Medvedev: Na širenje NATO-a, Rusija će morati da odgovori

Medvedev: Na širenje NATO-a, Rusija će morati da odgovori

4 juna 2013

Medvedev_01Dalje širenje NATO na Švedsku i Finsku narušilo bi ravnotežu moći i primoralo Rusiju da odgovori, upozorio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Novi članovi (Alijanse) u blizini naše granice promeniće odnos snaga i mi ćemo morati da to uzmemo u obzir i da odgovorimo”, rekao je Medvedev na konferenciji za novinare tokom Samita lidera Rusije i nordijskih zemalja u Norveškoj.

Iako Švedska i Finska ne traže članstvo u Alijansi, obe države intenzivno sarađuju s NATO i otvoreno su govorile o mogućnosti da postanu njegove članice, navodi Rojters.

Novi potezi NATO koji se sve više približava granicama Rusije, počeli su da „treniraju živce Moskve”, navodi agencija i podseća da je zabrinutost Moskve porasla kada su bivši sovjetski sateliti počeli da se pridružuju Alijansi tokom 90-tih godina prošlog veka.

„NATO ima vojni potencijal koji može da se upotrebi protiv naše zemlje u određenim slučajevima”, upozorio je Medvedev.

Agencije podsećaju da su Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta jedine zemlje Evropske unije koje nisu članice NATO-a i da je Švedska, koja ima tradiciju neutralnosti, ostala izvan NATO iz solidarnosti sa susednom Finskom koja nije želela da pristupi tom vojnom savezu kako se ne bi suprostavila Rusiji.

Spekulacije o širenju NATO pojavile su se ranije ove godine pošto je iz Švedske upozoreno da su njene odbrambene sposobnosti zabrinjavajuće ograničene pošto su se ruski vojni avioni u aprilu našli u blizini njenih granica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *