МЕДОЈЕВИЋ И КНЕЖЕВИЋ НА СЛОБОДИ

MEDOJEVIĆ I KNEŽEVIĆ NA SLOBODI

12 decembra 2018

Ustavni sud Crne Gore doneo je odluku kojom je član Zakona o krivičnom postupku proglašen neustavnim, pa će se poslanici Demokratskog fronta Nebojša Medojević i Milan Knežević, u toku dana naći na slobodi.

Nakon nezvaničnih saznanja stigla je i zvanična potvrda iz Ustavnog suda. U saopštenju se navodi da je je Ustavni sud Crne Gore, u sastavu: predsednik Dragoljub Drašković i sudije – Milorad Gogić, Miodrag Iličković, Desanka Lopičić, Mevlida Muratović, Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović većinom glasova, doneo rešenje o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 119. stav 2. Zakonika o krivičnom postupku.„U delu koji glasi: „, a ako i posle toga odbije da svedoči, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svedok pristane da svedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva meseca, piše u saopštenju.

Sudije su ujedno obustavile rešenja sudova kojima je Kneževiću i Medojeviću određeno stavljanje u zatvor.

„Obustava izvršenja pojedinačnih akata iz tač. 1. i 2. stava II ove izreke traje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Crne Gore iz tačke i izreke. Nalaže se, da se odmah, po dobijanju ovog rešenja, bez odlaganja obustave prinudne (korecitivne) mere zatvaranja N.M. i M.K. po rešenjima iz tač. 1. i 2. stava II ove izreke“, piše u saopštenju.

Za ovu odluku glasalo je pet sudija Ustavnog suda, dok su dva bila protiv. Spornim članom propisana je i mogućnost zatvaranja svedoka koji odbija da svedoči na sudu, ali odlukom Ustavnog suda ne postoji pravni osnov da Medojević bude u spuškom zatvoru, a Knežević zatočenik u parlamentu.

Nebojša Medojević je uhapšen 30. novembra nakon čega je štrajkovao glađu zbog čega mu je nekoliko puta pozlilo, dok se Milan Knežević celo vreme nalazio u zgradu Skupštine Crne Gore, odakle je slao poruke da nema nameru da dobrovoljno ode u Spuž.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ovom zavrzlamom je Milo-fleka hteo da pokaže kako pravosuđe nije zavisno od njega! Mene Milo-fleka ne može prevariti! Ali nažalost ima mnogih koje može!

    • doktor says:

      srbi ne stajte dok crvenog ustasu mila ne skinete sa vrata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *