Medijski rat između Kine i SAD

Medijski rat između Kine i SAD

25 avgusta 2014

duo4 China USAKineski državni listovi nastavli su medijski rat protiv Vašingtona, optužujući Sjedinjene Američke Države za podrivanje međusobnog poverenja između dve zemlje.

List Kina danas piše da zabrinutost Vašingtona oko Kine poraste kada je „psihološki potrebno stvoriti neprijatelja da se nadoknadi za svoj osećaj gubitka zbog okončanja Hladnog Rat“, prenela je agencija AFP.

Istovremenono kineski list na engleskom Global tajms u svom uvodniku napao je Vašington zbog izviđačkih letova američkih aviona u priobalnim vodama i vazdušnom prostoru Kine.

„Takva izviđanja predstavljaju pretnju po srž kineskih bezbednosnih interesa i mogli bi se tretirati kao akt neprijateljstva. Mogli bi biti borba na život i smrt između Kine i SAD ukoliko sudar nad Južnim kineskim morem postane (izvor) konfrontacija koja se tiče suštinskih interesa obe strane“, upozorava Global tajms.

Vašington i Peking već dugo se „ne slažu“ oko prava nad vazdušnim prostorom i pomorskim pravom u strateškom Južnom kineskom moru, na mestu ukršanja ključnih pomorskih pravaca, podseća AFP.

Američki kontraadmiral Džon Kirbi saopštio je 22. avgusta da se naoružani kineski vojni avion tri puta približio američkoj letelici za izviđanje i da zbog „opasnog presretanja“ u međunarodnom vazdušnom prostoru, Vašington je uložio formalan protest Pekingu.

Incident se dogodio u utorak, 200 km istočno od kineskog ostrva Hajnan, kada je kineski borbeni avion izveo akrobaciju iznad američkog i približio mu se na samo 20 do 30 stopa (sedam do 10 metara), saopštio je Pentagon.

Peking je odbacio ove optužbe, tvrdeći da SAD izviđaju previše blizu vazdušnog prostora Kine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *