МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: Ево због чега се САД и НАТО боре за Украјину

MEDIJI OTKRILI: Evo zbog čega se SAD i NATO bore za Ukrajinu

29 januara 2023

SAD i NATO će, u slučaju pobede Ukrajine, moći da dobiju pristup nalazištima titanijuma, metala koji se koristi za proizvodnju borbenih aviona, helikoptera, brodova, tenkova i raketa dugog dometa, piše Newsweek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD klasifikovalo je titanijum kao jedan od 35 minerala od vitalnog značaja za ekonomsku i nacionalnu bezbednost zemlje. Međutim, Sjedinjene Države i dalje uvoze preko 90 odsto svoje željezne rude. Ukrajina je jedna od sedam zemalja koje proizvode titanijum. Na ovoj listi su i Kina i Rusija.– Ukrajina ima zaista značajne rezerve retkih minerala, i ako dobro odigramo, to bi mogla da bude zaista atraktivna alternativa ruskim i kineskim resursima, od kojih trenutno mnogo zavisi – rekao je jedan od zaposlenih u Kongresu.

– Pošto je sve više debata na Zapadu o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete sve češće čuti – dodao je izvor.

Iako je američki proizvođač aviona Boing u proleće najavio da će prestati da kupuje titanijum iz Rusije, ovaj metal se nije našao pod sankcijama SAD. SAD takođe nisu ni uvele carinu od 35 odsto na njega.

Ruski titan je i EU isključila iz spiska sankcija. Međutim, evropski proizvođač aviona Erbas je u decembru najavio da namerava da obustavi uvoz titanijuma iz Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    I šta jim je smetalo? Nisu to mogli da dobiju bez rata, ili jim je smetalo to, što treba da se plati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *