МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Путин Макрону „нацртао“ зашто је запленио бродове

MEDIJI JAVLJAJU: Putin Makronu „nacrtao“ zašto je zaplenio brodove

1 decembra 2018

Tokom sastanka s francuskim kolegom Emanuelom Makronom predsednik Rusije Vladimir Putin je na parčetu papira nacrtao mapu ukrajinske obale.

Tako je francuskom kolegi objasnio zašto je Rusija zaplenila ukrajinske brodove u vodama kod Krima, saopštili su zvaničnici iz kabineta francuskog predsednika.Prema rečima francuskih zvaničnika, tokom sastanka s Makronom, Putin je izvukao papir i olovku i grafički prikazao ukrajinsku obalu i sporne teritorijalne vode u kojima se tokom prošlog vikenda dogodio incident s ukrajinskim vojnim brodovima, prenosi AP.

Francuski predsednik je, kako se navodi, ipak tražio dokumenta koja bi potvrdila ruske tvrdnje i insistirao na potrebi za uzdržanošću u tom sukobu.

Ukrajina tvrdi da su njeni vojni brodovi tada bili u međunarodnim vodama, dok Rusija trvdi da su ukrajinski brodovi ušli nezakonito u njene teritorijalne vode.

Rusija je tada zaplenila tri ukrajinska vojne broda i članove njihovih posada.

Američka agencija podseća da je Rusija 2014. godine pripojila Krim i napominje da Ukrajina i Zapad to poluostrvo ne priznaju kao teritoriju Rusije.

Putin i Makron sastali su se na marginama samita Grupe 20 industrijalizovanih zemalja koji se održava u Arentini, u Buenos Ajresu.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rade says:

  Meni je često profesor dinamike u srednjoj školi pričao "Jesi li glup, hoćeš da ti nacrtam?" ne znam zašto, žena mu je bila jedna fina plava gospođa iz Sente, a imali su kola fiću...

  • Velika Metla says:

   Rade,paaaaaa,i ovome ddebilu MIKronu je "fina žena",istina nije iz Sente! Inače MIKronova "gospoDža mama-baba"je tipičan primer razularene eUrobljanke,pokvarene,bezbožne,neodgovorne,nemoralne i pogane!

 2. Miraš says:

  SAD i ostale države Zapada, a to znači i Makronova Francuska, tvrdoglavo ne priznaju Krimski referendum - ne priznaju da je Krim deo teritorije Ruske federacije zato što žele Krim pod američkom i NATO kontrolom. SAD pravi razne planove kako da Krim vrate Ukrajini. Evo jednog iz teksta "Suludi plan Amerike: Munjevitom vojnom akcijom oteti Krim od Rusije" - 07.11.2018. Vašington priprema plan za oduzimanje poluostrva Krim, koje se Ruskoj Federaciji pripojilo pre četiri godine nakon referenduma, i vraćanje u ruke Ukrajine, a idejni tvorac ove ideje je bivši pomoćnik glavnokomandujućeg specijalnih operacija američke vojske Čed Pilaj. Pilajev plan poprilično je oštar i podrazumeva primenu vojne sile, u kojoj bi glavnu ulogu igrale upravo specijalne jedinice američke vojske, ali i jedinice zemalja-saveznica Vašingtona. Iako ovaj plan nije predviđen da bude realizovan u bliskoj budućnosti, kako tvrdi Pilaj, američke vlasti nemaju nameru da od njega i odustanu. Pilaj tvrdi da američke snage moraju da reaguju munjevito — da izuzetno brzo dostave krupne divizije specijalaca u region. Upravo se iz tog razloga i trenutno sprovode pripreme — ukrajinski predsednik Petro Porošenko na sve načine pokušava da probije blokadu Kerčkog moreuza i da dovede brodove NATO-a, ne samo u Crno, već i u Azovsko more. Pored toga, amerikanci nastoje da toj operaciji dodele i „međunarodni“ status, odnosno da u nju uključe francuske jedinice, kao i britanske i australijske. ... Prema rečima američkog generala, da bi ovakav scenario uspešno bio sproveden u delo, potrebno je da i Ukrajina na to bude spremna — da podigne životni standard, kako bi stanovnici Krima uvideli kako je dobro živeti u toj zemlji, te da sami požele da se u nju i vrate. Samim tim, kako dodaje, ovde se ne radi o današnjici ili sutrašnjici, pre svega jer se Vašington u odnosima sa Moskvom tradicionalno pridržava politike „strateškog strpljenja“, baš kao što je to bio slučaj i sa rušenjem Sovjetskog Saveza i otcepljenjem Pribaltika...."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *