МАТИЈЕВИЋ КУПИО ЈОШ 10 ФИРМИ, сада поседује највише земље у Србији

МАТИЈЕВИЋ КУПИО ЈОШ 10 ФИРМИ, сада поседује највише земље у Србији

26 августа 2021

Петар Матијевић, власник истоимене индустрије меса проширио је своје пословно царство, куповином већинског пакета “Миротин групе” из Врбаса.Тиме се његова империја повећала за још десет фирми, а до јуче бројала је нешто више од 70 фирми, колико је било под окриљем ове компаније, међу којима су и фабрика уља “Банат” и пољопривредно газдинство “Сава Kовачевић”.

Овом куповином, у његово власништво су дошли и млин “Миротин Тиса“ из Савиног Села, Рибарско газдинство “Ечка“ из Лукиног Села, млекара “Дана”, “Агровојводина комерцсервис“ из Новог Сада, као и предузеће “Агримакс“ из Врбаса. Уз то, он од јуче газдује и компанијама “Миротин енерго“, “Миротин вет“, “Миротин инвест“ из Врбаса, али и “Миротин Црна Гора“ из Подгорице.

Другим речима, овом трансакцијом Матијевић је постао вероватно власник највећег броја фирми али са њом је учврстио и прво место на листи српских велепоседника јер је својих 33.000 хектара пољопривредног земљишта, увећао за још 4.000. Толико се у катастру до јуче водило на пољопривредно газдинство “Саво Kовачевић”. Ако се томе дода и око 2.500 хектара у Хрватској, то му отвара врата да своју до сада локалну титулу ”српски краљ меса” замени новом и већом, а то је “балкански краљ ораница”, пише Блиц.

Пошто последњих година улаже и у некретнине и хотелијерство, неизвесно је да ли ће и тим областима понети неко ласкаво признање, али оно што је извесно, то је да овде није крај улагањима Петра Матијевића јер, како сам каже “воли игру великих бројева и када ради, ради на велико”. Визију тог великог , како сам прича, створио је још као дечак, када је схватио да би његови потенцијали били далеко већи да има и веће крдо животиња. У то време их је имао само две.

Пошто му је то крдо данас много веће, на годишњем нивоу броји око 100.000 товних свиња , 5.000 комада товне јунади и 7.000.000 товних пилића, чини се да “игру великих бројки” сада преусмерава на хектаре ораница, односно пољопривреду.

Да је то тако потврђује и његов син Зоран Матијевић, који за Блиц наводи да је управо због тога и купљена компанија “Митрон групе” из Врбаса. Не жели да открије колико је новца за њу издвојено, али наводи да је то једно од најзначајнијих улагања ове компаније.

“Отац ужива да се бави великим бројкама и стратешким планирањем. Део тог његовог стратешког планирања је давање примата пољопривреди, која се показала као наша најисплативија инвестиција, због чега смо и купили Митрон групу. Преговарали смо око тог посла две године, а у једном тренутку је све било заустављено, али смо разговоре обновили пре четири месеца и ових дана успешно окончали. Највредније од ове куповине је полопривредни комбинат “Саво Kовачевић” који има 4.000 хектара пољоприовредног земљишта и то прве и друге класе. Оно по квалитету не само што је најбоље у Војводини већ и овом делу Европе, а 90 посто је под системима за наводњавање. Поседује и фарму крава и биогасно постројење из кога се добија струја“, наводи Матијевић.

Он додаје да значај ове трансакције употпуњује и фабрика уља “Банат“ у Новој Црњи.

“Уљара има капацитет прераде 100.000 тона уљарица на годишњем нивоу. Ми са наших 40.000 хектара које обрађујемо, имамо 35 до 40 посто сировина за њене капацитете. Све у свему, ми смо се определили за три области развоја, то су пољопривреда, индустрија меса и некретнине и хотелијерство. Мислимо да пољопривреда у Србији има највећи потенцијал, али и на глобалном нивоу јер су уљарице, житарице које производимо берзанска роба на којој се постижу значајни финансијски ефекти и зато је наш приоритет“, објашњава Матијевић.

Ако је судити по овим најавама млађег Матијевића, пословно царство ове породице ће се и даље увећавати. На наше питање да ли ће и наредних месеци наставити са куповином нових предузећа он не одговара директно.

“То се не зна, али ми у сваком моменту имамо у опцији пет, шест пројеката чије потенцијале анализирамо и ако имамо новца ми улажемо у оно што нам је у том тренутку интересантно“, каже Матијевић.

Иначе, средином августа новосадска компаниоја Мат реал Естате у власништву Петра Матијевића купила је и зрењанинску фабрику Радијатор АД и то за 414,8 милиона динара. Фабрика се налази у индустријској зони према Београду, има 22 објекта и двориште, све то на преко два хектара градског грађевинског земљишта. Kрајем јуна, Матијевић је купио и аутобуску станицу предузећа АТП Војводина по цени од 2,23 мил ЕУР.

“АТП смо повољно купили и део њеног простора искористићемо да направимо продајни салон за нашу пољопривредну механизацију коју производимо. Поред тога и Хрватска је сегмент нашег деловања у пољопривреди па ће мо наставити да пратимо дешавања и на том тржишту“, каже Матијевић.

(блиц)

KOMENTARI5 коментара

 1. Риста says:

  Шта је бре комуњаре? Нико ни да писне са коментаром? То бре почетни капитал и капитализам у свој својој немилосрдности. Сада видите како капиталисти на западу постају све богатији а људи све сиромашнији. Оно, није однос тога једнак, јер на Западу капиталиста плаћа свог радника и уједно плаћа полицију а ови наши не морају да плаћају ни полицију ни раднике. На Западу се то већ уиграло а овог Матијевића ће сруши прва киша револуције беде јер он још увек ради са бедном радном снагом. Многа је мајка заплакала у Србији због Матијевић богатства. Тако се гради капитализам. Један од разлога све већег пребегавања Срба у "демократскије" капиталистичке државе је и овај Матијевић. Не плаћа рад, брате мили. Није он капиталиста на Западу, него у Србији где нема уређеног система и заштите радника. За утеху нама Србима, Руси још више беже из своје државе. Тамо је још већа мафија. Извини Матијевић, не мислим на тебе него на оно што у Русији има а у Србији је тек у повоју. Ти се тек приближаваш правом мафијашком нивоу. Срадошћу, наравно. У Русији мафија наплаћује чак и друмарину, мостарину, ваздух, рођење детета... Србија мала па се још нису снашли а и мафијаши немају толико широко поље рада. Као што видите, имали смо бедни социјалзам који је као штитио раднике и пропао на вашу радост, а сада имамо бедни капитализам који не штити раднике и трајаће све док има људи, на вашу радост. А кад Срби пребегну, онда долазе мигранти на позив и добијамо прави капитализам Запада где је главна бедна радна снага имиграција. То неминован процес а Матијевић је само један делић тог процеса. За утеху, у Хрватској је још горе. Они ипак имају мање од Србије и брже пропадају као народ. Нема везе. Долазе Албанци, Авганистанци, Румуни, Кинези...Беда која чак нема пара ни да пребегне на Запад. Етооо, у таквом времену живе Срби, Хрвати, Македонци, муслимани...Нема везе...Сви имамо своје поносне државе. Још неко време а после...ТУТАЊ! Ко може. Сирова, сурова истина пропасти народа Балкана о којој ја уопште не размишљам дуже осим оваквих коментара и то само понекад. Исувише сурово чак и за мене.

  • Apis carnica says:

   Rista odlično ste to osvetlili! Kako jih nije sramota, gde morala, a bogami gde srce? Mogu da priznam, i ja sam nekad jedva čekao revoluciju, da se osvetim kapitalistima, ko naši dedovi 45te..napravio bi 3 Blajburge i našim komunistima...ali mogu da promjenim samo sebe..

 2. ко says:

  Ovog lopova nije sramota sto ima toliko napljackanog bogastva dok na drugoj strani vecina Srba jedva prezivljava.

 3. Danko says:

  A niste pitali kako matletira svoje radnike , i pod kojim pritiskom rade ....Kolika im je plata ? Sami istovaraju kamione u jutro od 6 sati , brisu mesnice 2x dnevno, Cesto i po dva tri trgovca u smijeni. Ponasaju se ko robovlasnici ...

 4. Gagi says:

  To kapitalisticki komunisti uvode novo samoupravljanje - sada sami upravljaju narodnom imovinom. Nijedna vlast do sada nije nasla za shodno da preispita privatizaciju narodne imovine, to znaci samo jedno, svaka vlast do sada je bila komunisticka, malo preobucena i nasminkana. Svako moze da analizira cija su deca i unuci "dosli" do narodne imovine, sta su im bili roditelji i na kojim funkcijama decenijama pre usranog Oktobra. Prevara naseg naroda je u sledecem, zasluzno prvoboracko komunisticko potomstvo je dobilo apanazu za minuli antisrpski staz njihovih roditelja, koji su prvo imovinu oteli od Srpskih domacina a sada od svog "proleterskog" naroda. Znaci, prvo je bilo, da svi imaju neki dostojan zivot coveka, sada se vidi da je to bila obicna laz i prevara jer je "ala" u coveku suprotna hriscanskom ucenju i istorijskom raspecu za ljudsko dobro. Elem, tako ovi mali i sitni olosi dobise svoj deo kolaca,zatim sve to besplatno dobijeno prodadose krupnom namestenom glavonji, posle neke godine zamajavanja taj glavonja "svoj" komunisticki kapital proda nekoj stranoj katolickoj internacionalnoj kompaniji i,Srbije vise NEMA. Za neku deceniju Srbija ce moci da udje u EU, naravno bez svog kapitala jer njen narod vise nista nece imati. Eto tako,od dobrih domacina i junackih boraca za svoju imovinu, postadosmo sirotinja koju svakodnevno kunu oni izginuli na Kajmackalanu i Solunu. Nas narod je postao slep i gluv, narod bez osecaja i ntelekta, danas su nase najvece "vrednosti" obnazene guzice i grudi okupacionih unukica. Mozda moramo biti razapeti i unisteni da bi se nanovo osvestili, ko zna, mozda je to neka nasa nepisana sudbina da uvek i ponovo krecemo od nule sa ogromnim zrtvama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u