МЕЂУНАРОДНИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Једна од највећих светских игара води се у БиХ

МЕЂУНАРОДНИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Једна од највећих светских игара води се у БиХ

15 децембра 2016

Balkan_topo_sr

Једна од највећих светских игара овог се тренутка води у Босни и Херцеговини с могућим несагледивим последицама не само за ту државу, већ и шире у региону. То пише у једном извештају који ће ускоро бити стављен на сто новог америчког председника Доналда Трампа, открива загребачки Глобус.

Према писању овог недељника, обавештајне заједнице будно прате процесе у тој држави у којој се одвија један од најважнијих процеса у светској политици, на шта је недавно, како се истиче, крајње прецизно и тачно, али дипломатски ипак увијено, упозорила и хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић. Оценила је да је стање у БиХ „прилично забрињава“, а Глобус тврди да за то разлога заиста има.

Ситуација у БиХ помно се прати

Наводи се да хрватска председница, као уосталом и политички врх, прате све процесе у суседној држави, а Грабар-Китаровић као бивша амбасадорка у НАТО и „особа која одлично познаје стање у светској политици врло тачно је детектовала проблеме који су данас у БиХ све израженији“.

Када би се прочитали извештаји страних обавештајних заједница утисак би, пише Глобус, био знатно алармантнији, а оцене њихових аналитичара алармантне и драматичне. То је, како се наводи, за недељник потврдило неколико добрих познаваоца догађања у суседној држави који су имали увид у извештаје страних служби.

„Процена је да је тренутно у БиХ око 500 радикалних исламиста, а да се тај круг, ако се узму и њихови потенцијални сарадници, може проширити на око 2000 особа. Они су под будним оком обавештајаца највећих светских обавештајних служби, али је увек питање тренутка када се нешто може догодити“, наводи овај хрватски недељник.

Исламизација земље

Постоје, пише даље Глобус, јасно разрађене стратегије појединих земаља које показују занимање за даљњи наставак исламизације те земље.

„Неке од тих стратегија које су чак стављене и на папир су крајње забрињавајуће, као она да једна земља има јасно разрађен план продора утицаја исламских кругова све до мора, што би наравно значило и мењање политичке архитектуре простора БиХ“, наводи се, такође.

Указује се и да куповање кућа и терена на подручјима које је „најзападније“ у БиХ, али и најближе деловима територија земље која је и најближа мору, може се тумачити као део плана, ако се догађаји у регији окрену према црним сценаријима.

За Глобус је занимљиво да је у неколико наврата на разне опасности које вребају БиХ упозорио и јордански краљ Абдуллах ИИ, па је организовао и скупове на којима се о томе говорило. Постоји, указује се, још један феномен када је реч о БиХ, а то је да је то једино место на свету где шиити и сунити успешно сарађују.

Њихове вође, пише Глобус, су процениле да је за политику према БиХ важна заједничка сарадња, па су непријатељства стављена по страни.

Три таласа радикализације

Глобус пише и да су до сада три таласа водила према радикализацији Босне и Херцеговине, одакле је почетком деведесетих Ал Каида имала и пут према Европи. Радило се о јединици Ел Муџахид у којој су били муџахедини и странци, а деловала је у саставу Трећег корпуса БиХ и борила се против Хрвата и Срба.

Тада је био и јак утицај Иранске револуционарне гарде која је достављала оружје, док је из Саудијске Арабије долазила хуманитарна помоћ. Иран није имао велики утицај на народ, већ више на политичку и војну елиту у БиХ”, тврди један добар познавалац прилика у БиХ, који је, тврди Глобус, имао и увид у бројне поверљиве документе страних обавештајних служби.

Према његовим речима, други талас је уследио кроз вехабизам и ширио се полако на подручјима где живе Бошњаци.

„Постоје процене да чак десет посто популације БиХ инклинира тој врсти радикализма, иако већина од њих није склона тероризму, нити појачаном екстремизму. Али и овај број је велик и забрињавајући“, каже саговорник недељника.

Трећи талас ширења исламизма, али с политичком димензијом ако се тако може говорити, уследио је с појачаним занимањем Турске за БиХ.

„По многима то је и најопаснији талас који не доноси екстремизам, али је у суштини крајње противзападни и противевропски. Нуди се као алтернатива Европској унији, с тезом да би БиХ ионако у еворпској породици, поготово када је реч о Бошњацима, била у четвртом реду. С друге стране подсећа се на добар положај овдашњих муслимана за време Отоманског царства када су многи од њих били део владајуће елите“.

Бошњаци имају своје планове, Срби своје

Глобус пише и да су трендови који се сада догађају у БиХ дугорочно врло опасни, јер, како се наводи, осим Турске и Саудијске Арабије за догађаје у БиХ заинтересоване су још многе земље, попут Катара. Све то, пише даље Глобус, указује да Хрватска мора будно пратити догађаје у суседној држави и да су мале шансе да ће европеизација БиХ бити чаробно решење за суседе.

„Бошњаци имају своје планове и идеје, а Срби у БиХ, пре свега (председник РС Милорад Додик), немају велико занимање за ЕУ. Њима је Русија ближа, јер сматрају да би од Путина могли добити сатисфакцију, ако се то тако може звати, за проруску политику коју воде“, наводи Глобус.

Све то оставља и даље озбиљну опасност за Хрватску и целу регију, па се отуда отвара и питање потребе хрватско-српског дијалога, о чему се разговарало и у Берлину током сусрета премијера Андреја Пленковића са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Меркел добро зна што све на овим подручјима може следити или бар где су опасности, које се лако могу рефлектовати и на целу Европу. Зато је за Берлин важно да се хрватско-српски односи напокон помакну с мртве тачке и да две државе сарађују у региону и у односу на ситуацију у БиХ“, наводи Глобус.

(Тањуг)

KOMENTARI7 коментара

 1. Batina says:

  Prpa usrase a, nema vise klintonovih da stite vase zlocine.

 2. Vasilije says:

  vala nema bosne. a nece je vala ni bit !

 3. Anđe says:

  Naša braća tzv "bošnjaci" koji još znaju za sebe treba da se vrate svojoj veri i uzmu nazad svoja imena i prezimena, kao ovi Izetbegovići koji su se prezivali Živkovići i oni znaju za to. Pa onda valjda može i kuća da se gradi. Bog nas je sve blagoslovio imenom i žrtvom svoga sina Isusa Hrista, veće gologote radi ljudskog roda nije bilo nit će biti.

  • micky says:

   Puno vremena im nije ostalo. Ako dodju pameti... mozda i spasu dusu. Ovako ce ostati vecno prokleti.

 4. Harry Neron says:

  U BiH se suštinsko nije ništa promenilo od pada otmanske imperije, svo to vreme je BiH takvo ili onakvo bure baruta jednom sa jedne jednom sa druge a jednom sa treče strane. BiH je u suštini zapadna verzija Libana gde je situacija gotovo do poslednje pojedinosti jednaka. U sličnoj situaciji bila je u 18. i 19. veku Švajcarska ali na sreču tamošnjeg stanovništva je na kraju prevladao pragmatizam nad nacionalizmom i religiskim fundamentalizmom i Švajcarska je več više od veka jedna od najstabilnijih država dok su Liban i BiH još uvek bure baruta sa tinjajučim fitiljom i metafora za gotovo sve političke ludosti i gluposti ovog sveta.

  • vlada says:

   Bravo,Vatikan sve samo da je blizu granica sa pravoslavnima ili pak blizu Irana i ostalih zemalja u kojima su siti u vecini !

   • Harry Neron says:

    Pa Vatikan i Vizantija( pravoslavje) imaju direktne međusobne granice na Drini Savi i Dunavu i dalje severno prema Galiciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u