МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ: Прави рат тек сад почиње, Иран послао војску у Сирију!

MEDIJI O OVOME ĆUTE: Pravi rat tek sad počinje, Iran poslao vojsku u Siriju!

7 oktobra 2015

13930705131531503723464Iran je poslao na stotine pripadnika kopnenih snaga u Siriju kako bi se borili sa snagama predsednika Bašara el Asada protiv terorista.

Priprema se pravi rat, a kopnena ofanziva se poklopa sa ruskim vazdušnim napadima, navode izvori iz Libana.

„Ruski vazdušni napadi će u skorijoj budućnosti biti propraćeni napredovanjima na kopnu od strane sirijske vojske i njenih saveznika“, rekao je izvor iz Libana za Reuters, dodavši da će kopnene operacije verovatno biti usmerene na Idlib i Hamu.

Libanski Hezbolah, ali i iračke snage će se takođe pridružiti iranskim snagama, navodi izvor.

Cilj je da se zauzmu oblasti u severozapadnoj Siriji koje su dospele u ruke pobunjenika koje podržava Zapad.

„Prve iranske kopnene snage su već stigle u Siriju. To nisu savetnici, to su vojnici i oficiri opremljeni oružjem za učestvovanje u ovoj borbi. Doći će ih sigurno još“, dodao je izvor.

Međutim, dolazak iranske vojske je razljutio Izrael. Izraelski ministar iz partije Likud, Juval Stajnic, upozorio je SAD, Rusiju i druge svetske sile da Izrael neće tolerisati iranske snage na svojoj granici.

U avgustu je navedeno da se Izrael priprema za kopnenu invaziju Sirije.

Upravo juče se dogodio veliki incident koji se mogao pretvoriti u početak svetskog rata. Četiri izraelska ratna aviona ušli su u Siriju u potrazi za iranskim trupama kako bi ih napali, ali su ih presreli najopasniji ruski avioni SU-30 i pod pretnjom obaranja proterali iz Sirije.

O ovom teškom incidentu zapadna štampa je ćutala, ali se o njemu saznalo posle protesta izraelskogMIP.

Izraelci su počeli da obučavaju svoje vojnike na okupiranoj Golanskoj visoravni sredinom avgusta pod izgovorom da bi borci ISIS-a ili Hezbolaha mogli da napadnu tu oblast.

Ruski vazdušni napadi u Siriji su počeli u sredu nakon što je parlament odobrio ovo vojno delovanje.

Američki sekretar odbrane, Ešton Karter, rekao je da je poseta ruskog generala sat vremena pre bombardovanja u Siriji bila „neprofesionalna“.

Ruski general je tada obavestio SAD da će ruska vojska početi sa bombardovanjem za sat vremena.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je pogođeno osam meta Islamske države u Siriji, pri čemu se vodilo računa da na meti ne bude „civilna infrastruktura“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. ile says:

    Gotovi su. Neće ostati ni papoljka od ID. :)

  2. Đavo says:

    Dođite deco moja džihadistička! Sklonite se kod tate od ovih strašnih Rusa! Tata vas željno očekuje i daću vam svakom po devet starih koza koje ne daju više mleko, tako da vas ne prska. Sav moj roštilj je spreman. Dođite i poslužite se, pa ko preživi pričaće.

  3. Lajla says:

    Cudno je cutanje Izraela,a jos cudnije cutanje Rusije o obaranju ruskog civilnog aviona nad Golanskoj visoravni. Izgleda da ce tu osvetu odraditi Iran. Sledece izbeglice ce biti Zidovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *