MEĐUNARODNI ARBITRAŽNI SUD: Rusija da plati 50 milijardi dolara

MEĐUNARODNI ARBITRAŽNI SUD: Rusija da plati 50 milijardi dolara

28 jula 2014

rusijaRusija će morati da plati 50 milijardi dolara odštete deoničarima bivšeg naftnog giganta Jukosa, nakon presude Međunarodnog arbitražnog suda u Holandiji.

Sud je nakon deset godina doneo presudu po kojoj su ruske vlasti prekršile Energetsku povelju EU prilikom eksproprijacije imovine nakon bankrota Jukosa 2003.

Rusija će osim odštete, koja je više nego upola manja od onoga što su oštećeni tražili od suda (114 milijardi), morati da plati i vrtoglavih 65 milijardi dolara sudskih troškova.

Rok za isplatu svih odšteta je januar 2015. godine, a nakon toga će početi da se obračunava kamata.

Očekuje se da će Rusija uložiti žalbu na presudu u korist kompanije registrovane na Gibraltaru „Grupa Menatep Limited“, koju je nekada najbogatiji rus Mihail Hodorovski koristio za upravljanje Jukosom.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da je jednoglasno doneta odluka o ovakvoj presudi, veoma povoljnoj za stranu koja je uložila žalbu sudu“, rekao je Tim Ozborn, šef grupe akcionara GML.

Slučaj „Jukos“, jedan od najpoznatijih u Rusiji u ovom veku, velika je tema u celom svetu punih 11 godina. Ruske vlasti su 2003. optužile rukovodstvo tada najveće naftne kompanije u zemlji za korupciju, utaju poreza, pranje novca i proneveru, a posle serije suđenja Rusija je dobila i najpoznatijeg zatvorenika – oligarha Mihaila Hodorkovskog.

Njegovo smeštanje u zatvor povezivano je sa njegovim političkim aktivnostima i kritikom vlasti, a akcionari firme koju je vodio su tvrdili da su vlasti dovele Jukos do bankrota, a zatim preuzele njegovu imovinu preko „Rosnjefta“.

Hodorkovski je krajem prošle godine pušten iz zatvora posle neočekivanog predsedničkog pomilovanja Vladimira Putina.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miki+ says:

    Tko u to vjeruje taj je lud i daje za pravo onima koji međunarodno pravo puštaju u ruke privatne i političke mafije na zapadu u njihove nad zakone mimo suvereniteta i legitimiteta država i to nako 11 godina baš sad ni manje ni više. Ja bi isplatio i nebi se žalio i cijena plina za zapad bi bila 1500 eura za 1000 kubnih plina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *