МЕДИЈИ УВЕЛИКО ПИШУ: Половина Италијана жели да напусти еврозону и ЕУ! ОД НЕМАЧКЕ И БРИСЕЛА НЕМА НИШТА…

MEDIJI UVELIKO PIŠU: Polovina Italijana želi da napusti evrozonu i EU! OD NEMAČKE I BRISELA NEMA NIŠTA…

29 aprila 2020

GOTOVO polovina Italijana trenutno podržava istupanje svoje zemlje iz zone evra i Evropske unije.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje javnog mnjenja rimskog Termometro Politico.Pre osam godina, samo 15 odsto Italije bilo je na pozicijama evroskepticizma, dok je 85 odsto želelo ostanak u „evropskoj porodici“.

Italijani su razočarani što im niko iz EU nije priskočio u pomoć na početku epidemije, što su im stvarnu pomoć pružile samo Kina i Rusija.

Mnogi su ogorčeni i što su ministri finansija EU odbacili italijanski predlog za izdavanje specijalnih evro-obveznica za otklanjanje ekonomskih posledice epidemije.

U Italiji se, zapravo, već razbuktava rasprava – da li Rim, po uzoru na London, treba da napusti Evropsku uniju.

„EU nije unija, to je gnezdo zmija i šakala. Prvo ćemo pobediti virus, a zatim ćemo dobro razmisliti o odnosima sa Evropom. Ako ocenimo da je to za na dobro – oprostićemo se sa EU i otići, a da se i ne zahvalimo. Od Nemačke ne dobijamo ništa osim što nam gura prste u oči“, ne prođe ni dan a da lider Lige Mateo Salvini ne ostavi sličan sarkastičan komentar o Briselu i Berlinu.

Nemački uticajni list Der Spiegel je povodom njegovih ocena i pretnji napisao:

„Salvini najčešće govori oštrije od većine Italijana, ali njegova kritika odražava raspoloženje u zemlji. Po jednom istraživanju, više od 70 odsto Italijana je razočarano pomoći EU. Pre svega držanjem Nemačka jer smatraju da ih je ostavila na cedilu“.

Isti list navodi da je EU pomogla Italiji sa 50 miliona evra tek kad su Rusija i Kina „ušle u igru“, a da je Nemačka počela da prima italijanske pacijente na lečenje.

Italijanski list Il Giornale ocenio je:

„Tretiraju nas kao bolesne od kuge (…) Nemačka je spremna da zadavi Italiju“.

Fejsbuk stranica nemačke ambasade u Italiji pretvorila se u forum sa komentarima u ovom stilu: „Ostavili su nas da krvarimo“, „Nemačka je uvek želela da preuzme našu Italiju“ , „Nemačkoj jedino možemo garantovati da će joj italijanski narod objaviti rat“.

Italijani su naročito besni na Nemačku jer je njena trgovina sa Lombardijom veća od trgovine sa Japanom.

Italijanski premijer Đuzepe Konte u svom poslednjem intervjuu bio je kategoričan:

„Italija je ostala sama“.

Lideri EU su se 23. aprila dogovorili da se zdravstvenim sistemima Unije pomogne sa 540 milijardi evra.

Za borbu protiv posledica pandemije biće potrebno mnogo više, ali dogovor neće biti lak jer je najspornije: ko na kraju treba da plati izlaz iz krize?

Zemlje koje su najviše pogođene epidemijom, uključujući Italiju i Španiju, želele bi da najveći deo tereta padne na pleća bogatijih i manje pogođenih koronavirusom – Holandije, Nemačke i skandinavskih zemalja.Rim insistira na emitovanju evroobveznica (coronabond-ova)… Međutim, Nemačka, Holandija, Austrija i Finska ne pristaju na to jer bi to Italiji i Španiji omogućilo novo zaduživanje, a smatraju ih nesposobnim da uredno vraćaju kredite.

Konte im je već poručio da su za njega i njegovu zemlju posebno uvredljive tvrdnje da „Rim troši novac (EU)“.

Izjavio je da za poslednje 22 godine – sa izuzetkom 2009-te – nijedna italijanska vlada nije potrošila više novca nego što je dobila. A ako se pojavljivo deficit u budžetu – Italijani su otplaćivali kamate na kredite. Još je dodao:

„Umesto nedavno dogovorenog dozvoljenog budžetskog deficita od 2,2 odsto BDP, kood nas je 1,6 odsto. Mi uvek blagovremeno servisiramo svoje dugove. Italija je uvek bila i ostala pouzdan platiša, čak bih rekao – idealan platiša“.

Saveznik Italije je Francuska koja traži stvaranje zajedničkog fonda u iznosu od 400 milijardi evra iz evropskog budžeta, što bi upotpunilo pomoć koju su već ponudile Evropska centralna banka i druge institucije EU.

Emanuel Makron je već upozorio: „Ako danas to ne uradimo, populisti će pobediti, ako ne danas, ono sutra ili prekosutra. I u Italiji i u Španiji, verovatno i u Francuskoj“.

Italijanski BDP zbog epidemije može pasti 9-10 odsto do kraja 2020-te.

Protivnici napuštanja EU upozoravaju Italijane da bi to za njihovu zemlju bilo „naprosto samoubistvo“ jer bi se ekonomija zemlje – urušila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *