MEDVEDEV: Odgovor na nove sankcije biće zabrana letova preko naše teritorije

MEDVEDEV: Odgovor na nove sankcije biće zabrana letova preko naše teritorije

8 septembra 2014

Dmitrij Medvedev 378372U slučaju da Ruskoj Federaciji bude uveden još jedan set sankcija, u oblasti energetike ili finansijskom sektoru, Moskva će biti prinuđena da odgovori asimetrično, na primer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom, izjavio je danas ruski premijer Dimitrij Medvedev.

Medvedev, je u intervjuu za ruski ekonomski dnevnik „Vedomosti“, naveo da promena maršrute letova može dovesti do bankrotstva mnogih aviokompanija, koje se i onako nalaze na ivici opstanka, preneo je Glas Rusije.

„Zapadne zemlje treba pitati da li će biti novih sankcija Moskvi i ukoliko uvedu sankcije vezano za energiju ili dalja ograničenja za naš finansijski sektor, mi ćemo morati da asimetrično odgovorimo. Na primer, ograničenja u transportnoj sferi. Polazimo od toga da imamo prijateljske odnose sa našim evropskim partnerima, tako da nebo iznad Rusije je otvoreno za sve letove, ali ako se uvedu sankcije, odgovorićemo“, objasnio je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, to nije poželjna varijanta razvoja događaja, jer ratovi sankcijama ne nude mir u Ukrajini, već naprotiv ugrožavaju globalni sistem bezbednosti, upozorava Medvedev.

„Većina političara to zna. Ipak, postoji izvesna inertnost mišljenja i nažalost želja da se koristi sila u međunarodnim odnosima. Nadam se da ovo nije ono čemu naši zapadni partneri teže i da nema umobolnih među donosiocima političkih odluka“, rekao je Medvedev.

On je naglasio da su sankcije „uvek mač sa dve oštrice“ i po pravilu, one ne donose pozitivne rezultate, javlja ruska agencija Itar Tas s.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ruski premijer je rekao da se nada da će kriza na jugoistoku te zemlje biti rešena i dodao da „dobra volja i delikatan rad“ svih strana biće potreban da se očuva mir.

„Nažalost, ukrajinski kriza se nastavlja. To je veoma ozbiljna drama. Ali se nadam da će se rešiti, ukoliko ukrajinsko rukovodstvo ima dobre volje i predlozi Rusije se primene. Tako delikatan rad u cilju očuvanja mira, sada, treba da bude sproveden. Nadam se da će funkcionisati.“, rekao je Medvedev.

Premijer Medvedev je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin predložio mirovni plan pre nekoliko dana i da se „čini“ da ga je Ukrajina prihvatila, pošto su proruske snage, takođe, prihvatile plan, mada s nekim rezervama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *