МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ! Хрватски премијер разбеснео Русију!

MEĐUNARODNI SKANDAL! Hrvatski premijer razbesneo Rusiju!

14 juna 2017

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Zagrebu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Plenković je rekao da je ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ugroženih područja te zemlje na osnovu iskustva koje je Hrvatska imala nakon, kako je rekao, „velikosrpske agresije devedesetih godina“.

– Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije devedesetih godina, imala je okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i stoga u ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integriše svoje teritorije u ustavnopravni poredak- naveo je Plenković.

Plenković je rekao da je u Ukrajini u poslednje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska, kazao je, ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više „i stoga u saradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupirane ukrajinske teritorije“.

Zato je, dodao je, osnovana radna grupa, koju s hrvatske strane vodi državni sekretar Zdravka Bušić, a s ukrajinske pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, s ciljem da se Ukrajini ponudi katalog mera koje je Hrvatska sprovela u mirnoj reintegraciji svojih teritorija.

– Radi se o merama uspostavljanja uverenja, uspostavljanje mehanizama kontakata i saradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, merama razminiravanja i socijalnih transfera – objasnio je Plenković.

Hrvatski premijer je, kako su preneli hrvatski mediji, naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj grupi i OEBS-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

Ukrajinski premijer je rekao da je zahvalan Plenkoviću, vladi i hrvatskom narodu „za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtva ruske agresije“ i za inicijativu stvaranja radne grupe za predaju hrvatskog iskustva mirne reintegracije.

– Jako mi je žao što je Rusija napala Ukrajinu i vojno i ekonomski, i energetski i informaciono – rekao je Grojsman i dodao da Ukrajina, uz podršku međunarodne zajedice, nastavlja da se bori za poštovanje međunarodnog prava i za svoje teritorije.

Upitan da komentariše, kako se navodi, ruske kritike Plenkoviću nakon njegovog prošlogodišnjeg boravka u Ukrajini kada je i prvi najavio pomoć Hrvatske u „mirnoj reintegraciji okupiranih ukrajinskih teritorija“, Grojsman je rekao da hrvatski premijer tada potvrdio svoju privrženost međunarodnim zakonima i načelima.

– A to su načela koja su ruskom čelništvu jako daleka. Svi koji se za to zalažu dobijaju kritike iz Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata – odgovorio je Grojsman.

Grojsman je poručio Rusiji da „makne svoje vojnike iz Ukrajine i postane stvarno demokratska zemlja“.

Plenković se nadovezao rečima da ovo nije njegova lična politika prema Ukrajini, već da je to politika hrvatske države, politika iza koje, kako je rekao, stoje sve hrvatske institucije.

– Mi smo zemlja koja je članica UN-a, EU-a, NATO-a i delimo određene temeljne evropske vrednosti međunarodnog poretka, poštovanja međunarodnog prava. To je poenta hrvatskoga stava. I on će ostati takav nezavisno od bilo čije i bilo kakve politike – naglasio je.

(Tanjug, Pravda)

KOMENTARI10 komentara

 1. Lajla says:

  Ove hrvatske vlasti nisu normalne.Opet i opet ih Vatikan gura,drito,na ruski front.Narod koji ne zna svoju proslost,ne kontrolira svoju buducnost.Ovaj put nece biti bombe vec ekonomski bankrot,i naplata racuna po medunarodnom pravu za genocid nad Srbima-proterivanje i unistavanje konstitiutivnog naroda u drzavi Hrvatskoj. Toliko o njihovom postivanju evropskih i medunarodnog prava.

  • spira says:

   Hrvati i nemaju prošlost. Jer su pokatoličeni Srbi.

 2. goran says:

  Rusija koju moze da iznerevira hrvatski provincijalac jos mora da raste.

 3. Tandem says:

  Jeli znate čiji je to grb pored njega. I on priča o nekakvoj reintegraciji, da im nije nato pomogo i ubijanje civila u oluji nikad nebi imali državu... I on da deli nekome savete...

 4. goran says:

  E, jesi mu objasnio, zabole njega za moralne sudove o Natou. On se nasmlati para, a moralni Srbi gladuju, a ne znaju zasto. Ponekad im se cini da je to vrlina.

 5. Dragan says:

  Zelenbač ponavlja kao i njegova Barbika ofucanu mantru o velikosrpskoj agresiji. Bijeda i jad.

 6. Svetislav Surina says:

  Pa koliko je puta Plenković ponizio Rusiju i Putina a "car moskovski" nije poduzeo ništa?

 7. Kulak says:

  Izvršili su dva genocida nad Srbima.Neće izbeći naplatu.

 8. Portopranco says:

  Koštaće Plenkovića to što često spominje Ruski Krim.SKUPO!

 9. Dražen Jovan Petrović says:

  Ko o čemu,anemični plenković nesposoban za vojsku o Krimu.Kad bolje promislim,za nas Srbe to će u budućnosti biti odlično!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *