МЕДИЈИ О ОВОМЕ НЕ ИЗВЕШТАВАЈУ: Путин је успео да се договори са Вучићем! Скупштина расправљала! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

MEDIJI O OVOME NE IZVEŠTAVAJU: Putin je uspeo da se dogovori sa Vučićem! Skupština raspravljala! EVO O ČEMU SE RADI

4 novembra 2019

Tokom Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije u 2019. godini, u utorak 29. oktobra poslanička pitanja, u vezi rusko-srpske naučne i humanitarne saradnje, postavili su narodni poslanici, Đorđe Vukadinović iz Poslaničke grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije”, i Vladimir Đurić iz Poslaničke grupe „Stranka moderne Srbije”.
Tom prilikom Vukadinović je u vezi ove teme sledeće rekao:

„Moje drugo pitanje je relativno kratko i ide na adresu, naravno, predsednika Vlade, ali konkretno ministra bez portfelja Nenada Popovića i ministra energetike Antića, jer se tiče jedne potencijalno važne i delikatne teme, odnosno jednog od sporazuma koji je potpisan prilikom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, a to je da će Rusija i Srbija zajedno graditi centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije u Srbiji.Pominje se čak da je vrednost tog centra i tog projekta oko 300 miliona evra. Od strane Ruske Federacije taj sporazum je potpisao generalni direktor Rosa Toma, Rosa Toma Aleksej Lihačov. Pominje se šta je cilj – da se uspostavi najmoderniji centar za istraživanje, razvoja nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe u oblasti medicine, poljoprivrede, industrije i razvoja materijala.

Cena toga koja je pominjana i koja se vrti i neke špekulacije u štampi tim povodom ukazuju na mogućnost da je to, zapravo, uvod, da je ovaj sporazum, nuklearni, izgradnja jednog mini reaktora, ali ipak nuklearnog reaktora. Može da bude uvod u izgradnju atomskih centrala u Srbiji.

Pošto imam još 20 sekundi, samo sam hteo da to, dakle, naglasim. Podržavam sporazume, neka nikakve dileme, kao i ostale sporazume koji su uspostavljeni i potpisani sa Ruskom Federacijom. Nadam se da neće ostati mrtvo slovo na papiru, ali zahtevam i insistiram na više transparentnosti i javnosti, pogotovo oko ovako važne i osetljive teme kao što je potencijalna izgradnja nuklearnog reaktora i nuklearnih elektrana.”

O istoj temi poslaničko pitanje je postavio i Vladimir Đurić koji je, između ostalog, istakao:

„Želim da od ministra Nenada Popovića i od premijerke Brnabić zatražimo pojašnjenje vezano za nedavno potpisan sporazum o saradnji u oblasti nuklearne energije između Srbije i Rusije i najave izgradnje nuklearnog centra u Vinči, da nam se pojasni šta tačno taj sporazum podrazumeva, šta će tačno taj centar raditi, ko će u njemu raditi, ko će raditi na njegovoj izgradnji i šta je tačno računica u pogledu benefita za Srbiju u ekonomskom, naučnom, tehničkom i tehnološkom smislu.

Interesuje nas kakav je status ovog sporazuma, obzirom na obaveze države Srbije prema evropskoj Agenciji za nuklearnu energiju, kao delu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, dakle OEBS-a? Iz informacija dostupnih medijima nema tačnih i preciznih saznanja, osim opštih konstatacija da je ovo za Srbiju jako dobro.

Tek je najavljeno potpisivanje daljih ugovora koji svrhu ovog centra treba da definišu i zato sumnja ostaje neotklonjena. Mi imamo Ruski humanitarni centar u Nišu, za čije osoblje se traži diplomatski status kakav ima osoblje NATO-a u Srbiji, a to je vojni savez a ovo je humanitarni centar i zbog toga javnost vrlo često dovodi u pitanje svrsishodnost i namenu ovog centra u Nišu, jer to može da dovede u pitanje proklamovanu vojnu neutralnost Srbije u očima relevantne međunarodne zajednice.

Naravno, podsećam da ukoliko je plan da ova ustanova vremenom preraste u nuklearnu elektranu, a najavljena je izgradnja nuklearnog reaktora u njoj, izgradnja nuklearne elektrane je nešto što mora proći proceduru u Narodnoj skupštini i u ovom domu mora biti odobreno kroz poseban zakon, za čije usvajanje postoji propisan put zakona, koji podrazumeva i javne rasprave i jednu dugu proceduru javne i otvorene debate o svim aspektima ulaganja u nuklearnu energiju, a ponajpre o bezbednosnim aspektima i aspektima životne sredine.

Ne treba da podsećamo da smo iz istorijskih iskustava mogli videti na primeru Černobila kako izgleda partijsko upravljanje nuklearnim postrojenjima i kako to može da se završi. Ne treba da podsećam da i u našoj javnosti imamo raspravu o partijskom kadriranju u Vinči, o rodbinskom i partijskom zapošljavanju i dodeljivanju rodbinskih zarada, a u krajnjoj liniji i u javnom preduzeću Nuklearni objekti Srbije već dugi niz godina imamo direktora u v.d. stanju, iako su zakonske pretpostavke za tako nešto odavno prestale da postoje.”

(Srbin.info)

KOMENTARI7 komentara

 1. ljuba says:

  Ne radi se o direktoru koji se zove Rosa Toma. Lihacov je direktor Rosatom-a firme koja objedinjuje nauku i tehnologiju na polju nuklearne energetike.

 2. krojac says:

  Svaka zemlja koja ima nuklearke imala je bar po jedan svoj Černobilj, što znači da nije problem u partijskom upravljanju, već u tehnologiji. Nuklearne elektrane su maksimalno rizična i zagadjujuća postrojenja koja nipošto ne bismo smeli da uvedemo. Čak i po cenu da u sledećih 100 godina uvozimo struju. Umesto toga bolje bi nam bilo da u tih 100 godina radimo na razvoju Tesline ideje o dobijanju struje iz jonosfere, besplatne, čiste, obnovljive i neograničene.

  • Gardista says:

   Pa mi posle 99-te uzivamo u lagodetima boljim nego u Cernobilju. Svaki dan je sve gore dok se zemljiste ne izkontaminira a onda postajemo prva ljudska rasa koja je mutirala i postala imuna na bilo koji vid Vuciceve retardacije...ovaj radijacije.

   • Pidza says:

    Chernobilj su nam Dali ameri

 3. teoretičar says:

  hehe...poslanici neke narodne skupštine pitaju....hehehehahahah To što oni melju je toliko interesantno da treba da dobiju nobelovu nagradu za poeziju. Pa ko njih šta pita? U srpskoj skupštini se glasa na zvonce. Srpska skupština ima moć mrtvog teleta a poslanike narod slobodno može da gleda kao krava mrtvo tele. Ali aj dobro. Jednom u dve godine može da se napiše i jedan članak o njima, tek da narod shvati da ima skupštinu. Uostalom, nigde na svetu skupština nema neki značaj osim što potvrđuje naređenja. Nije srpska izuzetak. Ni američki kongres ne radi ništa drugo nego aminuje nečije odluke a to što ponekad mogu da ne prihvate tamo nekog džona za sekretara je samo lizalica. To je samo slika koja treba da stvori privid narodu. Neki privid a nemam pojma koji. Valda das opravdaju što se goje godinama ko ...ali ne služe za ishranu naroda nego mu otimaju hranu. I jeste stvarno, najvažnije u svim skupštinama sveta su kuhinje. Pa jedeeeeeš, jeeeedeš i jeeeedeš koliko te volja. Vukadinović? Pa zreo brate. Koja smejurija. Skupštinari lešinari pitaju!!! Sve sam božiji cincilinci poltron. E, al oni to shvataju vrlo, vrlo ozbiljno.

  • Marko st says:

   E ako je ona sprdacina od skupstine raspravljala o tome onda je to ozbiljna stvar....kad bi se zezali.

 4. Nikogas Severna-edna e Makedonija says:

  -Ko se to dogovara sa Vucicem,(jos)? -Kao sto je Dacic kurir koji prenosi poruke od-do Lavrova,Vucic to radi od-do Putina. -(Da ne kazem potrcko)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *