МАТИЈЕВИЋ КУПИО ЈОШ 10 ФИРМИ, сада поседује највише земље у Србији

MATIJEVIĆ KUPIO JOŠ 10 FIRMI, sada poseduje najviše zemlje u Srbiji

26 avgusta 2021

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa proširio je svoje poslovno carstvo, kupovinom većinskog paketa “Mirotin grupe” iz Vrbasa.Time se njegova imperija povećala za još deset firmi, a do juče brojala je nešto više od 70 firmi, koliko je bilo pod okriljem ove kompanije, među kojima su i fabrika ulja “Banat” i poljoprivredno gazdinstvo “Sava Kovačević”.

Ovom kupovinom, u njegovo vlasništvo su došli i mlin “Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo “Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekara “Dana”, “Agrovojvodina komercservis“ iz Novog Sada, kao i preduzeće “Agrimaks“ iz Vrbasa. Uz to, on od juče gazduje i kompanijama “Mirotin energo“, “Mirotin vet“, “Mirotin invest“ iz Vrbasa, ali i “Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice.

Drugim rečima, ovom transakcijom Matijević je postao verovatno vlasnik najvećeg broja firmi ali sa njom je učvrstio i prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uvećao za još 4.000. Toliko se u katastru do juče vodilo na poljoprivredno gazdinstvo “Savo Kovačević”. Ako se tome doda i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju do sada lokalnu titulu ”srpski kralj mesa” zameni novom i većom, a to je “balkanski kralj oranica”, piše Blic.

Pošto poslednjih godina ulaže i u nekretnine i hotelijerstvo, neizvesno je da li će i tim oblastima poneti neko laskavo priznanje, ali ono što je izvesno, to je da ovde nije kraj ulaganjima Petra Matijevića jer, kako sam kaže “voli igru velikih brojeva i kada radi, radi na veliko”. Viziju tog velikog , kako sam priča, stvorio je još kao dečak, kada je shvatio da bi njegovi potencijali bili daleko veći da ima i veće krdo životinja. U to vreme ih je imao samo dve.

Pošto mu je to krdo danas mnogo veće, na godišnjem nivou broji oko 100.000 tovnih svinja , 5.000 komada tovne junadi i 7.000.000 tovnih pilića, čini se da “igru velikih brojki” sada preusmerava na hektare oranica, odnosno poljoprivredu.

Da je to tako potvrđuje i njegov sin Zoran Matijević, koji za Blic navodi da je upravo zbog toga i kupljena kompanija “Mitron grupe” iz Vrbasa. Ne želi da otkrije koliko je novca za nju izdvojeno, ali navodi da je to jedno od najznačajnijih ulaganja ove kompanije.

“Otac uživa da se bavi velikim brojkama i strateškim planiranjem. Deo tog njegovog strateškog planiranja je davanje primata poljoprivredi, koja se pokazala kao naša najisplativija investicija, zbog čega smo i kupili Mitron grupu. Pregovarali smo oko tog posla dve godine, a u jednom trenutku je sve bilo zaustavljeno, ali smo razgovore obnovili pre četiri meseca i ovih dana uspešno okončali. Najvrednije od ove kupovine je poloprivredni kombinat “Savo Kovačević” koji ima 4.000 hektara poljopriovrednog zemljišta i to prve i druge klase. Ono po kvalitetu ne samo što je najbolje u Vojvodini već i ovom delu Evrope, a 90 posto je pod sistemima za navodnjavanje. Poseduje i farmu krava i biogasno postrojenje iz koga se dobija struja“, navodi Matijević.

On dodaje da značaj ove transakcije upotpunjuje i fabrika ulja “Banat“ u Novoj Crnji.

“Uljara ima kapacitet prerade 100.000 tona uljarica na godišnjem nivou. Mi sa naših 40.000 hektara koje obrađujemo, imamo 35 do 40 posto sirovina za njene kapacitete. Sve u svemu, mi smo se opredelili za tri oblasti razvoja, to su poljoprivreda, industrija mesa i nekretnine i hotelijerstvo. Mislimo da poljoprivreda u Srbiji ima najveći potencijal, ali i na globalnom nivou jer su uljarice, žitarice koje proizvodimo berzanska roba na kojoj se postižu značajni finansijski efekti i zato je naš prioritet“, objašnjava Matijević.

Ako je suditi po ovim najavama mlađeg Matijevića, poslovno carstvo ove porodice će se i dalje uvećavati. Na naše pitanje da li će i narednih meseci nastaviti sa kupovinom novih preduzeća on ne odgovara direktno.

“To se ne zna, ali mi u svakom momentu imamo u opciji pet, šest projekata čije potencijale analiziramo i ako imamo novca mi ulažemo u ono što nam je u tom trenutku interesantno“, kaže Matijević.

Inače, sredinom avgusta novosadska kompanioja Mat real Estate u vlasništvu Petra Matijevića kupila je i zrenjaninsku fabriku Radijator AD i to za 414,8 miliona dinara. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta. Krajem juna, Matijević je kupio i autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina po ceni od 2,23 mil EUR.

“ATP smo povoljno kupili i deo njenog prostora iskoristićemo da napravimo prodajni salon za našu poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvodimo. Pored toga i Hrvatska je segment našeg delovanja u poljoprivredi pa će mo nastaviti da pratimo dešavanja i na tom tržištu“, kaže Matijević.

(blic)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Šta je bre komunjare? Niko ni da pisne sa komentarom? To bre početni kapital i kapitalizam u svoj svojoj nemilosrdnosti. Sada vidite kako kapitalisti na zapadu postaju sve bogatiji a ljudi sve siromašniji. Ono, nije odnos toga jednak, jer na Zapadu kapitalista plaća svog radnika i ujedno plaća policiju a ovi naši ne moraju da plaćaju ni policiju ni radnike. Na Zapadu se to već uigralo a ovog Matijevića će sruši prva kiša revolucije bede jer on još uvek radi sa bednom radnom snagom. Mnoga je majka zaplakala u Srbiji zbog Matijević bogatstva. Tako se gradi kapitalizam. Jedan od razloga sve većeg prebegavanja Srba u "demokratskije" kapitalističke države je i ovaj Matijević. Ne plaća rad, brate mili. Nije on kapitalista na Zapadu, nego u Srbiji gde nema uređenog sistema i zaštite radnika. Za utehu nama Srbima, Rusi još više beže iz svoje države. Tamo je još veća mafija. Izvini Matijević, ne mislim na tebe nego na ono što u Rusiji ima a u Srbiji je tek u povoju. Ti se tek približavaš pravom mafijaškom nivou. Sradošću, naravno. U Rusiji mafija naplaćuje čak i drumarinu, mostarinu, vazduh, rođenje deteta... Srbija mala pa se još nisu snašli a i mafijaši nemaju toliko široko polje rada. Kao što vidite, imali smo bedni socijalzam koji je kao štitio radnike i propao na vašu radost, a sada imamo bedni kapitalizam koji ne štiti radnike i trajaće sve dok ima ljudi, na vašu radost. A kad Srbi prebegnu, onda dolaze migranti na poziv i dobijamo pravi kapitalizam Zapada gde je glavna bedna radna snaga imigracija. To neminovan proces a Matijević je samo jedan delić tog procesa. Za utehu, u Hrvatskoj je još gore. Oni ipak imaju manje od Srbije i brže propadaju kao narod. Nema veze. Dolaze Albanci, Avganistanci, Rumuni, Kinezi...Beda koja čak nema para ni da prebegne na Zapad. Etooo, u takvom vremenu žive Srbi, Hrvati, Makedonci, muslimani...Nema veze...Svi imamo svoje ponosne države. Još neko vreme a posle...TUTANJ! Ko može. Sirova, surova istina propasti naroda Balkana o kojoj ja uopšte ne razmišljam duže osim ovakvih komentara i to samo ponekad. Isuviše surovo čak i za mene.

  • Apis carnica says:

   Rista odlično ste to osvetlili! Kako jih nije sramota, gde morala, a bogami gde srce? Mogu da priznam, i ja sam nekad jedva čekao revoluciju, da se osvetim kapitalistima, ko naši dedovi 45te..napravio bi 3 Blajburge i našim komunistima...ali mogu da promjenim samo sebe..

 2. ko says:

  Ovog lopova nije sramota sto ima toliko napljackanog bogastva dok na drugoj strani vecina Srba jedva prezivljava.

 3. Danko says:

  A niste pitali kako matletira svoje radnike , i pod kojim pritiskom rade ....Kolika im je plata ? Sami istovaraju kamione u jutro od 6 sati , brisu mesnice 2x dnevno, Cesto i po dva tri trgovca u smijeni. Ponasaju se ko robovlasnici ...

 4. Gagi says:

  To kapitalisticki komunisti uvode novo samoupravljanje - sada sami upravljaju narodnom imovinom. Nijedna vlast do sada nije nasla za shodno da preispita privatizaciju narodne imovine, to znaci samo jedno, svaka vlast do sada je bila komunisticka, malo preobucena i nasminkana. Svako moze da analizira cija su deca i unuci "dosli" do narodne imovine, sta su im bili roditelji i na kojim funkcijama decenijama pre usranog Oktobra. Prevara naseg naroda je u sledecem, zasluzno prvoboracko komunisticko potomstvo je dobilo apanazu za minuli antisrpski staz njihovih roditelja, koji su prvo imovinu oteli od Srpskih domacina a sada od svog "proleterskog" naroda. Znaci, prvo je bilo, da svi imaju neki dostojan zivot coveka, sada se vidi da je to bila obicna laz i prevara jer je "ala" u coveku suprotna hriscanskom ucenju i istorijskom raspecu za ljudsko dobro. Elem, tako ovi mali i sitni olosi dobise svoj deo kolaca,zatim sve to besplatno dobijeno prodadose krupnom namestenom glavonji, posle neke godine zamajavanja taj glavonja "svoj" komunisticki kapital proda nekoj stranoj katolickoj internacionalnoj kompaniji i,Srbije vise NEMA. Za neku deceniju Srbija ce moci da udje u EU, naravno bez svog kapitala jer njen narod vise nista nece imati. Eto tako,od dobrih domacina i junackih boraca za svoju imovinu, postadosmo sirotinja koju svakodnevno kunu oni izginuli na Kajmackalanu i Solunu. Nas narod je postao slep i gluv, narod bez osecaja i ntelekta, danas su nase najvece "vrednosti" obnazene guzice i grudi okupacionih unukica. Mozda moramo biti razapeti i unisteni da bi se nanovo osvestili, ko zna, mozda je to neka nasa nepisana sudbina da uvek i ponovo krecemo od nule sa ogromnim zrtvama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *