МЕДВЕДЕВ НИЈЕ ЗНАО ШТА МУ СЕ СПРЕМА!?

MEDVEDEV NIJE ZNAO ŠTA MU SE SPREMA!?

17 januara 2020

Posle velike podrške, koju je Mihail Vladimirovič Mišustin (54) dobio u Dumi, ukaz o njegovom imenovanju za novog predsednika vlade RF, u četvrtak po podne potpisao je predsednik Vladimir Putin.

Sada je samo pitanje ko će od starih ministara ostati u njegovoj vladi. Za Mišustina je u Dumi glasalo 383 poslanika, uzdržanih je bilo 41, a prvi put posle mnogo vremena niko nije bio protiv.Novi premijer je kazao da će narednih dana saopštiti ko će biti ministri u njegovoj vladi. Već se zna da će na istim funkcijama ostati ministri odbrane, spoljnih poslova i policije koje imenuje predsednik Rusije.

Kao što se očekivalo Mišustin je imao unapred obezbeđenu podršku vladajuće partije Jedinstvena Rusija, kao i Pravedne Rusije. Niko nije sumnjao da će mu podršku dati i LDPR, jer Vladimir Žirinovski i njegove pristalice uvek podrže predlog Kremlja.

Komunisti su postavili Mišustinu 12 pitanja i bili su zadovoljni njegovim odgovorima.

– Mi nismo svojevremeno glasali za Dmitrija Medvedeva i njegove ministre koje je podržao Kremlj – kazao je lider Komunista Genadij Zjuganov.

– Ali ovoga puta mi nećemo biti protiv Mišustina, već ćemo biti uzdržani.

U razgovoru sa poslanicima Mišustin je rekao da je on protiv smanjenja poreza. Kazao je i da je za to da najsiromašniji građani Rusije dobijaju pomoć u naredne dve godine.

Mišustin je stekao ugled reorganizujući poresku federalnu službu gde je počeo da radi još 1998. godine. Rukovodilac Federalne poreske službe je postao 2010. godine. Doktor je ekonomskih nauka a tema disertacije mu je bila „Strategija oporezivanja imovine u Rusiji“. Objavio je više od 40 naučnih radova. Uz njegovo ime se vezuje kompjuterizacija poreske službe na svim nivoima Rusije, što je tu službu učinilo mnogo efikasnijom. Oženjen je, ima tri sina.

Što se tiče Dmitrija Medvedeva očigledno je da ni on nije očekivao da će biti smenjen 15. januara. To pokazuje i činjenica da je njegov pres-sekretar, samo dan pre smene, saopštio novinarima na kojim će skupovima premijer učestvovati u narednih desetak dana!

Iako je podržao predsednika koji želi da uvede promene neosporno je da se na licu Medvedeva videlo da je bio u šoku zbog smene o kojoj nisu znali ništa ni ministri u njegovoj vladi jer su bili naknadno pozvani da im se to saopšti.

U četvrtak se prvi put otvorenije govorilo da je vlada smenjena zato što se nisu dobro realizovali Putinovi majski ukazi. Lepo sročeni nacionalni projekti se nisu ostvarivali kako je bilo predviđeno i sve su bili glasniji kritičari vlade na čijem je čelu bio Medvedev.

Nije nikakvo preterivanje ako se kaže da je Putin smenjujući dosadašnju vladu spasavao i svoj ugled. Dobro se zna da se Jedinstvena Rusija koja ima većinu u parlamentu i iz čijih redova su ministri i premijer, godinama „šlepala“ na ugledu predsednika Putina. Ali da se nastavio pad standarda rapidno bi se topio i autoritet Putinova koji je narodu pre nego što je biran za predsednika Rusije obećao bolji život.

Bivši premijer Dmitrij Medvedev do sada nije komentarisao šta misli o novoj funkciji koja mu je predložena – da bude potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije. Naravno da je nova funkcija Medvedeva znatno niža od dve poslednje koje je objavljao: predsednika vlade i predsednika Ruske Federacije.

Pre nekoliko godina kada su novinari pitali čime bi hteo da se bavi po isteku političkih funkcija Medvedev je rekao: naučnim radom. Mnogi su prognozirali da bi posle isteka premijerskog mandata Medvedev mogao biti predsednik Ustavnog suda Rusije.

Iako nije spominjao ime Dmitrija Medvedeva predsednik Putin ga je u četvrtak indirektno kritikovao. Mnogi su zapamtili da je Medvedev prilikom prve posete Krimu kazao penzionerima „da moraju da se strpe jer novca za povećanje penzija – nema“! To je izazvalo veliko nezadovoljstvo starijih ljudi. Putin je u četvrtak rekao da usklađivanje tj. povećanje penzija u srazmeri sa inflacijom mora biti precizirano Ustavom i da se svaki premijer mora toga pridržavati.Predlog predsednika Rusije Vladimira Putina za promene Ustava koje bi oslabile funkciju predsednika mnogi vide kao njegov manevar da ostane na vlasti posle isteka mandata 2024. godine, zajednički je imenilac medijskih spekulacija u svetu.

Većina predložene promene i ostavku Medvedeva vidi kao pripremanje terena za 2024. godinu, kada 67-godišnji Putin mora da se povuče s funkcije predsednika. Tako prema oceni britanskih medija, najvažniji predlog koji je Putin izneo u obraćanju naciji u sredu, jeste smanjenje ovlašćenja predsednika i jačanje moći premijera. Putinovi predlozi, za koje je rekao da treba da budu stavljeni na referendum, daće mu mogućnost da preuzme ojačanu ulogu premijera posle 2024. godine ili šefa Državnog saveta koji takođe želi da ojača, pa bi čak mogao biti predsednik znatno ojačanog parlamenta. Agencije zaključuju dve stvari posle najavljenih promena u sredu: Rusija će se verovatno oprostiti od Putina kao predsednika 2024. i drugo, da kada ode s predsedničkog položaja, definitivno neće otići s vlasti.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *