Маст је, ипак, здрава!

Mast je, ipak, zdrava!

18 marta 2018

Nakon optužbi da šteti zdravlju, mast je nepravedno proterana iz kuhinje, a na njeno mesto došle su „fensi“ varijante, poput kokosovog i avokado ulja. Poslednjih godina, ipak, nutricionisti stidljivo priznaju da mast uopšte nije loša za naše zdravlje, jer sadrži nezasićene masne kiseline, koje su odlične za srce. Kuvari su presrećno dočekali novu vest, jer znaju da jela spremljena na masti imaju poseban „šmek“.

Mast gori na višoj temperaturi nego maslinovo ulje i puter, a na nižoj nego suncokretovo ulje, što je čini idealnom za pripremu jela u rerni, pržena jaja. Povrće prženo na masti hrskavije je nego ijedno drugo i manje masno nego ono prženo na maslinovom ulju, a ako želite lepu koricu na piletini, dodajte mast pri kraju prženja. Odlična je i za testa jer ih čini lakim za oblikovanje i vazdušastim. Može trajati mesecima ako je čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru.

Savet plus: Probajte i stari recept naših baka, malo masti na hlebu posuto alevom paprikom ili za slatku varijantu, sa džemom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Sve spremlejno na masti je 10 puta ukusnije nego na zejtinu. Samo nisma bas siguran da je toliko zdrava. Mozda z anase seljake stare koji radili fizicke poslove i jeli na masti ali malo, pa tako izbace iz organizma proilico masti. Za nas koji ne mrdamo po ceo dan ne bi bas bilo zdravoi. Ja se secam kad majka napravi salarice na masti...pa to brate...prste d apolizes.

  2. Ognjen says:

    Nije sve što zovu mast prava mast. Ustvari pravu mast je teško kupiti. Uglsvnom je puna vode,aditiva koji vežu vodu i skroba. Sve to samo da bi bila jeftina i konkurentna ulju u kojem ima i do 50% vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *