МЕДИЈИ: Пленковић озбиљан кандидат за главног секретара НАТО-а

MEDIJI: Plenković ozbiljan kandidat za glavnog sekretara NATO-a

7 aprila 2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković ozbiljan je kandidat za novog glavnog sekretara NATO-a, pišu švedski mediji. Mogući kandidati su još i rumunski predsednik Klaus Johanes i estonska premijerka Kaja Kalas.

Dva dnevna švedska lista, Socijaldemokratski „Aftonbladet“ i konzervativni „Svenska Dagbladet“ kao glavni razlog navode taj da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljene u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u.Međutim, kako dalje objašnjavaju, Johanesu predsednički mandat ističe tek u novembru 2024. godine, a Kalas se smatra previše neprijateljski nastrojena prema Rusiji, što Plenkovića stavlja u poziciju favorita, ukoliko se sledeći glavni sekretar Alijanse bude tražio u ovom delu Evrope.

Oni napominju, i da se Plenković u švedskoj javnosti i dosad smatrao jednim od lidera evropske narodne stranke i uticajnom figurom u EU.

Podsetimo, glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu mandat ističe 30. septembra ove godine i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO-a u litvanskoj prestonici Vilniusu 11. i 12. jula, podseća portal Indeks.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Kakva "navlakuša" i žvaka za ludaka. >> „Aftonbladet“ i konzervativni „Svenska Dagbladet“ kao glavni razlog navode taj da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljene u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO-u << Osećaj "zapostavljenosti" će im izlečiti, očigledno, slanjen na neki novi Istočni front kao topovsko meso. Pre toga će magarcima, u vidu "funcije" genseka Natoa, dati šargarepu. Kaji "samo" bananu.

 2. Kim Jong AV says:

  Za nato spreman!

 3. Kulak says:

  Anemični Plenki je rusofob. Možda ne tako ekstremni kao što su neonacisti iz Estonije, Letonije i Litvanije, ali je nepobitno rusofob. Kako zbog nesposobnosti nije služio vojsku, niti se vojnim problemima ikada bavio, on o oružju, vojnoj logistici, nabavi i organizaciji nema veze s vezom. Tako da bi anemični Plenki na čelu NATO-a bio sjajno rešenje za nas i Rusiju.

 4. Petrovgrad says:

  Šta je tu novo. Mesićev strika služio Adofu u pohode na Staljingrad, sada ovaj klipan kreće ponovo na neki Staljingrad. Da će bog da povede dve tri vražje divizije u jednom pravcu.

  • Veliki brat says:

   Marko Mesić i Stipe Mesić nisu u rodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *