Матвијенко: Додик има честе контакте са Путином и Медведевом

Matvijenko: Dodik ima česte kontakte sa Putinom i Medvedevom

24 aprila 2018

PREDSEDNIK Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije – Valentina Matvijenko – rekla je danas u Banjaluci da ogromnu zaslugu u razvijanju međusobnih odnosa Republike Srpske i Rusije ima predsednik Srpske Milorad Dodik.

Matvijenko je rekla da je Dodik u Rusiji čest gost, da uživa veliku popularnost i ima kontakte sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom i drugim važnim političarima i biznismenima, što je rezultiralo brojnim realizovanim projektima u naftnom i elektroenergetskom sektoru.

Ona je rekla da su političke veze i drugi odnosi Srpske i Rusije prijateljski i čvrsti, te da se zajednički projekti razvijaju naporima obe strane.

Matvijenko je navela da velike ruske kompanije, poput „Zarubežnjefte“ i „Gazproma“ ozbiljno rade na razvoju privrede u Srpskoj.

„Rukovodstvo Srpske stvara povoljnu poslovnu klimu u duhu naših prijateljskih odnosa“, istakla je Matvijenkova.

Ona je rekla da je važno što je u Banjaluci otvoren ruski kulturni centar Fondacije „Ruski svet“ u kojem se ljudi u BiH i Srpskoj mogu upoznati sa ruskim jezikom i kulturom.Matvijenko je navela da se svake godine povećava broj stipendija za studente iz Srpske i BiH koji stažiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da će to biti nastavljeno.

Ona je ocenila da će podizanje rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci učvrstiti međusobne prijateljske veze.

Matvijenko je podsetila na duhovno jedinstvo Srba i Rusa u pravoslavlju, zajedničku borbu protiv fašizma i kulturu sećanja, navodeći da su Srbi i Rusi državotvorni i konstitutivni narodi.

„Bitka na Kosovu 1389. godine ostavila je duboki tužni trag u srpskoj istoriji, ali bez obzira na pritisak Osmanskog carstva Srbi su sačuvali svoju veru i želju da žive u slobodi i u svojoj državi“, naglasila je Matvijenkova.

Ona je podsetila na srpsku poslovicu – „Bog je na nebu, Rusija na zemlji“, te dodala da su Rusi pomogli Srbima da dobiju nezavisnost i preporode državnost.

„Srbi se toga sećaju i mi to cenimo“, rekla je Matvijenko.

Ona je rekla da Rusija vodi nezavisnu spoljnu politiku, te da je Zapad izabrao pogrešan put odustajući od načela međunarodnog prava, poštovanja ravnopravnosti i suverenosti zemalja.

Matvijenko je naglasila da Rusija u Siriji radi na tome da se spreči širenje terorističke pretnje na tim prostorima.

Ona je navela da je rast moći Moskve na međunarodnom planu doveo do informacionog rata protiv Rusije o čemu svedoči i navodni atentat na bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja, koji je, kako je naglasila, izmišljen.

Matvijenko je rekla da svaka zemlja ima pravo da sarađuje s kim hoće i da im ne treba postavljati ultimatume poput onoga – ili EU ili Rusija.

„Svetu i Evropi je potreban miran dijalog i kompromis, a svim narodima BiH i bratskoj Srpskoj želimo mir, slogu, sreću i prosperitet“, poručila je Matvijenko.

Ona je zahvalila na Ordenu Republike Srpske na ogrlici kojim je odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da joj to predstavlja veliku čast i da će učiniti sve što zavisi od nje da se odnosi između Srpske i Rusije razvijaju još uspešnije.

„Ovo odlikovanje ću odraditi…“, poručila je Matvijenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *