МАТИ МАКАРИЈА послала поруку ВЛАСТИМА У БЕОГРАДУ и ВУЧИЋУ у вези Косова

MATI MAKARIJA poslala poruku VLASTIMA U BEOGRADU i VUČIĆU u vezi Kosova

7 avgusta 2017

Inicijativa predsednika Republike da se pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu je veoma pozitivna, samo po mom skromnom rasuđivanju, zakasnila je više od deset godina – kaže u intervjuu za „Blic“ mati Makarija, igumanija manastira Sokolica na Kosovu.

Ona pita po čemu je Kosovo južna srpska pokrajina kad je većina država sveta, prihvatajući rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, priznala nezavisnost Kosova.

– Dakle, „privremene institucije Kosova“ jesu institucije, takozvana UČK jeste Oslobodilačka vojska Kosova, koja i dalje postoji, ali pod drugim imenom i sa neskrivenom nadom Prištine da će nekad od nje nastati regularna vojska Kosova… Da se ne zavaramo. Počnimo da živimo u stvarnosti.

O čemu se može voditi dijalog?

– Prvo, Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova, čak ni po cenu ulaska u EU, koja neprestanim traženjem ustupaka i odricanja ne pokazuje želju da Srbiju ima za svoga člana. Onaj ko bi se drznuo da svoj izdajnički potpis stavi na akt o predaji Kosova biće za sva vremena označen kao najveći neprijatelj srpskog nacionalnog bića. Sve dok ne priznamo Kosovo, ostaje nada. Ne zaboravimo da smo, jednom u istoriji, pet vekova bili pod okupacijom. Gajili smo nadu, čekali i dočekali da oslobodimo Srbiju i Kosovo. Istorija je veoma neinteligentna, ponavlja se. Drugo, kao demokratska i kulturna država, moramo sa dostojanstvom i uvažavanjem razgovarati sa predstavnicima Prištine, jer su oni, bez obira na njihova imena i uloge u minulim sukobima, ipak legalni i na izborima potvrđeni zastupnici svoga naroda. Treće, i u ovom trenutku možda i najvažnije, jeste postaviti granicu ispod koje se ne može ići u razgovorima o položaju Srba na Kosovu, a ona je duhovna, personalna i teritorijalna autonomija Srba. U teritorijalnu autonomiju svakako treba uključiti srpske manastire, a duhovna autonomija bi, pored ostalog, morala priznati delovanje SPC kao čuvara duhovnih i tradicionalnih vrednosti svoga naroda, a posebno kao vlasnika manastirske i crkvene imovine.

Ko treba da učestvuje u razgovorima?

– U dijalog treba uključiti sve dobronamernike koji svojim idejama mogu doprineti opštoj stvari. Često me zadivi onaj običan, prost čovek koji, kao iz rukava istrese zadivljujuću, zdravu, a opet jednostavnu ideju do koje bi i najumniji ljudi, uz duga razmišljanja, teško došli.

Šta je najveća razlika u životu Srba na severu i na jugu Kosova?

– Život Srba na jugu i na severu Kosova nije isti. Da bi opstali kao narod, jer su okruženi Albancima, južnjaci su primorani da se pokoravaju kosovskim zakonima. Srbi na severu su u drugom položaju. Oni su u većini i još uspevaju da se odupiru kosovskim zakonima. Traže ista prava, jer vele da, ako su Albanci imali pravo da proglase nezavisnost od Srbije, onda i oni imaju pravo da zahtevaju nezavisnost od Prištine. Svakodnevni život i jednih i drugih je svakim danom sve teži i teži. Kažu, radujemo se kad čujemo ponosnu hvalu našeg predsednika o sufictu u državnoj kasi, ali nas rastužuje i zabrinjava deficit u našim novčanicima. Za Srbe na jugu nema posla, a za Srbe na severu polako isčezava posao. Istina, gradi se i posla ima, ali se na gradilištima mogu videti samo Albanci. Kako smestiti u razum činjenicu da su spomenik Sv. knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici postavili Albanci? Srbi preduzetnici polako gase svoje firme, a njihovi radnici najavljuju napuštanje Kosova iz prostog razloga – trbuhom za kruhom. Plašim se da će, iz tih razloga, uslediti novi egzodus Srba sa Kosova.

Kako se osećaju Srbi na Kosovu?

– Srbi se na Kosovu ponekad osećaju izdanim jer, šta reći o Telekomovoj sestri firmi na Kosovu? Ako hoćete da imate telefon, morate da posedujute kosovsku ličnu kartu, što znači da se deklarišete kao podanik države Kosovo. I još, kako je evro zvanična moneta na Kosovu, račune plaćate isključivo u evrima. Ako hoćete da putujete po Kosovu, morate da imate kosovske tablice, što podrazumeva kosovsku saobraćajnu i vozačku dozvolu… Problemima nikad kraja. Ostaje pitanje zašto se u minulim pregovorima nije razgovaralo o običnim problemima svakodnevnog života? Jer ljudima, pre svega, treba obezbediti dostojanstvo života.

Davljenici u moru kosovskom

Šta biste poručili vlastima u Beogradu?

– Srbi na Kosovu vole Srbiju i srcem i dušom. Znaju da bez Srbije ni oni ne bi bili Srbi. Srbijo Majko, ne zaboravi da se Tvoja verna čeda na ovom uzburkanom moru kosovskom osećaju kao davljenici koji se hvataju za granu čije ime je Srbija.

(Blic)

 

KOMENTARI



11 komentara

 1. Radikalcina says:

  Dzaba mu se govori... On slusa samo naredjene majke merkel.

 2. sergej says:

  Sramota je da Rasim Ljaić postavi pitanje zašto se potegne pitanje Kosova u UN sa kojima je potpisan sporazum a ne sa nekakvim hoštaplerima i narko ovisnicima svako rukovodstvo Srbije je sa svima pregovaralo i ispunjavali zahteve a ne znaju sa skim sve osim u UN Ispade da je Rasim Ljajić veći Srbin od ovih što se busaju u prsa i krste sa tri prsta. Srbi nisu prihvatili Tursku realnost pa su ih proterali ali Vučićevu izdaju koju priprema sa Nemcima jemnogo gora nego Turska okupacija.Kina nije dala Hong KOng i vratila ga a ovi naši izdajnici poklanjaju ono što se pokloniti ne može.

 3. Kosovac says:

  Dijalog o Kosovu se polako pretvara u dijalog Vučićevih trolova, sa ostatkom publike………. Poštovana igumanija se uključila u dijalog, ali nije fer što od nas prostog naroda krije na koju stranu se svrstala. Opasno je da prepusti nama na volju da zaključujemo koji je njen predlog u ovom pisaniju.

  • Miraš says:

   Kosovac _ Mislim da je ovo glavno iz njene poruke: Prvo, Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova, čak ni po cenu ulaska u EU, koja neprestanim traženjem ustupaka i odricanja ne pokazuje želju da Srbiju ima za svoga člana. Onaj ko bi se drznuo da svoj izdajnički potpis stavi na akt o predaji Kosova biće za sva vremena označen kao najveći neprijatelj srpskog nacionalnog bića. Sve dok ne priznamo Kosovo, ostaje nada.

 4. Kosovac says:

  Ako Kosovo nije naše, zašto onda od nas traže da im ga damo? .......... Ako Aleksandar Vučić ne daje Kosovo, ako mi ne dajemo Kosovo, zašto onda traži od igumanije da vodimo dijalog?.......... Ako igumanija Makarija ne daje Kosovo, zašto vodi dijalog sa isporučiocima „Blic“ i Aleksandrom Vučićem?.......... Da li igumanija želi da ove naše probleme reši ekumenski?

 5. Za Srbiju says:

  Ne slažem se da se pregovori vode sa šiptarskim legalno izabranim političarima, koji su klali i ubijali Srbe, vadili organe Srbima i otimali srbsku teritoriju. Ako se sa njima vode zvanični pregovori, to znači da smo prihvatili sve njihove zločine, kao legalnu borbu i pobedu.

 6. Uspon Kraljevine Srbije says:

  Nova Kraljevina Srbija, nova nada za sve Srbe, ma gde se nalazili...Zapamtite da su Srbi uvek imali kralja...do 1945...obnovimo kraljevstvo...za dobrobit svih nas...

  • Way says:

   Tako je, a dolazi vreme da će to biti Otac naš nebeski i Sin Njegov koji je Gospod naš i spasitelj Isus Hristos kojem se daje sva vlast kao gospodaru nad gospodarima i caru nad carevima. To svakako važi za sve samo da Ga prihvatimo kao takvog, naša vera i nastoji u tom pravcu.

 7. Way says:

  Mučenici radi pravde Božije su pobednici, jer dolaskom pravednog samo pravedni pobeđuju. Plata naša biće po delima našim, zato ne brinite za srpsko kosovo i sve što je srpsko i pravedničko jer ima pečat budućeg pravednog carstva Božijeg. Grešnici da se pokaju i da veruju u ime poslanika Božijeg Isusa Hrista i tako se pred Bogom opravdaju, jer ovaj će da sudi pošteno "ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga jedinoga." Amin.

 8. nicifor says:

  Ovo he dvosmislena nekorektna izjava o kosovu I metohiji koja dolazi nazalost of osobe koja treba da stane na stranu istine I samo istine, a ne da podrzava izjave sadasnje vlasti Ne znam o kakvoj ona a autonomiji srpskog naroda na kosovu vuprica, to bi znacilo odustati of kosova' treba zastititi prava srpskog naroda I pomoci koliko se moze name drugi nacin a be autonomijom, to big znacilo urusavanje cjelovitosti kosova I metohije kao dijela srbije.

 9. Way says:

  Narode srpski, mi se sada borimo samo za gole živote, ali pogledajte istoriju. Naši preci su se hrabro borili za živote, teritoriju i carstvo oslanjajući se na Boga pravednog, Njega su pominjali i u Njega verovali oslanjajući se na Njega. I zaista neka zaostavština od njih i danas postoji. Ali ovi danas niti Ga pominju niti se na Njega oslanjaju već se oslanjaju na Mito i Korupciju đavoljevu, zato gubimo sve, ali među nama narode da ne bude tako, jer vas uveravam da će sve po pravdi izaći zato da se pred Bogom nađemo pravedni i opravdani kroz ime, i u imenu Sina Njegovog a Gospoda našeg Isusa Hrista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *