МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: „Србију ће убити поделе!“

MATIJA BEĆKOVIĆ: „Srbiju će ubiti podele!“

20 jula 2016

bec_720 456Bratoubilaštvo u Srbiji počelo je u ratu, produženo je posle rata, a nije prestalo ni u miru, do današnjega dana.

Oni koji su takvu odluku doneli nisu bili naivni i znali su šta rade. Znali su šta se u Srbiji zbivalo i predvideli šta će se zbivati sve dok bude taj dan slavila kao veliki praznik. Ta odluka je daleko veći zločin od onog koji se dogodio u Beloj Crkvi, na Ivandanj 1941. godine. Da je ostalo na onom što se ovde dogodilo, već bi se i zaboravilo. Bogdan, Žikica i Milenko odavno bi jedni drugima poljubili rane, zagrlili se i poljubili, ali nisu im dali oni koji su odlučili kako su odlučili, a ta odluka je umnogome odlučila sudbinu Srbije i srpskog naroda.

Oni koji su Belu Crkvu „preselili“ na tako ubitačan način po rod, liči kao kada bi za simbol Prvog srpskog ustanka, umesto Marićevića jaruge, uzeli Radovanjski lug, a umesto časnoga krsta, na kom su se ustanici zakleli, uzeli sekiru kojom je Karađorđe ubijen.

A zašto je odlučeno kako je odlučeno, nije teško dosetiti se, a da li je to bio početak ustanka ili bratoubilačkog rata, lako je zaključiti. Umesto da je sve ostalo u Beloj Crkvi, Bela Crkva se preselila i podelila svaku kuću u Srbiji. Iz kuće se premestila u duše i mozgove, a odatle u zakone i sudove, škole i udžbenike, novine i knjige. Da bi sve bilo kobnije, nema u Srbiji nijedne kuće koja nije bila na obe strane i nijedan Srbin koji se ne bi mogao brojati kao dvojica. Obojica su danas gubitnici i poraženici. Zato je Srbija jedina u kojoj se nije završio ovakav bratoubilački rat i u kojoj se održavaju ovakvi skupovi i drže ovakvi govori.

(Iz besede posle parastosa ubijenim srpskim žandarmima 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi)

Matija Bećković, pesnik

KOMENTARI8 komentara

 1. ilija says:

  vucic i dacic ce zavaditi srbe izmedu sebe srbiji treba ustanak za cast i slobodi i casni krst vucic vodi sav srbski narod pod noz i klaonicu

 2. sinisa says:

  Rekao si sta si imao, najdosadniji si lik u Srbiji. Pravi akademik, lazni nacionalista.

 3. filip says:

  Bravo, Siniša, reče ono što ja mislim, a i većina Srba.

 4. ekektričar says:

  A šta radi Bećković drugo, osim što svojim pametovanjima i mudrovanjem uporno deli Srbe ... Zatim to pripisuje drugima "u prošlosti", a ustvari poziva na osvetu ... Svašta! Olinjale fraze ... Zar ne vidi da je već dosadan i smešan ? _

 5. Goran Jelic says:

  Ilija, sinisa, filip, elektricar: sve ista osoba po komandi pretpostavljenih u hrvatskoj sluzbi pokusava produbiti razdor u srpkoj kuci! Jadni ste ustase ako vam je jedina svrha postojanja da srbe zavadjate. Znate li kako se zove "onaj" koji od pocetka zavadja bracu? I pitajte se zasto mu sluzite! Bog nek vam bude milostiv

 6. Džoni says:

  Svaka čast za akademika...poslednja srpska mudra glava!

 7. filip says:

  za gorana jelića Pa ti veze nemaš šta pišeš, neću u ime drugih da komentarišem, ali za mene, Filipa, da kažeš da pišem po komandi hrvatske službe, ali to je van zdravog razuma.Možda si ti jedan od takvih, a ovi ostali komentari su objektivni, jer on sem oveštalih izjava, koje i obično dete zna, a on to stalno ponavlja , ništa drugo i ne radi. Ne znam kako je dospeo do toga, da je skoro celog svog života vajni akademik.A i videli smo njih i njihovog i sadašnjeg i prošlog predsednika. Sram ih bilo, sve radili protiv Srba i Srbije.

 8. G.D says:

  haha matija dokrajcit cemo ih mi arijevska rasa gospodarskih Hrvata! Dobit cete novi JASENOVAC! Hahaha! Sjeme cemo vam spaliti picke ciganske! ZA DOM SPREMNI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *