Матија и Бели у музеју

Matija i Beli u muzeju

30 decembra 2016

kul-valjevo-2812-2016-01_620x0

U Matičnoj biblioteci „Ljubomir P. Nenadović“ u Valjevu otvoren je Muzej zavičajnih pisaca, a postavka omogućava posetiocima da se upoznaju sa životom i delom književnika iz valjevskog kraja, koji su postali značajan deo istorije i kulture Srbije. Predstavljeni su Prota Mateja Nenadović, Ljubomir P. Nenadović, Milovan Glišić, Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Petar Pajić, Matija Bećković i Radovan Beli Marković.

– Još jednom, Valjevo je svoju sudbinu vezalo za sudbinu svoje kulture – rekao je akademik Matija Bećković, obraćajući se u svoje, te u ime prisutnog pisca Radovana Belog Markovića. – Ko zna, ko će ovde još naći mesto. Verujem da će i drugi gradovi u Srbiji da se sete svojih stvaralaca, a Valjevo je možda odnelo primat po snažnom, velikom temelju koji su načinili Prota Mateja i njegov sin Ljuba, sa njihovom brankovačkom zemljakinjom Desankom Maksimović. Sa tih temelja, lakše je graditi, kao što će se i sa ovih, novopostavljenih, budući mladi Valjevci imati na šta osloniti i čemu se nadati.

Osnivanje Muzeja zavičajnih pisaca finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture, a podržao Grad Valjevo, koji je obezbedio prostor u Ulici vojvode Mišića.

NOVI KONCEPT

DIREKTORKA Matične biblioteke „Ljubomir P. Nenadović“ Violeta Milošević ističe da je načinjen sasvim novi koncept, nimalo tipičan za biblioteke: pisci koji su živeli i stvarali u različitim vremenskim razdobljima, sada zajedno u muzeju snažno simbolizuju i ističu trajnu vrednost kulturno-istorijskog nasleđa valjevskog kraja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *