МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ: Саркози у притвору, ПРИМИО ОД ГАДАФИЈА 50 МИЛИОНА!

MEĐUNARODNI SKANDAL: Sarkozi u pritvoru, PRIMIO OD GADAFIJA 50 MILIONA!

20 marta 2018

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi priveden zbog malverzacija prilikom finansiranja njegove predsedničke kampanje.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na svoje izvore iz suda, on je uhapšen zbog sumnje u umešanost u malverzacije sa finansiranjem njegove predsedničke kampanje za izbore koji su održani 2007. Takođe, navodi se i da će Sarkozi uskoro biti saslušan i da je trenutno u pritvorskoj jedinici suda.

Podsetimo, Nikola Sarkozi bio je predsednik Francuske od 2007. do 2012, a sumnje u finansiranje njegove predsedničke kampanje vše puta su pominjane u medijima.

Takođe, istraga o tome bila je pokrenuta i 2012, ali je ubrzo suspendovana. Slučaj je ponovo pokrenut prošle godine, kada je nadležni sudija saopštio da ima dovoljno dokaza protiv Sarkozija i za početak sudskog procesa.

Kako je sve počelo i kakve veze s tim imaju L’Oreal i Gadafi

Sarkozijeve muke počele su samo mesec dana od kako je napustio Jelisejsku palatu 2012. Naime, pošto ga više nije štitio imunitet predsednika, postao je dostupan francuskim izvršiteljima koji ga sumnjiče za finansijske malverzacije i finansijska policija ubrzo mu je zakucala na vrata luksuzne vile u Parizu, u potrazi za dokazima koji bi rasvetlili sumnje da je Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. godine nelagalno finansirala bogata naslednica L’Oreala, Lilijen Betankur.

Sama Betankur, jedna od najbogatijih osoba u Francuskoj, već je tada bila osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku. Sve je izašlo na videlo kada se porodični spor oko imovine milijarderke proširio 2010. na višeslojnu istragu i političku aferu. Tada su iskrsle optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac za finansiranje Sarkozijeve stranke, što je Sarkozi oštro demantovao. Betankurova je navodno dala 50.000 evra u kešu 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije.

Kler Tibo, koja je bila računovođa Betankurove, iznela je optužbe i da je na ovaj način moglo da bude dostavljeno 150.000 evra, a pod lupom su bile i dve ”koverte” od po 400.000 evra. Optužnica je još tada podignuta i to protiv jedanaest osoba, među kojima je bio i Patris Mestr, koji je upravljao bogatstvom Lilijan Betankur, i nekadašnji blagajnik Sarkozijeve kampanje, kasnije ministar, Erik Vert.

Sumnje u finansiranje Sarkozijeve kampanje imaju i još jednu verziju. Naime, kako je svojevremeno pisao francuski portal „Medijapar“, Sarkozijevu kampanju je ilegalno finansirao, ni manje ni više nego bivi libisjki vođa Moamer Gadafi.

Iz dokumenta koje je lansirao francuski portal 2012., navodno se videlo da je tadašnji režim u Libiji dao milione evra za Sarkozijevu kampanju. Portal je objavio dokument kojim je Gadafi dao principijelnu saglasnost za finansiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine s 50 miliona evra. Sarkozi je tužio „Medijapar“ zbog falsifikata, ali je direktor ove kuće odmah uzvratio kontratužbom. U martu 2011. Gadafijev sin Saif al Islam je u jednom intervjuu zatražio da Sarkozi „vrati novac koji je prihvatio od Libije da bi finansirao svoju izbornu kampanju“. Istraga tada nije otvorena.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  50 miliona??? U redu je da ga uhapse,i treba,ali gde su onolike milijarde što je zapad opljačkao sa računa libijske države? O tim milijardama ni reči,a? Ovo me potseti na naci-čemerikino i pirgavih kako optužuju Srbe za,i to lažnih,8000 balija u Srebrenici,a milione što su oni pobili po svetu nije važno! Ispada da je 8000 više važno od miliona ljudi! Dobra računica,samo neće proći! Tako i ovde pričaju o 50 miliona,a milijarde ne pominju!

 2. Batina says:

  Novo svjetski poredak jede svoju djecu.

 3. goran says:

  Gadafi je znao da ce Sarkozi (Jevrejin) primiti mito. Sarkozi je kriminalac prvoga reda, treba vratiti smrtnu kaznu i obesiti ga.

 4. opet ja says:

  Pa zato su ga i ubili, da ne bi pričao kome je koliko i zašta dao.

 5. Idi begaj:) says:

  Ma vidi im pozdrava!!Ne,nemaju oni nikakve veze sa masonima i sl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *