МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ: Републици Српској објављен рат! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

MEDIJI O OVOME ĆUTE: Republici Srpskoj objavljen rat! EVO ŠTA SE DEŠAVA

17 septembra 2019

Pvt. Jacob Pharr, a radio operator with U.S. Army EuropeÕs 1st Squadron, 2nd Cavalry Regiment, coordinates a mission update with his Bosnian-Herzegovinian partner while conducting an ambush Situational Training Exercise during Immediate Response 2012 held at the Slunj Training Area 31 May. Immediate Response 2012 is a multinational tactical field training exercise that will involve more than 700 personnel primarily from the U.S. Army EuropeÕs 2nd Calvary Regiment and Croatian armed forces, with contingents from Albania, Bosnia-Herzegovina, Montenegro and Slovenia. Macedonia and Serbia will send observers to the exercise. The exercise is a part of U.S. European Command’s joint training and exercise program designed to enhance joint and combined interoperability between the U.S. Army, U.S. Air Force and partner nations, and will help prepare participants to operate successfully in a joint, multinational, interagency, integrated environment. (U.S. Army Europe photo by Staff Sgt. Joel Salgado/Released)

„Programska deklaracija SDA koja predviđa osnivanje republike BiH, uz ukidanje entiteta i uvođenje ‘bosanskog jezika’, dodatno širi nepoverenje i podiže tenzije između Srba i Bošnjaka s ciljem destabilizacije političke situacije u BiH“, naveo je Linta u saopštenju.

On je ocenio da je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću jasno da srpski narod nikad neće prihvatiti osnivanje unitarne BiH, ali očigledno nije spreman da prihvati činjenicu da samo dosledno poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma može biti jedan od temelja istorijskog dogovora srpskog i bošnjačkog naroda.Linta podseća da SDA od svog osnivanja do današnjeg dana vodi neprijateljsku politiku prema srpskom narodu u BiH zasnovanu na „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića.

Zbog toga je, napominje Linta, Alija Izetbegović bio spreman da žrtvuje mir za stvaranje BiH koji bi bila uređena na šerijatskom pravu i u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili manjina.

Linta ističe da posle zavšetka rata SDA nikad nije iskreno prihvatila Republiku Srpsku kao trajnu i ustavnu kategoriju, već je pokretala inicijative čiji je suštinski cilj bio njeno ukidanje.

On podseća da je, na osnovu zahteva bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Sulejmana Tihića, Ustavni sud BiH još 2007. godine doneo odluku o ukidanju grba (dvoglavi orao) i himne (Bože pravde) Republike Srpske.

Zbog toga je, dodaje Linta, Republika Srpska bila prinuđena da usvoji novu himnu „Moja Republika“ i novi grb, koji se sastoji od polja u bojama zastave Republike Srpske preko kojeg je zlatni inicijal Republike Srpske.„Osim toga, SDA Bakira Izetbegovića već više godina najavljuje pokretanje zahteva za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH koji odluke donosi preglasavanjem srpskih sudija“, dodao je Linta.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom „republika BiH“, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. rajko says:

  Gledano ovako sa strane i iz daleka stiče se utisak da svi ti bosanski/bošnjački funkcioneri i zapadni namesnici imaju jedan jedini zadatak: da paze da se narodi BiH slučajno ne izmire i ne slože. To radi i ovaj izetbegović sa svojim ludilima i eu i ameri. Čim se situacija malo primiri, oni udare na RS sa nekom budalaštinom i istog momenta se stvari zakuvaju. To tako može trajati beskonačno. Strance treba hitno proterati iz BiH, a izetbegovića poslati u penziju tako mladog ko rosa.

 2. Geto says:

  Ako se pogledaju etnicke karte pre samo 300 godina i sad ,cilj je jasan i davno definisan, samo mi Srbi nezelimo da vidimo taj cilj i stalno mislimo da je nesto drugo.Rat protiv Srba nikad nece prestati i bolje da prihvatimo borbu punim kapacitetom.

 3. Velika Metla says:

  Nemojte stavljati Srbe i te nekakve "mošnjake" u isti red. Ne mešajte babe i žabe. Ne možete stavljati ime jednog naroda,Srbi,u istu ravan sa poturicama,ili izvedenim iz Srba imena nekakvih narodnih grupacija,milogoraca,usHraša,bosanaca,itd.....! Hvala.

 4. Borko says:

  Nema od tog rata ništa...trebalo bi uhapsiti Bakira,Dodika i sve političare...strpati ih u zatvor da mršave,mnogo su zadrigli. Ove mudžahedine i arape proterati zatvoriti sve džamije koje nisu postojale pre rata u Bosni. Naći mlade,školovane Bosance,Hrvate i Srbe koji nisu opterećeni “deklaracijama” i “ukazima” i dati im sve na upravljanje. Izmešati ih u brakove i rasteretiti prošlosti. I eto mir u Bosni. Otvoriti sve rudnike i fabrike i dovesti investitore koji će se baviti biznisom a ne ratom. Srbi i Hrvati da pomognu!!! Eto rešenja.

 5. Za Srbiju says:

  RS je napravljena kao privremeno stanje, da bi Srbi ostali u BiH. A onda korak po korak, oduzimanjem nadležnosti RS, postala oblast u unitarnoj šerijatskoj BIH. Zbog toga su granice RS neodbranjive. Jer onaj ko je pravio granice Federacije i RS, imao je navedeni cilj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *