Matematiku bolje zna dete kineskog čistača nego američkog naučnika

Matematiku bolje zna dete kineskog čistača nego američkog naučnika

10 aprila 2014

CINA_-_Scuole_(F)Nedavnim istraživanjem otkriveno je da deca visokoobrazovanih stanovnika SAD-a i Velike Britanije imaju lošije rezultate na testovima iz matematike u odnosu na svoje vršnjake iz Šangaja čiji roditelji rade kao čistači.

Radi se o delu globalnog istraživanja Pisa koju je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prvi put objavila krajem 2013. godine.

OECD je sproveo istraživanje koje je pokazalo da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od dece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Posmatrane su matematičke sposobnosti vršnjaka, a analitičari OECD-a smatraju da su najmlađi Amerikanci i Britanci zebeležili vrlo loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

„U SAD-u i Velikoj Britaniji deca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici ni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. „Tamo, gde su profesionalci među najbolje plaćenima na svetu, njihova deca nemaju rezultate kao što imaju deca profesionalaca u drugim zemljama“, ističe se.

Britanska i američka deca nisu imala dobre rezultate ni u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima“, navodi se u saopštenju.

U istraživanju je zaključeno kako je očigledno da postoji velika veza između roditeljskog zanimanja i uspeha učenika, ali i da rezultat pokazuje „da je moguće deci radnika u fabrikama pružiti jednake visokokvalitetne obrazovne prilike u kojima uživaju deca doktora i pravnika“.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *