MED I MLEKO: Svi Norvežani od juče milioneri

MED I MLEKO: Svi Norvežani od juče milioneri

9 januara 2014

moving_to_norway_0Svaki stanovnik Norveške je u sredu teorijski postao milioner, zahvaljujući najbogatijem državnom investicionom fondu na svetu.

Norveški penzioni fond „Global“, osnovan 1990. godine, ima u svom vlasništvu jedan odsto svetskih akcija, kao i obveznice i nekretnine od Londona pa sve do Bostona, što čini ovu nordijsku zemlju izuzetkom u trenutku kada druge nacije grcaju u ogromnim dugovima, prenosi Rojters.

U saopštenju centralne banke Norveške, koja rukovodi fondom, navodi se da su sredstva fonda, zahvaljujući prihodima od visokih cena nafte i gasa, porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300.

To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku, izjavio je portparol centralne banke Tomas Sevang.

Podrazumeva se da svaki Norvežanin neće imati priliku da pristupi tom novcu i da ga troši, jer se taj novac čuva za „crne dane“ i buduće generacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *