МЕДИЈИ: Амерички носачи авиона беспомоћни пред руским ракетама

MEDIJI: Američki nosači aviona bespomoćni pred ruskim raketama

21 novembra 2021

Američki nosači aviona imaju slabe tačke koje ih čine bespomoćnim protiv ruskih i kineskih raketa, smatra penzionisani kapetan američke mornarice Džeri Hendriks.Američki oficir je u članku za „Volstrit džurnal“ skrenuo pažnju na činjenicu da savremene mogućnosti američkih ratnih brodova ne dozvoljavaju da u prisustvu odbrane gađaju ciljeve na obali.

Da bi bile konkurentne sa Kinom i Rusijom, Sjedinjene Američke Države treba da povećaju domet svojih udara, smatra Hendriks.

„Trenutno i Kina i Rusija imaju efikasna borbena sredstva koja značajno komplikuju, ako ne i potpuno isključuju mogućnost približavanja grupa nosača aviona ciljanim teritorijama“, priznaje Hendriks.

Oni ne mogu da se približe obali na udaljenosti manjoj od 1.800 kilometara, što je čini nepristupačnom za lovce-bombardere F/A-18.

Prema njegovim rečima, očigledno je da rastuća vojna sila – Kina – namerava da direktno na moru pogađa najvažnije i najvrednije jedinice američke mornarice. Međutim, američka flota nosača aviona i dalje je nesposobna za napad na kineske ciljeve na obali.

Umesto da se bavi ovim velikim nedostatkom, američka mornarica gubi vreme, novac i energiju na nove programe borbenih aviona, konstatovao je američki oficir.

Hendriks ističe da, ukoliko se na palubama nosača aviona u najskorije vreme ne pojave avioni ili bespilotne letelice velikog dometa, udarne grupe nosača aviona neće moći značajnije da utiču na obuzdavanje Rusije i Kine.

Ranije je američki časopis „Defens van“ naveo da se ruska vojska nalazi u najboljoj formi za poslednje decenije, a produbljivanje strateške koordinacije između Moskve i Pekinga podriva prednost Vašingtona.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bilo jednom u Amerike says:

    Njihova namera je da potroše Rusima sve rakete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *