Маст је, ипак, здрава!

Маст је, ипак, здрава!

18 марта 2018

Након оптужби да штети здрављу, маст је неправедно протерана из кухиње, а на њено место дошле су „фенси“ варијанте, попут кокосовог и авокадо уља. Последњих година, ипак, нутриционисти стидљиво признају да маст уопште није лоша за наше здравље, јер садржи незасићене масне киселине, које су одличне за срце. Кувари су пресрећно дочекали нову вест, јер знају да јела спремљена на масти имају посебан „шмек“.

Маст гори на вишој температури него маслиново уље и путер, а на нижој него сунцокретово уље, што је чини идеалном за припрему јела у рерни, пржена јаја. Поврће пржено на масти хрскавије је него иједно друго и мање масно него оно пржено на маслиновом уљу, а ако желите лепу корицу на пилетини, додајте маст при крају пржења. Одлична је и за теста јер их чини лаким за обликовање и ваздушастим. Може трајати месецима ако је чувате у затвореној посуди у фрижидеру.

Савет плус: Пробајте и стари рецепт наших бака, мало масти на хлебу посуто алевом паприком или за слатку варијанту, са џемом.

KOMENTARI



2 коментара

  1. Zoran says:

    Sve spremlejno na masti je 10 puta ukusnije nego na zejtinu. Samo nisma bas siguran da je toliko zdrava. Mozda z anase seljake stare koji radili fizicke poslove i jeli na masti ali malo, pa tako izbace iz organizma proilico masti. Za nas koji ne mrdamo po ceo dan ne bi bas bilo zdravoi. Ja se secam kad majka napravi salarice na masti...pa to brate...prste d apolizes.

  2. Ognjen says:

    Није све што зову маст права маст. Уствари праву маст је тешко купити. Углсвном је пуна воде,адитива који вежу воду и скроба. Све то само да би била јефтина и конкурентна уљу у којем има и до 50% воде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u