Mediji pali na slučaju Tijane Jurić

Mediji pali na slučaju Tijane Jurić

8 avgusta 2014

tijana-juric-fb--nestala-28_310x186Na slučaju Tijane Jurić mediji su pali na nekoliko ispita, kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović. Otac tragično stradale devojčice kaže da su mediji surovi.

13 dana potrage za nestalom 15-godišnjom devojčicom mediji su pomno pratili, a otac stradale Tijane, Igor Jurić, kaže da su neki mediji bili “mnogo surovi” i da su ga čak i ucenjivali. Još juče su pojedini novinari ministru policije postavili pitanje o odgovornosti medija, a on ih je uputio na tužilaštvo.

Tek nakon što je Igor Jurić rekao da je njegova porodica od 26. jula kada je nestala Tijana prolazila kroz pakao između ostalih i zbog pisanja pojedinih medija koji su ih pritiskali i ucenjivali, oglasila su se novinarska udruženja, UNS i NUNS, podsećajući na etičke i profesionalne norme.

„Nemamo razloga da budemo ponosni. Na slučaju Tijane Jurić mediji su pali na nekoliko ispita. Ne govorim sada samo o tabloidima, koji inače krše etičke norme, nego i ti naslovi ‘Tijanin otac dužan zelenašima’ i slični…bez dovoljne provere, bez elementarne empatije. A to se nastavlja i sada“, kaže predsednica UNS-a i glavna urednica lista Politika Ljiljana Smajlović.

UNS podseća na obavezu novinara da u svakom trenutku, a posebno u slučaju pisanja o tragediji koja pogađa neku porodicu i čitavo društvo, moraju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih normi.

UNS ističe da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija, te da Kodeks novinarima nalaže da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima s kojima razgovaraju.

NUNS je naveo da su se pojedini mediji „skandalozno ponašali“ prilikom izveštavanja o slučaju Tijane Jurić, da su pokazali potpuno odsustvo saosećanja s unesrećenom porodicom, što je protivno osnovnim ljudskim i profesionalnim etičkim normama.

NUNS je takođe ukazao na pravila profesije i na Kodeks, a ističe se da je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da poštuju pretpostavku nevinosti.

Telo tragično stradale Tijane Jurić iz Subotice nađeno je, nakon 13 dana potrage, na deponiji u okolini Sombora. Policija je uhapsila Dragana Đurića iz Surčina, koji je priznao ubistvo i pokazao mesto na kojem je zakopao telo.

U Subotici je danas Dan žalosti zbog tragične smrti petnaestogodišnje Tijane Jurić. Ona će biti sahranjena danas na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, u Subotici. Prijatelji Tijane Jurić okupiće se večeras u centru Subotice i paljenjem sveća održaće pomen 15-godišnjoj devojčici koja je monstruozno ubijena.

B92

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Davno su novinari zaboravili na etičke i profesionalne morme. To su polupismene, moralne, mentalne, duhovne i duševne drolje.

  2. Marta says:

    Zasto ne objavite koje su novine u pitanju? Cemu zastita? Nije uredu, imamo prava da znamo. Imamo prava na to. Mislim da niko nece hteti da se informise ako su te informacije dospele putem iznuda i ucena. Bas razocaravajuce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *