МЕДИЈИ: Балкан чека врела јесен

MEDIJI: Balkan čeka vrela jesen

5 septembra 2019

Hrvatski Jutarnji list na svom portalu analizirao je političku scenu Beograda i Prištine, navodeći da se može očekivati „užarena politička jesen“.

Taj list podseća da se za nekih mesec dana na Kosovu očekuju prevremeni parlamentarni izbori, dok je srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju vlade, dok mediji nagađaju i o mogućim novim izborima.Jutarnji.hr ocenjuje da je na Kosovu prilično napeta situacija. Na čelnu poziciju među favoritima za novog premijera izbio je „kontroverzni i neukrotivi Aljbin Kurti“, čelnik radikalne stranke Samoopredeljenje.

Takođe, očekuje se da kosovski izbori iznedre vladu koja će biti spremna na novu rundu pregovora sa Srbijom, zato što je i Briselu već dosta natezanja između Beograda i Prištine.

Hrvatski list, međutim, ocenjuje da bi ishod oktobarskih izbora mogao, kako sada stvari stoje, doneti situaciju koja može zakomplikovati odnose, odnosno radikalizovati stvari.

Trenutno, nastavlja se u Jutarnjem, albanske stranke na Kosovu su u fazi stvaranja koalicija, jer je jasno da niko neće imati snage vladati sam. Svi odbacuju mogućnost saradnje s Demokratskom strankom Kosova Hašima Tačija i sada već bivšeg šefa parlamenta Kadrija Veseljija.

Napeto se iščekuje ishod pregovora Aljbina Kurtija i Demokratske lige Kosova Ise Mustafe, a zapelo je kod toga ko bi bio premijer od njih dvojice. A obojica žele tu ulogu, jer njihova koalicija ima realne šanse da pobedi.

Kurti je svakako jači u tom savezu, ali on baš nikome na odgovara. „Ambasade u Prištini su u užasu od takvog raspleta, jer on je sigurno jedan od retkih kosovskih političara koji nije podložan tolikom uticaju međunarodnih faktora i nije pod kontrolom. On je ekstremista“, navodi hrvatski list.Ali Kurtiju za vrat diše bivši, i po mnogima sledeći, premijer Ramuš Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost, koja je u koaliciji s Kurtijevim „otpadnicima“, okupljenima oko njegovog bivšeg pomoćnika i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija i njegove Socijaldemokratske stranke.

Ako Kurti bude pobednik i u prilici da zasedne na čelo Kosova, moguć je scenario da dva velika konkurenta Haradinaj i Tači opet sklope brak iz nužde.

Ali, kako još navodi Jutarnji, „ne razbijaju glavu samo Albanci. I među Srbima vri“ jer su i oni podeljeni u nekoliko kolona, od kojih prednjače dve. Ona koja je uz Srpsku listu i ona koja nije.

KOMENTARI3 komentara

  1. opet ja says:

    Vruća jesen...ovo kao da je sam Vučko izgovorio...to je njegov prepoznatljiv stil za plašenje neobaveštane populacije da bi mogao da prizna nezavisno Kosovo pod izgovorom-eto sve smo pokušali, ali ne možemo sami protiv celog sveta i NATO...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *