Медијска кампања против ПУТИНА!

Medijska kampanja protiv PUTINA!

21 avgusta 2015

putin_wink_APKampanja “Ko je zapravo Putin”

Zapadno-ruski sukob nije samo ekonomskog već i medijskog karaktera. Cilj zapadnih medija, blogera i analitičara globalne mreže je da se veliki broj negativnih komentara, analiza, usmeri ka vrhu piramide moći u Ruskoj Federaciji, predsedniku Putinu, ali i njegovim saradnicima. Tokom dosadašnje krize Zapad-Rusija, plasirane su na hiljade negativnih tekstova, karikatura, koje ismevaju ili vređaju Rusiju i Putina, ali i jaka blogerska mreža koja je povezana, kako u Rusiji tako i na Zapadu, a protiv Putinove vlasti. Najjače oružje zapadne političke kampanje je negativna ili žuta i siva propaganda, koja treba da medijski satanizuje Putina na Zapadu, ali i stvori opoziciju u Rusiji.

Nemački nedeljnik „Cajt“ objavio je planirani i programirani tekst” o misterioznih devet godina ranog detinjstva Vladimira Putina, predsednika Rusije, za koje neki veruju da ih je sadašnji šef Kremlja proveo u Gruziji, a ne u Rusiji. Po toj  priči Putin kada je došao na čelo domaće bezbednosne službe promenio je svoju životnu priču i poricao postojanje svoje biološke majke, kako bi osigurao brži uspon na vlast i kako tokom svoje prve izborne kampanje u Rusiji ne bi bio predstavljen kao vanbračno dete odraslo u Gruziji. Reč je o pravljenu paralele između Putina i Staljina koji je bio Gruzijac, a po svojoj politici “veliko-rus” koji je kasnije ugnjetavao narod u Gruziji. Ta paralela se sada pravi sa Putinom i njegovim odnosom prema Gruziji. Dakle, reč je o obliku psihološkog i propagandnog rata koji treba Putina da oslabi, dezorijentiše i javno blati da se lažno predstavlja i da je izmislio odnosno fingirao svoju biografiju i da građani Rusije i ne znaju ko im je vođa.

Pročitajte još:

PUTIN kao Zapadna babaroga

ZAPADNI MEDIJI TOTALNO POLUDELI: Putin prešao u islam, a govor tela mu otkriva da je bolestan

Kampanja ”Ko su Putinovi saradnici”

Medijska akcija je pored javnog ataka na predsednika Putina i njegovu psiho-socijalnu strukturu ličnosti, i da se atakuje na njegove saradnike da bi se pokazalo da su korumpirani, da služe Putinu i da ih on održava na vlasti kroz lično bogaćenje i korupciju. Tako, recimo, Igor Šuvalov, zamenik ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i blizak saradnik predsednika Vladimira Putina, navodno poseduje luksuzan stan u Londonu vredan 1,6 miliona evra. Ove priče potiču navodno od lidera ruske opozicije Alekseja Navalnog, koji je Šuvalova optužio za licemerje, jer je ranije pozivao Ruse na štednju pod sankcijama. Navalni je izjavio da ima dokaze da stan od 500 kvadrata, nadomak Dauning strita, zaista pripada zameniku premijera. Cilj je da se pokaže korumpirana, diktatorska, tajkunska vlada koju kontroliše Putin, a narod i ruska javnost im daju poverenje. Drugi slučaj je ženidba portparola kremlja Dmitrija Peskova. Sada se istražuju fotografije i analizira koji sat nosi Peskov. Tako se Zapadna javnost bavi i odevnim detaljima Putinovih saradnika. Fotografije portparola Kremlja Dmitrija Peskova s ručnim satom koji je procenjen na više od 500.000 evra, s njegovog venčanja s olimpijskom prvakinjom u umetničkom klizanju Tatjanom Navkom u Sočiju na Crnom moru, bio je medijski vrlo praćen događaj. Na ovom venčanju nije bilo Predsednika Putina. Opozicionar Aleksej Navalni tvrdi da se radi o satu Ričard Mile RM 52-01 izrađenom u samo 30 primeraka. Tatjana Navka je za tabloid Komsomolskaja Pravda rekla da je sat poklonila suprugu i da su sva nagađanja o ceni preterana i nemaju veze sa stvarnošću.

Kampanja protiv Putina preko NVO

Kao i u prethodnim slučajevima, dežurni opizicionar protiv Putina i njegove vlasti je Aleksej Navalni, koji je pokrenuo akciju da  su  trojica ruskih opozicionih aktivista počela štrajk glađu u Novosibirsku zbog odluke vlasti da ih diskvalifikuje za učestvovanje na lokalnim izborima. Leonid Volkov, šef opozicione kampanje, i kandidati Jegor Savin i Sergej Bojko počeli su štrajk glađu posle odluke izborne komisije trećeg po veličini grada u Rusiji da ne prihvati potpise koje su podneli da bi učestvovali na predstojećim lokalnim izborima. „Ova trojica hrabrih i poštenih ljudi se štrajkom glađu bore za izborna prava svih Rusa“, napisao je Navalni na svom blogu. „Način na koji je opozicija izbačena iz izbornih lista u Sibiru sutra će se ponoviti širom zemlje i ovaj scenario će se koristiti takođe za izbore za državnu Dumu“, dodao je on. Iza čitave mreže Navalnog stoje različite NVO sa Zapada  za podsticanje demokratije. Tako je Državno tužilaštvo Rusije proglasilo nepoželjnim američki Nacionalni fond za demokratiju. Rad te nevladine organizacije preti ustavnom sistemu, odbrambenoj sposobnosti i bezbednosti Rusiji, objavljeno je na sajtu tužilaštva. Ova odluka tužilaštva upućena u Ministarstvo pravde, kako bi tu nevladinu organizaciju uključili u spisak nepoželjnih organizacija. Vodeće ruske NVO izrazile su žaljenje zbog prve odluke tužilaštva, donete na osnovu novog zakona.

„Trudiće se da se oslobode svih stranih NVO, da bismo bili izolovani od drugih. To nije kurs prema samoizolacionizmu, već zaostajanje od celog sveta koji ide ka globalizaciji“, ocenila je direktorka Moskovske Helsinške grupe Ljudmila Aleksejeva. Šef ruskog odeljenja Amnesti internešnal Sergej Nikitin ocenio je da je zakon, koji je popularno nazvan „patriotski stop spisak“ usmeren na „gušenje građanskog društva“, i da nema sumnje da će se spisak povećati.

„To je žestoka administrativno-krivična mera, usmerena na potiskivanje organizacija koje su radile u Rusiji na zakonskim osnovama i davale pomoć, što je uplašilo ruske vlasti“, rekao je Nikitin. Američka strategija posrednog delovanja su NVO kao “meka moć” i mogućnost da se kao neprofitne organizacije finansiraju bez veće ili ikakve kontrole, da šire programe političkog delovanja u ime ljudskih prava i da tako budu uključene u politički život. Reč je o “daljinskom upravljaču” koji treba da pokreće i stvara politiku i nezadovoljstva u Rusiji protiv Putinove vlasti, a da se pravi  akteri ne pojavljuju na sceni.

(Tomislav Kresović, Vidovdan.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. mija says:

  Što se tiče nevladinog sektora, kad u SAD i EU bude moguće da NVO finansirane iz Rusije rade ono što su njihove donedavno radile u Rusiji, imaće pravo da nešto o tome kažu, ali čak i tad bez očekivanja ustupaka ruske vlade. Rusija ima pravo da sama odluči u kakvom će društvu živeti. Manjina koja misli drugačije može da kaže šta misli, ali mora da poštuje pravila igre koje joj nametne većina. To je demokratija, a ne da Rusija igra kako joj sviraju zapadne NVO. Inače, Putinu oni mogu samo da pljunu pod prozor da se klizau kokoške. Čovek zna svoj posao i gradjani Rusije to prepoznaju i glasaju za njega. Dosad ni jednu grešku nije napravio i baš zato se našao na udaru celog zapadnog sveta. Kako da ga izvaraju ako ne napravi neku grešku?

 2. Apis says:

  Kad psi vide opasnu zverku oni najzesce laju jer su prestraseni. Ceo NATO pakt u ljudstvu neuporedivo brojnoji, ekonomski i po naoruzanju velesila zaleteo se u Ruse ocekujući da će ovi prestaseni pobeći do Sibira. Kada im je Rus ladno krenuo u susret paralizovali se od straha pa sad pucaju samo novinari. Generalima SAD i EU i usta se ukocila od straha.

 3. Ilija says:

  Sto je vise kleveta i lazi, Putin nam je miliji i drazi. Kad (ili Ako) pocnu da ga hvale kao Gorbacova, to ce biti znak da je izdao, da ga vise ne treba podrzavati. A oni sto sada najvise laju na njega (ustvari na Rusiju pojedinci njima nikad bitni nisu), su ili bili Hitlerovi saveznici, ili su pripremili Hitlera za rat, dajuci mu kredite i tehnologije, da ide i unisti Rusiju (to su Englezi i Amerikanci, i Vatikan sa finansijama).

 4. tinman19 says:

  Apis, generalima SAD usta se sasvim sigurno nisu ukočila od straha od rusa, generali SAD su razbucali japansku vojsku koja je bila neuporedivo jača u kvalitetnija od bilo kakve ruske vojske. Generali SAD se sasvim sigurno nisu ukočili od nekakve ruske vojske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *