Mazanje očiju

Mazanje očiju

29 januara 2014

Branko ŽujovićPiše: Branko Žujović

Izbori su raspisani zbog EU i promene Ustava, a ne političkog puritanstva Aleksandra Vučića ili boljeg života građana. Posmatrano iz Brisela, politička moć koju će SNS koncentrisati biće potencijalno upotrebljiv nusproizvod tog procesa, ali u zreloj fazi evropskih integracija Srbije. Malo autokratije u službi briselske demokratije, uostalom, nikada nije na odmet

Ako u državi već nema ostvarenih obećanja, neka bude izbornih igara. Predstojeći izbori u Srbiji biće redak presedan u istoriji demokratije. Raspisani su, a da se pritom svi, osim nekoliko tanušnih opozicionih glasova, zaklinju u dobre rezultate vlade.

Zašto se, dakle, raspisuju izbori u Srbiji? Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da izbore raspisuje, svestan da je vlada ostvarila mnoge ciljeve, a jedan od najvažnijih je početak pregovora sa EU. Ta rečenica predsedničkog saopštenja sadrži ključ ovih izbora.

Sledeće što je EU potrebno od Srbije, u kontekstu Briselskog sporazuma o kom visi pregovarački proces Beograda, jeste promena njenog Ustava. Posmatrano iz Brisela, politička moć koju će SNS koncentrisati biće potencijalno upotrebljiv nusproizvod celog tog procesa, ali u zreloj fazi evropskih integracija Srbije. Malo produžene autokratije u službi evropskog modela demokratije neće biti na odmet u godinama koje dolaze.

Do tada, Brisel mora naći način da zaobiđe neprijatne formalnosti u vezi ozvaničenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, po principu: ako evropski breg nije mogao Muhamedu, Muhamed će morati bregu. Kako ništa nije bilo od obećanog procvata ekonomije, razmaha namenske industrije, ustanovljenja kancelarije za brze odgovore i konačnih sudskih epiloga skandaloznih privatizacija, a rast javnog duga, partitokratije, nezaposlenosti i opšti pad životnog standarda je prevršio svaku meru, izbori su sjajna dimna zavesa nad opštom bedom Srbije i očigledna kupovina vremena.

Naprednjaci kažu da je zahvaljujući njima postignut Briselski sporazum i da su, opet zahvaljujući njima, počeli pretpristupni pregovori sa EU. Sada, na osnovu takvog prikaza stvarnosti, zahtevaju kormilo ekonomije i reformi. Vraćaju se na početak svoje prethodne kampanje, kada su Kosovu i Metohiji pred gladnim građanima pretpostavili upravo ekonomiju.

Čim su prošle izbore dobili, Kosovo i Metohiju vratili su u prvi plan, ali uz promenjen predznak i pristajanje na sve zahteve Brisela. E, promena Ustava Srbije je poslednji deo ovog čina te drame. Srbija je zbog toga osuđena na ove izbore. Njom se šire kult ličnosti i ideologija beznađa, a da to niko ne zabeleži ili prokomentariše.

Sve bi to bilo u redu, da upravo Briselski sporazum i početak pretpristupnih pregovora nisu instant zamene za pomenuta neispunjena obećanja, bajata još od prethodnih izbora. Uostalom, kako je neko iz Pomoravlja onomad rekao, ni Briselski sporazum, ni pretpristupni pregovori, ne sipaju se u traktor. Izbori koji nas očekuju – ponajmanje.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *