MEDIJI O SAMITU G20: Hladnokrvni Putin radi ono što je namerio

MEDIJI O SAMITU G20: Hladnokrvni Putin radi ono što je namerio

18 novembra 2014

Vladimir-putin-glasses 5Ruski mediji pohvaljuju „smirenost i hladnokrvnost“ koju je na sastanku G20 pokazao Vladimir Putin, mada je bio suočen sa napadima SAD i saveznika, a zapadne agencije navode da Rusija neće promeniti svoju politiku u Ukrajini.

U Rusiji ocenjuju da je Putin ušao u „lavlji brlog“ za vreme konferencije u Australiji i da je, upros neugodnoj retorici zapadnih lidera, pohvalio tok razgovora.

Državna televizija ocenjuje da je samit za Putina prošao bolje nego što su to predviđali zapadni mediji i da je zapravo američki predsednik Barak Obama ostao izolovan tokom dva sastanka na vrhu u sedam dana.

„Putin se ponašao neuobičajeno hladnokrvno i uopšte nije radio ono što su histerični komentatori sa svih strana najavili“, piše dnevnik „Izvestija“.

Prema oceni autora, glavni razlog smirenosti leži u činjenici da je ruski predsednik shvatio da SAD, „uprkos naporima administracije, vode brod zapadne civilizacije na greben zvani Kina i ne mogu promeniti smer“.

Rojters navodi da Putin neće promeniti svoj pristup u odnosu na Ukrajinu, a odluka EU da Rusiji ne pojača sankcije u Moskvi se doživljava kao Putinova pobeda.

Njegove izjave u javnosti, ocenjuje Rojters, ukazuju na to da nije sklon secesiji područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, već želi zadržati „zamrznuti“ sukob zbog čega Kijev ne može da svoju vlast proširi na to područje.

To bi uveliko otežalo napore ukrajinskog političkog vođstva da zemlju približi EU, čemu se Rusija izrazito protivi.

Putin je u Brisbejnu svoju verziju događaja u Ukrajini opisao kao „realnu“, dok je za zapadne medije i političare ustvrdio da žive u „virtuelnom svetu“.

Politički komentator Georgij Satarov, bivši savetnik pokojnog ruskog predsednika Borisa Jeljcina, tvrdi da je Putin ranijim odlaskom sa samita svesno iskazao nepoštovanje prema Zapadu.

„Mislim da je to bio znak da Putin u Ukrajini namerava činiti ono što on smatra potrebnim, a ne ono što učesnici G20 od njega očekuju“, rekao je Satarov.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Upravo ovo i Ja govorim. Dok su nasi mediji izvestavali o nekakvoj Putinovoj izolaciji niko nije primetio da je zapravo Putin otisao tamo, svakome ponaosob rekao sta je imao i otisao. Nije zeleo ni da bude pored pojedinih lidera. zapada. Zapad je u delirijumu i sva oa vriska preko medija pokazuje njihovu slabost. Recimo samo da Obama u svojoj zemlji je postao marioneta jer nema nikakvu unutrasnju vlast. Slicno ko Milutinovic u Srbiji kad je dosla Zuta banda na vlast.

  2. joka says:

    Svaka cast za komentar Maretu, potpuno nam se podudaraju misljenja :)

  3. Zoran says:

    Gospodin čovek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *