МЕДВЕДЕВ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ ПРЕД ДОЛАЗАК У СРБИЈУ: „Велика Албанија је…“

MEDVEDEV SE OBRATIO JAVNOSTI PRED DOLAZAK U SRBIJU: „Velika Albanija je…“

18 oktobra 2019

Ruski premijer, uoči sutrašnje zvanične posete Srbiji, gde stiže na obeležavanje zajedničkog jubileja – 75-godišnjice oslobođenja Beograda, govorio je o rešenju za KiM, planovima NATO i Vašingtona na Balkanu, reviziji istorije.

U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.Polazimo od toga da tokom razmatranja i rešavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, pre svega, rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244.

Ovo, u intervjuu za „Novosti“, poručuje premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, komentarišući višegodišnju podršku zvanične Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu.

Upitan da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišući međunarodno pravo priznale secesiju KiM, može da se završi stvaranjem „velike Albanije, Medvedev je odgovorio:

– Sve ideje različitih novih ujedinjenja, država i tako dalje veoma su opasne. Pošto na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj meri nacionalistički opredeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nićifor says:

    Evo vam stava Rusije po pitanju rešavanja pitanja KiM. Koliko puta će Moskva ponoviti, za razliku od trabunjanja režimskih medija i samog Vučića o podeli Kosova, koje on krsti kao razgraničenje. Trebao bi ponovo uzeti u ruke udžbenik Međunarodnog javnog prava pa videti da se granice ni jedne međunarodno priznate države ne mogu menjati silom, što je klasičan slučaj sa KiM, koje je suprotno rezoluciji 1244 SB OUN jednostrano proglasilo nezavisnost, a tu nezavisnost priznale države koje su učestvovale u nelegalnoj vojnoj intervenciji na SRJ, ali i Vučić, potpisujući protivustavni Briselski sporazum (tzv. Prvi zajedno sa Dačićem, a sve ostale sam). Zar juče nije govorio da narodu mora saopštiti istinu da Kosovo nije srpsko. Po čemu nije? Po Ustavu Republike Srbije na koji je položio zakletvu, kojim je upravo narod na referendumu definisao status Kosova i Metohije kao sastavnog i neotuđivog dela Republike Srbije. I Rezolucija 1244 OUN definiše Kosovo i Metohiju kao Autonomnu pokrajinu u sastavu Srbije. Ali Vučić misli da većina naroda nema pojma o tome, te ponavlja mantru da je prethodna vlast priznala nezavisnost Kosova, ukazujući opet neupućenima na nekakvu odluku Međunarodnog suda pravde. Taj sud je samo "dao mišljenje". Što Boris Tadić "nije hteo" potpisati Briselski sporazum, kako je to pre nekoliko dana izjavio visoki zvaničnik EU? Nije hteo grubo kršiti najviši pravni akt države, niti Rezoluciju 1244, koja je još uvek na snazi, koliko god se vlast u Prištini trudila da se ta Rezolucija ukine i zameni novom, niti će to uspeti sve dok se tome protive dve najuticajnije države sveta Rusija i Kina, ali i pet država EU (Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar). On neprekidno gura prst u oko Rusiji ponavljanjem da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, a teritorijalni integritet sopstvene države ne štiti. Sve države sveta mogu priznati nezavisnost Kosova, ali Srbija NIKAD!

  2. Za Srbiju says:

    Pod hitno, ruskog predstavnika za pregovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *