u haos iz 60-ih godina i da razumeju napredak ostvaren u rasnim odnosima.

Obama je odbacio „svaku pomisao da bi prošlonedeljno nasilje moglo da signalizira povratak u rasne podele iz prošlosti“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gordan says:

    Pametno! Bolje je i tako, nego da ih Hillary gurne sve u rat protiv Rusije i Kine. Da sam crnac u SAD-u, znao bih po kojim šavovima puca trenutni sistem pohlepnih, i sektaških, vlasti u SAD-u ! Treba da se digne narod u SAD-u! Ovi su ih uvukli u dužničku krizu dolara , i to krizu enormnih razmera...!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *