МАТИС ЗАПРЕТИО ЦЕЛОМ СВЕТУ: Сарађујте са нашим дипломатaма или се суочите са војном силом САД

MATIS ZAPRETIO CELOM SVETU: Sarađujte sa našim diplomatama ili se suočite sa vojnom silom SAD

20 januara 2018

SAD će se suprotstaviti svakoj „pretnji američkom eksperimentu demokratije“ u svetu, ako je potrebno vojnom silom, zapretio je šef Pentagona.

Džejms Matis je rekao da su Rusija i Kina potencijalni protivnici SAD-a.

Obrazlažući Strategiju nacionalne odbrane Trampove administracije, Matis je rekao da je glavni fokus odbrane SAD konkurencija „revizionističkim“ silama.

„Suočavamo se sa povećanim globalnim poremećajem, koji karakteriše pad dugogodišnjeg međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i stvaranjem bezbednosnog okruženja kompleksnijim i nestabilnijim od onog kojeg smo doživeli u skorijoj prošlosti. Međudržavno strateško takmičenje, a ne terorizam, sada je glavna briga nacionalne bezbednosti SAD“, navodi se u rezimeu nove Strategije nacionalne odbrane SAD.

U Strategiji se navodi da će kombinacija „robusne konstelacije saveznika i partnera“ i „smrtonosnija, otporna i brzo inovativna zajednička sila“ pomoći u održavanju američkog uticaja.

On je rekao da je „Islamska država“ poražena, ali „nasilne ekstremne organizacije“, uključujući Hezbolah i Al-Kaida i dalje predstavljaju pretnju SAD-u i pitanje zabrinutosti za Ministarstvo odbrane.

„Ali najveća šteta je učinjena američkoj vojsci u proteklih 16 godina, a ne protivnika, zbog smanjenja troškova odbrane i nedostatka predvidljivosti budžeta odbrane“, dodao je on.

Matis je takođe pozvao američke zakonodavce da reše taj problem.

U Strategiji se imeđu ostalog navodi:

„Kina i Rusija podrivaju međunarodni poredak inutra, iskorištavajući korist od toga, istovremeno umanjujući njegove principe i pravila“, navodi se u izveštaju.

„Dugoročno strateško takmičenje sa Kinom i Rusijom su glavni prioriteti za Ministartvo odbrane i zahteva povećana i održiva ulaganja zbog veličine pretnje koju predstavlja za bezbednost i prosperitet SAD danas, kao i potencijal za povećanje tih pretnji ubuduće“, dodaje se izveštaju.

„NATO alijansa će odvratiti ruski avanturizam, pobediti teroriste koji traže ubistva nevinih i stvaraju nestabilnosti na periferiji NATO-a“, kaže se u izveštaju.

„Istovremeno, NATO se mora prilagoditi da ostane relevantan i odgovara našem vremenu u cilju sposobnosti i i donošenja odluka. Očekujemo da će evropski saveznici ispuniti svoje obaveze te povećati odbranu i troškove modernizacije kako bi se ojačao savez u suočavanju sa zajedničkim zabrinutostima u pogledu bezbednosti.“

„Kina je strateški konkurent koji koristi predatorsku ekonomiju kako bi zastrašila svoje susede dok je militarizovala Južno kinesko more. Rusija je prekršila granice obližnjih zemalja i nastavila sa primenom veta nad ekonomskim, diplomatskim i bezbednosnim odlukama svojih suseda.“

„Jasno je da Kina i Rusija žele da oblikuju svet u skladu sa svojim autoritarnim modelom.“

KOMENTARI15 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovako se ponašala Rimska imperija pred samim slomom! Bahatost,arogancija,agresija,sila,uobraženost,samoljublje,a iznad svega nesoji kakve nije ljudski rod u svojoj istoriji postojanja imao priliku da upozna!

 2. Velika Metla says:

  JEDINI TERORISTA na svetu je čemerika! Najgori šljam i genetski otpad od ljudskog roda!

 3. Bane says:

  Ne laje kera radi sela ...

 4. Miroslav says:

  Minimaks je u 80-ima opisao amerikance kad je rekao: Za amerikance, kažu da im je mozak ko žumance. Više od ovoga ne treba.

 5. raikkonen says:

  teroristi no1 prete!!..e pa ili se dozovite pameti i promenite politiku terorizma ili ce te se suociti sa ''TOPOLJ-M'' ILI TZV SATANOM!!

 6. raikkonen says:

  badava pretite niko vas ne zarezuje ni 2%..kim ce vas tazbucati ko bugarska skupshtina, a kamo li superdrzave poput rusije i kine..hahaha..klovnovi!!

 7. zlatko says:

  E, moj Matise! Pojma nemaš kolko su ti pretnje džaba! Eno ih, naoružale se obe do zuba, a vojnika željnih tvoje krvi kolko voliš. Bolje se ti sakrij dok je vreme.

 8. llklkl says:

  Budala

 9. R.Srpska says:

  pa dedice, napadni Rusiju i Kinu, pusti se pretnji državama sa 10 mil.stanovnika inače si kukavica...i pripazi sa tim pretnjama,mator si a nisi mudar a jedna noga ti je u grobu a druga na kori od babane :-)

 10. Lazar says:

  Šibe, more!!!

 11. Beli Orao says:

  Sikće kobra kad je u škripcu a vidi svoj neminovni kraj pa pokušava zastrašiti bivola!!!

 12. M says:

  Nisam najbolje shvatio u čije ime on to govori-prijeti?!Dal' u ime USA,dal' u ime svojih nadnacionalnih gospodara,dal' u ime demokracije kao pojma,dal' u ime NWO,dal' u ime kokaina kog se našmrkao,ili u ime Sile kao takve?!? Najgore od toga je da on to ozbiljno i misli,to nije samo blef!Ipak,trebao bi si kupiti bar naočale!

 13. ilija says:

  svet treba da slusa americku silu wa je policajac u svetu a nije kina ni rusija

 14. bane says:

  Medicinski otpad .

 15. Danilo says:

  Hahahahahaaaaaaa...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *